menu
Annonse

Farger for læring og trivsel på Hebekk skole

Da Hebekk barneskole i Ski skulle utvides og bli ny, var elevenes trivsel hovedfokus for alle valg.

Mari Andersen Rosenberg/ifi.no 16.01.2019 cloud_download

fullscreen
 • – Alle pulter er spesialdesignet med laminatoverflate i en lys, beige tone med struktur. Bordbenene er pulverlakkert i samme farge som søylene på skolen. Det gir en fin harmoni, sier Eli Haugen Sandnes.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • – Vi oppfordret skolen til å kjøpe inn en god del planter, som også beriker omgivelsene med både farger, mer lunhet og en hjemlig følelse, sier arkitekt Eli Haugen Sandnes. Her fra skolens naturfagsrom.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • – Gulvet har en slags struktur i seg, det ser ikke ut som et standard vinylbelegg. Det fremstår taktilt og mykt, sier arkitekten. Det er vinylbelegget Tapiflex Excellence Acoustic fra Tarkett som er lagt.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • Klasserommene er malt i grønne nyanser, som skal bidra til økt konsentrasjon og gi ro til å lære. På gulvet er det lagt vinylbelegg i treimitasjon, som gir et hjemlig preg. – Vi ble overrasket over hvor fine imitasjonene var, sier arkitekt Eli Haugen Sandnes.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • – Vi har forsøkt å skape ulike soner for voksne og barn. Personalrommene har mer «voksne» farger. Det er fremdeles fargerikt, men på elevenes områder er det holdt enda mer lekent, forteller Sandnes.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • For å trigge kreativiteten hos elevene, og for å vise at dette er et sted de kan slå seg løs, er formgivningsrommet fargesatt med spreke farger, med rosa vegger og rødt vinylbelegg på gulvet.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • Det er brukt mye jordfarger, som vi kjenner til og liker intuitivt. – Vi har brukt mye av fargen dyp plomme for eksempel på gulvene, som kan minne om leire. Det samme gjelder grønne gulv, som vi er vant til å trå på. Det er trygt, forklarer Thurmann-Moe.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • Det er brukerne av skolen som har stått i sentrum når valgene i interiøret har blitt tatt.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • Tapiflex Excellence Acoustic fra Tarkett, som er lagt i klasserom, korridorer og andre arealer på skolen, er både slitesterkt, godt å gå på, enkelt å renholde og har gode lydegenskaper. Her fra skolens amfi.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • Gulvene utgjør viktige fargekomponenter på Hebekk skole. – Vi ble fort veldig begeistret for fargene på gulvene, så de var førende da vi skulle bestemme resten av fargene i interiøret, forteller arkitekten.

  Foto: Eli Haugen Sandnes

 • Hebekk skole

  Foto: Eli Haugen Sandnes

Annonse
GRØNT:

– Vi oppfordret til å kjøpe inn planter, som beriker omgivelsene med farger, lunhet og hjemlig følelse, sier Eli Haugen Sandnes.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

Høsten 2015 ble det bestemt at Hebekk barneskole skulle utvides. Ved skolestart i 2018 var den klar til å ta imot 600 spente elever.

Et gammelt bygg er revet, et eksisterende skolebygg er rehabilitert, og et nytt bygg har kommet til.

– Det har vært veldig viktig for oss at elevene skal føle seg hjemme på skolen, det skal ikke føles som en institusjon, forklarer arkitekt Eli Haugen Sandnes hos Planforum Arkitekter, som sammen med BetonmastHæhre har vært ansvarlige for nybygget.

– I tillegg var det veldig viktig å gi Hebekk skole en sterk identitet, utdyper hun.

FOR BARNA:

Det er brukerne av skolen som har stått i sentrum når valgene i interiøret har blitt tatt.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

Viktig fargerådgivning

VOKSENFARGER:

– Vi ville skape ulike soner for voksne og barn. Personalrommene har mer «voksne» farger. Fremdeles fargerikt, men på elevenes områder er det enda mer lekent, sier Sandnes.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

Fargesettingen er gjort i samarbeid med fargekonsulent Dagny Thurmann- Moe hos Dagny Fargestudio.

– Samarbeidet har vært viktig for å forankre fargevalgene i etablert kunnskap om ulike fargers virkning på mennesker, sier Sandnes.

Thurmann-Moe forteller at de hele veien har hatt elevene i tankene.

– Vi ville lage en skole fargesatt for dem som skal bruke den. Disse små menneskene skal styre landet vårt en gang, og da må de ha best mulige forutsetninger for å lære godt og trives på skolen, sier hun.

Og det er ingen tvil om at barn liker farger. Det fikk Thurmann-Moe bekreftet da hun var på åpningen av skolen tidligere i høst.

