FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
SIOO-X__JFotoIverValkve_IFI_no.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Fasadeprodukt brukes på prestisjeprosjekt

Sioo Wood Protection Norge spiller en viktig rolle i byggingen av det nye Tøyenbadet i Oslo. Hele bygget innrammes med 212 limtresøyler som er behandlet med SiOO:X Premium Fasade. Fargemagasinet fikk bli med på en omvisning av prosjektet, noen måneder før det overleveres. Det nye Tøyenbadet er ventet å åpne senere i 2024.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

På Tøyen i Oslo jobber Oslo kommune i disse dager med å ferdigstille det nye Tøyenbadet. Dette skjer på den samme tomten som det gamle Tøyenbadet. Det nye badeanlegget vil ha fire innendørs bassenger, utendørsbad, vannsklie både innvendig og utvendig og tribuner for publikum. Da Fargemagasinet ble med på omvisning, var arbeidet fortsatt i full sving før overleveringen senere i år.

Under byggeprosessen har det blitt vektlagt å bruke fremtidsrettede energiløsninger, og badet vil bli et av de mest moderne og energieffektive badeanleggene i Norge. En av dem som er med på denne reisen er Sioo Wood Protection Norge. De har levert overflatebehandlingen som pryder limtrekonstruksjonene som omrammer bygget.

 – Vi er veldig stolte av å kunne være med på et slikt prestisjeprosjekt. Det er spennende, samtidig som det gir oss en bekreftelse på et godt produkt av at en ny teknologi med SiOO:X er valgt, sier Odd Einar Reseland, daglig leder hos Sioo Wood Protection Norge.

– Prosjektet har også gjort oss tryggere på våre produkter og anbefalinger. Vi har deltatt i spennende diskusjoner, og blitt tatt på alvor med vår nye teknologi. Det har gitt oss ny energi, og enda mer tro på våre produkter og på framtiden, legger han til.

Se flere bilder
Tøyenbadet på Tøyen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TØYENBADET: Det nye badeanlegget vil ha fire innendørs bassenger, utendørsbad, vannsklie både innvendig og utvendig og tribuner for publikum. 

Store dimensjoner

Marius Kongsland, prosjektleder hos AF Gruppen, sto for omvisningen av prosjektet. Etter at vi hadde fått på oss vernesko, refleksvest, hjelm, vernebriller og hansker, gikk vi ut i fra brakken, ned en kort bakke og forbi et par gravemaskiner før vi var nede ved bygget. Kongsland kunne fortelle at de snart var ferdige med å montere alle limtresøylene. Det er store dimensjoner det jobbes med kunne han fortelle.

Limtreene er hele 12,6 meter lange, og de blir satt på plass med kran. Han sier det tok litt mer tid i starten, men etter hvert som montørene fikk god kontroll på arbeidet gikk det unna. Totalt er det 212 stykker som skal settes opp.

Se flere bilder
Birgit Ekrheim, Marius Kongsland og Odd Einar Reseland

Foto: Iver Valkvæ/iif.no

OMVISNING: Birgit Ekrheim, Odd Einar Reseland, og Marius Kongsland poserer foran de ferdig monterte limtresøylene.  

Idet vi runder hjørnet til vestsiden av bygget ser vi de siste limtresøylene som blir kranet på plass.  

Se flere bilder
limtresøyler vestsiden av bygget

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

LIMTRESØYLER: Det er store dimensjoner på limtreene som monteres. De er hele 12,6 meter lange, og krever presisjon under monteringen.  

Ble kontaktet av arkitekten

– Vi ble oppringt av en arkitekt fra Asplan Viak, et av de ledende rådgivningsfirmaene for prosjektet. De hadde kommet ganske langt i prosjektet med Tøyenbadet da de hørte om våre produkter, og ville vite mer. Vi sendte over informasjon og pratet med dem over telefon. Deretter hadde vi et møte med utbyggeren AF Gruppen sammen med arkitektene og byggherre Oslo kommune, sier Reseland.

– Videre fulgte en periode med utveksling av informasjon og dokumentasjon hvor vi diskuterte spesifikke detaljer. Arkitektene besøkte også referanser til andre prosjekter som har benyttet SiOO:X. Vi forsto da tidlig at de mente alvor med sin interesse for våre produkter, legger han til.

Se flere bilder
Odd Einar Reseland

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

STOLT: Odd Einar Reseland sier han er stolt av at Sioo:X har blitt valgt til et slikt prestisjeprosjekt.    

Viktig å forstå teknologien

For Odd Einar Reseland og Sioo Wood Protection Norge har det vært viktig å formidle at deres teknologi er annerledes – rett og slett en annen produktklasse med andre egenskaper enn tradisjonelle produkter.

