Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
MALEHJELP_FotoIverValkve_IFI_no-.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Fargesprakende forvandling for fargesjefen

Kreativ leder og fargesjef hos IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, Charlotte Holberg Sveinsen har pusset opp stuen hjemme på Hamar. Denne gangen i spreke farger litt utenom det vanlige. – Nå er det som å gå inn i en solnedgang hver gang vi går inn i stuen, sier hun.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Sveinsen har siden hun flyttet inn i det sitt nye hus på Hamar dokumentert oppussingen, og har latt IFIs Instagramfølgere bli med på reisen. Tidligere har hun tapetsert gangen, som ble filmet for å inspirere andre til å prøve å pusse opp selv.

For noen måneder siden bestemte hun seg for å pusse opp et nytt rom; denne gangen var det stuen som skulle få et friskt løft. Sveinsen bestemte seg for å velge farger som ville skille seg ut. Det er vel på sin plass når man er fargesjef.

Hvilke farger gikk hun for? Rosa tak, burgunder vegger og gusjegule lister, dører og sprosser. Til selve malejobben fikk hun assistanse av Morten Berg, teknisk ansvarlig hos Alcro, og malingen vant Sveinsen i forbindelse med Alcros konkurranse under Bygg Reis Deg i fjor høst. Premien: 40 liter valgfri maling.

Se flere bilder
 Morten Berg.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MALEHJELP: Det var Morten Berg fra Alcro som sto for malearbeidet. 

Motiveres av farger

– Jeg er veldig glad i farger og vil ha et fargerikt hjem. Grå er en farge som ikke gir meg så mye. Jeg var tidlig bestemt på at jeg ville ha varme farger i stuen, og siden jeg vant malingen samtidig som Alcro kom med et nytt fargekart i samarbeid med Marie Olsson Nylander, som jeg liker godt og følger på SoMe, så ble det naturlig å velge farger fra det nye fargekartet, sier hun.

Sveinsen brukte litt tid på å finne ut hvilke farger hun skulle velge, men hun visste hun ville ha en annen farge i taket enn på veggen. Til slutt endte hun opp med Bubba in Berlin i taket, Wine in Warsaw på veggene og Lions in Lima på lister, sprosser og dører.

– At det ble akkurat de tre jeg valgte, var litt tilfeldig. Jeg testet mange farger på veggen med oppstrøksprøver. Noen av fargene ble dypere og klarere etter flere strøk, så det var fint å få testet dem på forhånd, sier hun.

Se flere bilder
oppstrøksprøver vegg inne

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

OPPSTRØKSPRØVER: Før hun valgte farger gjorde Sveinsen oppstrøksprøver på flere av veggene. Det et var til stor hjelp for å få testet fargene, og se hvordan de oppførte seg i forskjellig lysforhold, sier hun.

Rosa tak? Hvorfor ikke

Selv om det var Sveinsen som stod bak de fleste avgjørelsene, var det faktisk samboeren som var fast bestemt på å male taket rosa.

–  Han synes fargen var så koselig og stemningsfull, så da ble det sånn. Nå er det som å gå inn i en solnedgang hver gang vi går inn i stuen. Uansett hvordan været er ute, så får jeg et skikkelig energikick av de nye fargene. Og jeg elsker rett og slett Lions in Lima fargen som er på listene, dørene og sprossene, så den har jeg brukt i flere rom i ettertid. Alle bør ha et gusjefarget element på etter eller annet i alle rommene i huset. Det mener i hvert fall jeg, sier hun.

Se flere bilder
rosa tak, Morten Berg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ROSA TAK: Til taket ble fargen Bubba in Berlin valgt, som var den store favoritten til Sveinsens samboer.


Oppfordrer til mer fargebruk

– Farger gir meg veldig mye. Det trenger ikke alltid å være så mye kulør, men grått gir meg lite, og den fargen styrer jeg unna om jeg kan. Det er et prosjekt jeg fortsatt har gående, jeg jobber meg strategisk gjennom huset for å få rusket bort gråtonene. Jeg håper å kunne inspirere flere til å tørre å gå for litt mer kulørsterke farger hjemme, og ikke bare velge grått, hvitt og andre trygge farger, sier Sveinsen.

– Jeg var veldig fan av pudderfargen som jeg først hadde tenkt å bruke på veggene, men fargen ble litt blass, og det ble liten forskjell fra det som var på fra før. Så jeg tok en for laget og gikk for en mer kulørsterk farge etter oppfordring fra mine kolleger. Og det som er så fint med maling er at du alltid kan male på nytt om du ombestemmer deg senere, legger hun til.

