Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
I HAVGAPET-LIPMurhus-FotoIverValkve_IFI_no.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Fasadepuss spesialutviklet for nordisk klima

Midt imellom Bergen og Stavanger finnes en av de fineste utsiktene i Norge. Her bygges det nå store, moderne leiligheter, som blir dekket med fasadepuss fra LIP Bygningsartikler. Den er revolusjonerende tynn. – Utrolig enkel å jobbe med, sier John Roald Handeland fra Hellås og Handeland Entreprenør AS, som er utførende på prosjektet.

Iver Valkvæ / Emma Wold

Iver Valkvæ / Emma Wold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Ved vannkanten i bygden Klubbavikjo i Kvinnherad får beboerne i leilighetsblokkene som nå oppføres en fantastisk utsikt. Fargemagasinet ble med Bostik hit for å se på den først ferdigstilt bygningen med helt ny murpuss fra LIP Bygningsartikler som siden 2020 er en del av Bostik-konsernet.

I det vi går ut av bilen blir vi slått av det flotteste været Vestlandet har å by på. Solen steker, det er tilnærmet vindstille, og bortsett fra en fritidsbåt i det fjerne, bølger som skvulper mot steinbrygga og en måke, er det stille og rolig. Vi er et stykke unna hovedveien her.

Fått mye skryt

Dagfinn Handeland, som eier og drifter Hellås og Handeland Entreprenør AS sammen med John Roald Handeland kunne dessverre ikke møte oss denne dagen, men vi får slått av en rask prat i bilen mens vi kjører ut, og tilbakemeldingen er klar.

– Beboerne er veldig fornøyde, og vi har fått veldig mye skryt for fasaden og fargevalgene. Jeg syns det funker veldig, veldig godt. Vi er fornøyde på alle områder.

Bygget skiller seg ut fra bygda ellers; mens de fleste bolighusene vi har kjørt forbi så langt er eldre trehus med skifertak, er dette bygget funkisinspirert, med rette linjer, store vinduer rettet mot utsikten og i en helt spesiell murpuss.

– Vi valgte å flytte blant annet på grunn av vedlikeholdet vi hadde på gården. Her er det ingenting å tenke på, det er helt nydelig. Det er oss og utsikten, forteller Even Ekeland som bor i ene toppleiligheten.

Se flere bilder
Utsikten i  Klubbavikjo

Foto: Emma Wolf/ifi.no

UTSIKT: – Her er det ingenting å tenke på, det er helt nydelig. Det er oss og utsikten, forteller beboer Even Ekeland. 

Revolusjonerende

Det som gjør murpussen fra LIP Bygningsartikler revolusjonerende, er at det aldri før har blitt branngodkjent et så tynt lag med murpuss. Kun 8 millimeter av produktet skal legges på, og fasaden blir både tett, sikker og fin å se på. Siden det kun trengs tre produkter for å ferdigstille fasaden, blir det også lett for håndverkeren å håndtere.

– Jo færre produkter man trenger å bruke tid på, jo lettere er det å få det riktig, påpeker Ragnar Lien, KAM Bostik og LIP Norge. Han har vært rådgivende inn i prosjektet, og har fulgt det tett. I tillegg påpeker han det blir færre leveranser, når det er færre produkter som trengs:

– Det er med på å bidra til mindre tungtransport på veien, noe vi alle er enige om at er bra.

Se flere bilder
Ragnar Lien, Bostik og LIP Norge

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

INSPISERER: Ragnar Lien, KAM for Bostik og LIP Norge inspiserer bygget der LIP Bygningsartiklers nye fasadepuss-system har blitt brukt.

Ragnar Lien forklarer at LIP Bygningsartiklers system fungerer slik;

  • – Det påføres direkte et 6 mm tykt lag med LIP 350 Universalmørtel som brukes som primer og grunnpuss med innebygget armeringsnett for økt styrke. Det gjør at man unngår et ekstra lag med grunnpuss, noe som vil resultere i tidsbesparelser.
  • – Allerede dagen etter kan det påføres et lag med gipsgrunning som sørger for at du får en jevn farge på den valgte sluttpussen. Sluttpussen utføres med LIPs Silikonharpikspuss i 1,5 mm struktur. Pussen har en meget høy vannmotstand som beskytter mot slagregn. Vi sier den er hydrofobisk, noe som gjør den spesialtilpasset det nordiske klimaet.
  • – LIP Fasadepuss-system er klimatestet etter ETAG 004 - Europeisk standard med tine og frysetest utført i våt tilstand, som sikrer at frostskader ikke oppstår selv kort tid etter regn.

– LIP 350 Universalmørtel som brukes til primer inneholder cellulosefibre, og cellulosefiber er et mer bærekraftig valg da det ikke inneholder små plastfibre, og vil dermed ikke tilføre mikroplast til miljøet når det brytes ned, sier Lien.

Se flere bilder
1,5 millimeter korning - sluttpuss

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KORNING: LIP Bygningsartiklers sluttpuss finnes med tre ulike størrelser korning. På huset i Klubbavikjo ble det brukt 1,5 millimeter store korn, noe som skaper en ru overflate med mye spill i seg.

Fornøyd entreprenør

John Roald Handeland fra Hellås og Handeland Entreprenør AS var utførende på prosjekter. Det er første gang han har bruk systemet fra LIP Bygningsartikler og er veldig fornøyd.

– Det er første gang vi har brukt LIPs system og det gikk veldig fint. Monteringsanvisningen og instruksene du får fra leverandør er enkle og forståelige.

– Pussen påføres med tannsparkel og brett i passelige porsjoner, og du har god tid før du må bekymre deg for tørk, sier han.

Toppstrøket er innfarget, og kan fås i samme farge som grunnpussen.

– Til toppstrøket med puss kan det velges hvor store korningen skal være. På dette bygget gikk vi for en ganske grov sluttpuss. En finere sluttpuss vil være litt enklere å jobbe med, men man vil få et annet utrykk på fasaden, avslutter Handeland.

Se flere bilder
Even Ekeland, John Roald Hadeland og Ragnar Lien

Foto: Emma Wolf/ifi.no

GODT SAMARBEID: Even Ekeland, eier av den ene leiligheten i toppetasjen, John Roald Handeland fra Hellås og Handeland Entreprenør AS som var utbygger under prosjektet, og Ragnar Lien fra Bostik og LIP Norge.


Se flere bilder
LIPs puss-system

Foto: Emma Wolf/ifi.no

ENKELT: – Det er første gang vi har brukt LIPs system og det gikk veldig fint. Monteringsanvisningen og instruksene du får fra leverandør er enkle og forståelige, sier John Roald Handeland.

Tilpassingsdyktig

LIPs Sluttpuss finnes med tre ulike størrelser korning. På huset i Valen ble det brukt 1,5 millimeter store korn, noe som skaper en ru overflate med mye spill i seg. I tillegg kan produktet leveres i de fleste av NCS fargekoder. Det gir rom for personlig preg, tilpassing til historiske farger, eller nabolaget. 

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.