Farge som materiale – et bærekraftig alternativ
Teglstein har blitt svaret på ønsket om mer farger. Men er det et tilstrekkelig svar?

Mette L'orange
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
Meninger og kommentarerHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den norske arkitekten, tidligere rektor og professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Sverre Fehn (1924-2009), sa i et intervju en gang at han ikke var noen "fargemann". Arkitektonisk farge for ham lå først og fremst i valg av byggematerialer, tre, betong, murstein etc. Fehn var toneangivende gjennom flere tiår både i Norge og internasjonalt, og representerte en generasjon etterkrigs- arkitekter som i stor grad avviste polykromien. Som tidligmodernistene mente de at fargetonene ”krenket volumene”.
Arkitekturen skulle, som Mies van der Rohe hadde hevdet, være en nøytral ramme for menneskelig handling og uttrykk. Integrerte fargevalg ble «overfladisk» i lys av dette. Det tradisjonelle japanske huset var inspirasjonen der sterke og enkle former i tre danner rammer for naturens fargespekter.
Dette er fortsatt et fremherskende ideal på arkitektkontorene her i landet, men argumentene for bruk av naturmaterialer har fått en tilleggsdimensjon i lys av kampen for miljøet.
Farger i Oslo på agendaen
GENERISK LIKT: Boligbygging fra ulike områder i Oslo viser hvor generisk likt man bygger, selv om materialbruken er positiv. Innslag av klare farger kan skape mer variasjon og identitet. Dette er fra Vollebekk.
«Paint is out»
Det finnes mange argumenter for ikke å belaste kloden med produksjon og bruk av maling, iallefall løsemiddelbaserte produkter og plastmalinger.
Men at det finnes miljøvennlige produkter, og at det stadig utvikles flere, er noe vi må sette mer fokus på. Blant annet har vi, som tidligere nevnt, fått nyskapningen «YlnMn Blue», en vakker blåfarge som ble oppdaget tilfeldig ved oppvarming av manganoksid til 1200 grader. Pigmentet er ikke giftig, det er lysekte, og egner seg til nedkjøling av eksteriører. Når dette kom fram ved slump, må jo bevisst forskning kunne gi oss mye bærekraftig kjemi i tillegg til naturlige pigmenter og bindemidler.
Vi må derfor ikke kaste ut barnet med badevannet, for vi kan vanskelig klare oss med bare naturmaterialer. Det er en luksus ikke alle er forunt. Dessuten har vi eksisterende arkitektur og verneverdige objekter som skal vedlikeholdes.
Velkommen i det grønne
KJELSÅS: Eksperimentering med forband er også et virkemiddel som vil øke taktiliteten.
Bærekraftige produkter
Det som er ønskelig, sett fra mitt ståsted, er å si ja takk til begge deler, og samtidig legge press på malingindustrien ved bevisst å velge bort produkter som ødelegger miljøet.
Det vil koste oss litt å beholde en fremtidig bærekraftig kolorisme, men det er en investering i velvære og glede. Tenk bare på de klare, herlige fargenes helsebringende aspekter og atmosfæriske egenskaper? Hva med artikulering av arkitekturens grammatikk? Listen er lang.
Arkitektene presses for tiden ut av komfortsonen. Det gjør også utbyggerne. Fokus på rasjonalitet og enkelhet har gitt oss stereotype og grå omgivelser. Folket er i opprør og krever en mer humanistisk arkitektur med et spenn i form, farger og materialer. Det gjelder særlig nye boligområder, der det ofte er behov for nedskalering og oppdeling av volumer.
Det er derfor et klart press på gode, framtidige løsninger for fargebruk. Hvordan skal så aktørene i byggeindustrien løse dette med miljøaktivistene på nakken?
Kommentar: Farge og menneskelig respons
Teglkromologien
I forbindelse med utarbeiding av en Fargeveileder for hovedstaden, har jeg reist litt rundt i Oslo med folk fra Plan- og bygningsetaten, og vi ser at mange løser dilemmaet ved å satse på «teglkromologien». Med det menes bruk av ulike teglsorter og teglfarger i ett og samme prosjekt. Enn så lenge stagges «ulvene» med dette, og det kommer helt sikkert til å bli en del av Oslos fremtidige identitet. For når en trend slår an i arkitekturen, er den seiglivet.
