FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
HELHET:

Foto: Eli Haugen Sandnes

Farger for læring og trivsel på Hebekk skole

Da Hebekk barneskole i Ski skulle utvides og bli ny, var elevenes trivsel hovedfokus for alle valg.

Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høsten 2015 ble det bestemt at Hebekk barneskole skulle utvides. Ved skolestart i 2018 var den klar til å ta imot 600 spente elever.

Et gammelt bygg er revet, et eksisterende skolebygg er rehabilitert, og et nytt bygg har kommet til.

– Det har vært veldig viktig for oss at elevene skal føle seg hjemme på skolen, det skal ikke føles som en institusjon, forklarer arkitekt Eli Haugen Sandnes hos Planforum Arkitekter, som sammen med BetonmastHæhre har vært ansvarlige for nybygget.

– I tillegg var det veldig viktig å gi Hebekk skole en sterk identitet, utdyper hun.

Se flere bilder
GRØNT:

Foto: Eli Haugen Sandnes

– Vi oppfordret til å kjøpe inn planter, som beriker omgivelsene med farger, lunhet og hjemlig følelse, sier Eli Haugen Sandnes.

Se flere bilder
FOR BARNA:

Foto: Eli Haugen Sandnes

Det er brukerne av skolen som har stått i sentrum når valgene i interiøret har blitt tatt.

Viktig fargerådgivning

Fargesettingen er gjort i samarbeid med fargekonsulent Dagny Thurmann- Moe hos Dagny Fargestudio.

– Samarbeidet har vært viktig for å forankre fargevalgene i etablert kunnskap om ulike fargers virkning på mennesker, sier Sandnes.

Thurmann-Moe forteller at de hele veien har hatt elevene i tankene.

– Vi ville lage en skole fargesatt for dem som skal bruke den. Disse små menneskene skal styre landet vårt en gang, og da må de ha best mulige forutsetninger for å lære godt og trives på skolen, sier hun.

Og det er ingen tvil om at barn liker farger. Det fikk Thurmann-Moe bekreftet da hun var på åpningen av skolen tidligere i høst.

– Elevene var så førnøyde at de ville ha autografen min! Det har jeg aldri opplevd før, ler hun.

Se flere bilder
VOKSENFARGER:

Foto: Eli Haugen Sandnes

– Vi ville skape ulike soner for voksne og barn. Personalrommene har mer «voksne» farger. Fremdeles fargerikt, men på elevenes områder er det enda mer lekent, sier Sandnes.

Se flere bilder
NATURLIG:

Foto: Eli Haugen Sandnes

Det er brukt mye jordfarger, som vi kjenner til og liker intuitivt. – Vi har brukt mye av fargen dyp plomme for eksempel på gulvene, som kan minne om leire. Det samme gjelder grønne gulv, som vi er vant til å trå på, sier Thurmann-Moe.

Farger med funksjon

På Hebekk skole er fargene nøye gjennomtenkt.

– Sammen med Dagny har vi hatt fokus på hva som foregår i de ulike rommene, forklarer Sandes.

– For eksempel er formgivningsrommet fargesatt med spreke farger for å trigge kreativiteten, mens andre klasserom er holdt i farger som skal bidra til ro og konsentrasjon, forklarer Sandnes.

Også de ansattes områder er fargesatt med omhu.

– Administrasjon og pauserom har fått andre farger, slik at de voksne har egne frisoner, der de kan konsentrere seg om andre ting enn det som skjer i klasserommene, sier Thurmann-Moe.

Se flere bilder
GRØNT:

Foto: Eli Haugen Sandnes

Klasserommene er i grønne nyanser, som skal bidra til økt konsentrasjon. Vinylbelegget i treimitasjon gir et hjemlig preg.

Se flere bilder
KREATIVITET:

Foto: Eli Haugen Sandnes

For å trigge kreativiteten hos elevene, og for å vise at dette er et sted de kan slå seg løs, er formgivningsrommet fargesatt med spreke farger, med rosa vegger og rødt vinylbelegg på gulvet.

Gulvet fører an

På Hebekk er gulvene viktige fargekomponenter, som ble førende for resten av fargevalgene. Det er lagt 3600 kvadratmeter vinylbelegg fra Tarkett.

– Vi ønsket ikke bare én farge i hvert rom. Vi ville ha en mer kompleks fargebruk, og gulvene er vel så store flater som veggene, så vi ønsket å utnytte potensialet i dem, sier Sandnes.

Se flere bilder
FARGE PÅ GULVET:

Foto: Eli Haugen Sandnes

Gulvene utgjør viktige fargekomponenter på Hebekk skole. – Vi ble fort veldig begeistret for fargene på gulvene, så de var førende da vi skulle bestemme resten av fargene i interiøret, forteller arkitekten.

Se flere bilder
TAKTILT:

Foto: Eli Haugen Sandnes

– Gulvet har en slags struktur i seg, det ser ikke ut som et standard vinylbelegg. Det fremstår taktilt og mykt, sier arkitekten. Det er vinylbelegget Tapiflex Excellence Acoustic fra Tarkett som er lagt.

Stille og enkelt

Vinylbelegget som er lagt i klasserom og fellesarealer, Tapiflex Excellence Acoustic, er slitesterkt, enkelt å rengjøre og har gode lyddempende egenskaper og høy gangkomfort. Sånn sett perfekt til skoler.

– Oppdragsgiver og renholdsavdelingen var i utgangspunktet litt skeptiske til fargene på gulvet. Derfor hadde vi flere møter sammen med gulvleverandør, oppdragsgiver, lærere og renholdsavdelingen, slik at de forsto hvorfor bruk av farger er viktig og at det ikke går utover renholdet. I dag er alle veldig fornøyde og har endret mening, forteller Sandnes.

Prosjektet har vært en samspillentreprise, der Ski kommune og skolens lærere har vært involvert i store deler av prosessen, sammen med entreprenør og arkitekter.

Se flere bilder
STERKT OG RENT:

Foto: Eli Haugen Sandnes

Tapiflex Excellence Acoustic fra Tarkett, som er lagt i klasserom, korridorer og andre arealer på skolen, er både slitesterkt, godt å gå på, enkelt å renholde og har gode lydegenskaper. Her fra skolens amfi.

Hebekk skole

cf5f1893-816f-41ea-968f-09c0500b8559

Sted: Hebekk, Ski
Oppstart: Vår 2016
Ferdigstilt: Sommer 2018
Prosjekt: Nybygg, utvidelse av eksisterende 2-parallellskole til 3-parallellskole
Byggherre: Ski kommune
Arkitekt: Planforum Arkitekter AS
Landskapsarkitekt: Landskaperiet
Entreprenør: BetonmastHæhre
Fargerådgiver: Dagny Thurmann-Moe
Gulvlegger vinylgulv: Lislerud AS v/Kent Lund
Gulvbelegg: Levert av Tarkett
Klasserom, korridorer og andre arealer: Tapiflex Excellence Acoustic 25019005 (Brushed Oak Maple) 25014012 (Kraft Cardinal Red) 25014015 (Kraft Blue Green) 25014021 (Kraft Dark Purple) 25014004 (Kraft Red)
Toaletter: Granit Safe-T 3052706

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.