– Prosjektet rullet mens vi diskuterte, og først kom en bestilling for en pigmentert lys grå farge: Oyster Grey. Arkitektene jobbet videre med fargemulighetene som SiOO:X-teknologien gir. Selv kom vi tettere på verdigrunnlaget for hele prosjektet. Vi la inn to alternative forslag: Clear Coat uten pigmenter samt «Indikativ»; tre strøk hvor første strøk med Clear Coat, andre strøk med Oyster Grey og tredje strøk med Clear Coat. Da ville de få en pigmentering som ikke var dekkende, men på litt avstand vil fasaden framstå som lys grå fra starten. Til slutt endte de på behandlingen med Clear Coat, altså den uten pigmenter, sier han.

– Behandling med Clear Coat, som ikke inneholder pigmenter, lysner først, men mørkner noe med tiden, legger han til.  

Se flere bilder
Odd Einar Reseland, Marius Kongsland og Birgit Ekrheim.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TEKNOLOGIEN: SiOO:X består av en kombinasjon av kisel og kalium. To naturlige stoffer som finnes rundt oss, og som SiOO:X-teknologien omdanner til en naturlig beskyttelse som etterligner naturens egen trebeskyttelse.

Skryter av samarbeidet

Reseland skryter av samarbeidet de har hatt med AF Gruppen og de involverte i prosjektet. Han sier det har gjort dem enda tryggere på sine produkter.

– Det har vært en god dialog gjennom hele prosjektet. Arkitektene og kommunen valgte å ta en modig avgjørelse da de gikk for Clear Coat-varianten. Vi blir ofte sammenlignet med andre pigmenterte produkter, vi turte denne gangen å promotere SiOO:X Clear Coat. De valgte det fordi dens naturlige uttrykk passet med verdien av å hensynta områdets karakter, sier han.

Se flere bilder
Odd Einar Reseland

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

NY IVER: – Vi har deltatt i spennende diskusjoner, og blitt tatt på alvor med vår nye teknologi. Det har gitt oss ny energi, og enda mer tro på våre produkter og på framtiden, sier Odd Einar Reseland.

Håper på flere prosjekter

Reseland sier han håper og tror at dette prosjektet kan åpne dører, og at det blir lettere å anbefale deres produkter til fremtidige prosjekter.

– For å få gjennomslag i Norge så er det viktig med sånne signalbygg. I tillegg kan vi underbygge det med flere internasjonale prosjekter vi har vært med på. Det er en god bekreftelse at vi har blitt valgt, og det er viktig for oss. Nå gleder jeg meg til å besøke Tøyenbadet når det åpner. Vi kommer nok også til å dra nedom og følge med på prosjektet før det åpner, avslutter Odd Einar Reseland.

SiOO:X modningsprosess

– Det er grunnteknologien i SiOO:X som over tid, 3-7 år, bygger opp et beskyttende skjold inne i treet. Gråfargen kommer raskere, fra noen måneder til 2-3 år. Treets tegninger gir liv til fasaden, og forblir synlige som på ubehandlet virke. SiOO:X vil bidra til å jevne ut mye av de uønskede fargeforskjellene man ellers får på ubehandlet tre, sier Reseland

– Dette er en problemstilling vi ofte får, kunden er vant med å få en jevn farge med én gang. Vi er opptatt av å forklare at det er en modningsprosess med Clear Coat under hele behandlingsprosessen. Det krever bare litt tid og tålmodighet, noe som kanskje er en mangelvare i dag, sier han.

Mer informasjon
Les mer
Dette er teknologien

SiOO:X består av en kombinasjon av kisel og kalium. To naturlige stoffer som finnes rundt oss, og som SiOO:X-teknologien omdanner til en naturlig beskyttelse som etterligner naturens egen trebeskyttelse.

Den initiale behandlingen med SiOO:X Trebeskyttelse åpner opp treverket og trenger dypt inn i trestrukturen. Deretter påføres SiOO:X Overflatebeskyttelse. Den beskytter trebeskyttelsen ved å slippe inn passelig mengde fukt, slik at det skapes optimale forutsetninger for den videre herdeprosessen og mineraliseringen. Kiselmolekylene danner et amorft krystallinsk nettverk i og rundt cellene og rundt trefibrene dypt inne i treverket. I forbindelse med dette forenes kiselen med treverket, styrker det og danner et unikt kiselskjold som beskytter og gjør overflaten naturlig grå. 

SiOO:X kan også leveres med Brannklasse B

Det stilles krav til høy brannklasse for ulike byggematerialer. Dette er særlig interessant for høyhus i tre.

– Vi opplever stor interesse for SiOO:X Brannklasse B hvor vi samarbeider med danske Burnblock. At vi har Brannklasse B på produktet er viktig for å kunne promotere det på en god måte, og det er mer og mer etterspørsel etter slike typer prosjekter internasjonalt. Med også en god EPD ser vi lyst på framtiden, sier Odd Einar Reseland.

Ekstra allergivennlig proffmaling
Bransjenytt

Ekstra allergivennlig proffmaling

Den første malingen som er godkjent i henhold til den felles skandinaviske merkeordningen for ekstra astma- og allergivennlige produkter heter Dekso Aïr og er utviklet av Flügger for...

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.