– Elevene var så førnøyde at de ville ha autografen min! Det har jeg aldri opplevd før, ler hun.

NATURLIG:

Det er brukt mye jordfarger, som vi kjenner til og liker intuitivt. – Vi har brukt mye av fargen dyp plomme for eksempel på gulvene, som kan minne om leire. Det samme gjelder grønne gulv, som vi er vant til å trå på, sier Thurmann-Moe.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

Farger med funksjon

GRØNT:

Klasserommene er i grønne nyanser, som skal bidra til økt konsentrasjon. Vinylbelegget i treimitasjon gir et hjemlig preg.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

På Hebekk skole er fargene nøye gjennomtenkt.

– Sammen med Dagny har vi hatt fokus på hva som foregår i de ulike rommene, forklarer Sandes.

– For eksempel er formgivningsrommet fargesatt med spreke farger for å trigge kreativiteten, mens andre klasserom er holdt i farger som skal bidra til ro og konsentrasjon, forklarer Sandnes.

Også de ansattes områder er fargesatt med omhu.

– Administrasjon og pauserom har fått andre farger, slik at de voksne har egne frisoner, der de kan konsentrere seg om andre ting enn det som skjer i klasserommene, sier Thurmann-Moe.

KREATIVITET:

For å trigge kreativiteten hos elevene, og for å vise at dette er et sted de kan slå seg løs, er formgivningsrommet fargesatt med spreke farger, med rosa vegger og rødt vinylbelegg på gulvet.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

Gulvet fører an

På Hebekk er gulvene viktige fargekomponenter, som ble førende for resten av fargevalgene. Det er lagt 3600 kvadratmeter vinylbelegg fra Tarkett.

– Vi ønsket ikke bare én farge i hvert rom. Vi ville ha en mer kompleks fargebruk, og gulvene er vel så store flater som veggene, så vi ønsket å utnytte potensialet i dem, sier Sandnes.

FARGE PÅ GULVET:

Gulvene utgjør viktige fargekomponenter på Hebekk skole. – Vi ble fort veldig begeistret for fargene på gulvene, så de var førende da vi skulle bestemme resten av fargene i interiøret, forteller arkitekten.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

TAKTILT:

– Gulvet har en slags struktur i seg, det ser ikke ut som et standard vinylbelegg. Det fremstår taktilt og mykt, sier arkitekten. Det er vinylbelegget Tapiflex Excellence Acoustic fra Tarkett som er lagt.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

Stille og enkelt

STERKT OG RENT:

Tapiflex Excellence Acoustic fra Tarkett, som er lagt i klasserom, korridorer og andre arealer på skolen, er både slitesterkt, godt å gå på, enkelt å renholde og har gode lydegenskaper. Her fra skolens amfi.
camera_alt (Eli Haugen Sandnes)

Vinylbelegget som er lagt i klasserom og fellesarealer, Tapiflex Excellence Acoustic, er slitesterkt, enkelt å rengjøre og har gode lyddempende egenskaper og høy gangkomfort. Sånn sett perfekt til skoler.

– Oppdragsgiver og renholdsavdelingen var i utgangspunktet litt skeptiske til fargene på gulvet. Derfor hadde vi flere møter sammen med gulvleverandør, oppdragsgiver, lærere og renholdsavdelingen, slik at de forsto hvorfor bruk av farger er viktig og at det ikke går utover renholdet. I dag er alle veldig fornøyde og har endret mening, forteller Sandnes.

Prosjektet har vært en samspillentreprise, der Ski kommune og skolens lærere har vært involvert i store deler av prosessen, sammen med entreprenør og arkitekter.

Hebekk skole

cf5f1893-816f-41ea-968f-09c0500b8559

Sted: Hebekk, Ski
Oppstart: Vår 2016
Ferdigstilt: Sommer 2018
Prosjekt: Nybygg, utvidelse av eksisterende 2-parallellskole til 3-parallellskole
Byggherre: Ski kommune
Arkitekt: Planforum Arkitekter AS
Landskapsarkitekt: Landskaperiet
Entreprenør: BetonmastHæhre
Fargerådgiver: Dagny Thurmann-Moe
Gulvlegger vinylgulv: Lislerud AS v/Kent Lund
Gulvbelegg: Levert av Tarkett
Klasserom, korridorer og andre arealer: Tapiflex Excellence Acoustic 25019005 (Brushed Oak Maple) 25014012 (Kraft Cardinal Red) 25014015 (Kraft Blue Green) 25014021 (Kraft Dark Purple) 25014004 (Kraft Red)
Toaletter: Granit Safe-T 3052706

Annonse
Annonse

Nyeste artikler

Annonse
Annonse