Se flere bilder
Bubba in Berlin og Wine in Warsaw

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BURGUNDER: Sveinsen bestemte seg for å gå for en kulørsterk farge på veggene. Valget landet på fargen Wine in Warsaw. Her er resultatet etter første strøk. Fargen ble dypere når alle strøkene var malt.

Finn ut hva du liker

– Test ut fargene, og sjekk lysforholdene, du får ikke nødvendigvis den riktige fargen fra et fargekart, så gjør gjerne oppstrøksprøver på veggen. Sett farger opp mot hverandre og sammenlign hvordan de blir, og se hvordan fargene oppfører seg i forskjellige lysforhold. Ikke vær redd for å bruke mer farger om du liker farger. Gå for den fargen du ønsker, og ikke gjør som alle andre. Hvor galt kan det gå? Sier Sveinsen.

Ha litt is i magen

Å ha litt is i magen, og stole på prosessen fikk Sveinsen erfare ganske raskt.

– En av de gangene jeg ble litt usikker på om jeg hadde valgt riktig farge var når det første strøket kom på veggen. Da ble jeg litt stresset. Heldigvis endret fargen seg mye fra den var våt til den ble tørr, og det ble enda bedre når alle strøkene var ferdigmalte.

– I taket trengte vi faktisk bare et strøk maling siden det var en A-base, mens malingen til veggen var en C-base, og trengte derfor flere strøk. Det lærte Morten meg, sier hun.

Se flere bilder
Stuen ferdig malt og innredet. Bubba in Berlin, Lions in Lima

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

IS I MAGEN: Charlotte Holberg Sveinsen begynte å tvile på om hun hadde valgt riktig når første strøket var ferdigmalt. – Heldigvis endret fargen seg mye fra den var våt til den ble tørr, og det ble enda bedre når alle strøkene var ferdigmalte.

Flere prosjekter på gang

Sveinsen kan avsløre at hun har flere prosjekter på gang hjemme på Hamar. Nylig malte hun naborommet, og det ble gjort med malesprøyte.

– Jeg har akkurat malt bibliotekrommet, og taket ble sprøytemalt med god hjelp fra Lars Petter Rustan hos Jordan. Jeg fikk til og med prøve selv, og malte en av veggene. Det var utrolig gøy, og jeg tror jeg var ferdig på fem minutter? Jeg gikk for samme farge på veggen som i taket. Siden rommet er ganske lite, så er det med på å gjøre at rommet føles større ut.

– Videre skal jeg male resten av veggene på gangen i samme fargen som taket på biblioteket. Den synes jeg harmoniserer fint med fargene til tapetet. Etter hvert er planen å også male det ene soverommet. I hvilken farge det blir har jeg fortsatt ikke bestemt meg for, sier Sveinsen.

Se flere bilder
Bibliotekrommet ferdig sprøytemalt

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

NYTT PROSJEKT: I naborommet har Sveinsen akkurat fått ny farge i taket . Taket ble sprøytemalt av Lars Petter Rustan hos Jordan.

Positive tilbakemeldinger

Sveinsens fargerike oppussing har skapt stort engasjement på sosiale medier. Folk har vært veldig engasjerte i bildene og videoene som har blitt delt på IFIs Instagram og Facebook konto. Så å si alle tilbakemeldingene har vært positive.

– De aller fleste sier at de synes det er kult, spenstig og modig å gå for så kulørsterke farger. Noen få ble også litt småsjokket, men 99 av 100 tilbakemeldinger er positive. Det er flere som sier at de skulle ønske at de også hadde turt å gå for litt mer farger hjemme. Målet mitt er jo å få flere til å tørre å velge mer farger, og mindre grått.

Nå som nesten alt av interiør er på plass ser Sveinsen se tilbake på oppussingsprosjektet med et stort smil.

– Det mest givende med prosessen er at jeg ble så fornøyd som jeg håpet jeg skulle bli, og til og med mer fornøyd! Og med det store engasjementet på SoMe, så må jeg nå fortsette, avslutter hun.

Se flere bilder
Lions in Lima, sprosser, lister og dør.

Foto: Charlotte Holberg Sveinsen/ifi.no

FAVORITTEN: – Det er som å gå inn i en soloppgang hver gang jeg går inn i rommet, så jeg blir alltid litt ekstra glad, sier Charlotte Holberg Sveinsen. Her er sprossene, døren og benken på stuen ferdigmalte i fargen Lions in Lima fra Alcro.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.