Man vil naturlig nok spørre seg: Hvor mange teglsorter kan kombineres, og hvor mange ulike forband kan legges, før det blir «mursteinskakofoni?» Det skjer nemlig her og der.
Mye kan jo oppnås bare gjennom å variere størrelser, fuging og muringsteknikker innenfor samme teglfarge. Taktilitet er også en viktig del av sanseopplevelsen. Sammen med innslag av tre og enkeltstående flater i klare farger (helst naturfarger) kan det bli fine komposisjoner.
Jeg tenker blant annet på den finske arkitekten Alvar Aaltos (1898-1976) arkitektur, som jeg beundret stort under studietida. Hans «Eksperimental House» på øya Muuratsalo var et slags laboratorium for fri materiell utforsking, blant annet lek med teglformasjoner. Noen ideer tok han med seg videre, andre ting forble i «laboratoriet». Det å jobbe i full målestokk som dette er få forunt i vårt effektive datasamfunn. Det geniale var at han integrerte fargede fliser i disse eksperimentene og i byggene, en bærekraftig løsning som ga ham større spenn i paletten. Selv levende teglkromofobi kan bli ensformig uten kontraster.
Kan man i tillegg føye til murale teknikker (fresco/stucco lustro) og fargede pusskvaliteter har man nok av rom for å utvide den bærekraftige murte paletten!
Alvar Aaltos sommerhus «Eksperimental House» på øya Muuratsalo var et slags laboratorium for fri materiell utforsking, blant annet lek med teglformasjoner.
Les mer om det hos brickarchitecture.com
Personlig med arkitekter på scenen
Fargeentusiasme må støtte seg på kunnskap
Historiske farger på en ny måte
Flere veier til mer farge i norsk arkitektur
For mye synsing om farge
Tror du også at alle gulv er resirkulerbare?
METTE L'ORANGE
Billedkunstner og sivilarkitekt. Professor i farge ved Kunsthøgskolen i Oslo og Kunst og designhøgskolen i Bergen. Arbeider også med maleri, utsmykking og romlige installasjoner, fokus på farger i to og tre dimensjoner
«Det vil koste oss litt å beholde en fremtidig bærekraftig kolorisme, men det er en investering i velvære og glede. Tenk bare på de klare, herlige fargenes helsebringende aspekter og atmosfæriske egenskaper? Hva med artikulering av arkitekturens grammatikk? Listen er lang.»
Fremtidens tekstiler: De viktigste trendene fra Heimtextil 2025
Bærekraft, taktilitet og teknologisk innovasjon definerer tekstiltrendene for 2025. På Heimtextil så vi hvordan bransjen tar steg mot en mer sanselig og ansvarlig fremtid. Naturlige...
Flügger deler ut 1,1 million i bonusstøtte
Gjennom Flügger Andelen har kundene bidratt til å samle inn over 1,1 million kroner i 2024 som nå utbetales som støttebonus til ulike organisasjoner og foreninger i Norge. Fordelsprogrammet...
En bukett svenske blomster
Linnea er en tapetbok fra Duro som er designet og produsert i Sverige. Kolleksjonen består av syv design i til sammen 30 ulike fargekonstellasjoner. Her finner du vakre sommerblomster,...
Sivmatte for feste og armering
Påføring av tradisjonell kalkpuss eller leire på et underlag av treverk er ofte problematisk. For å gi pussen bedre heft til tømmerrammen, brukes gjerne små hakk og knagger som spikres...
Oppdag Allover!
ALLOVER er et innovativt enkomponentsystem fra San Marco som gir ekstremt slitesterke overflater på gulv, tak og vegger – perfekt tilpasset dagens interiørtrender. Dette moderne...
Harriet Backers fargeunivers – en inspirasjon for dagens designere
Utstillingen «Hvert atom er farge» viser viktigheten av faglig ekspertise i fargebruk, både i kunst og design.