FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Pris-trumfer-GULVLEGGING-FotoCheraWestmanIFIno.JPG

Foto: Chera Westman/ifi.no

Fagkunnskap trumfer pris hos Mittanbud

Via mittanbud.no ble det formidlet nesten 300 000 store og små oppussingsoppdrag til privatmarkedet i 2020. Ifølge en nettjenestens egne undersøkelse, er fagkunnskap langt viktigere enn pris for kundene. Men halvparten som pusser opp velger å gjøre jobben selv.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 40 prosent av norske husstander har pusset opp hus eller hjem i 2020. Det viser «Oppussingsrapport for 2020», som formidlingstjenesten Mittanbud har satt sammen, delvis sammen med Norstat.

Mittanbud, som er en digital tjeneste der privatpersoner helt uforpliktende kan registrere anbud og motta tilbud på fra utførende håndverkere, er blitt en viktig møteplass mellom privatpersoner som trenger håndverkere og bedrifter som søker oppdrag.

– Snittprisen på et håndverksoppdrag på Mittanbud er 50 000 kroner. Pris blir trukket frem som det minst viktige av brukerne. Folk vil heller ha proffe håndverkere enn billige, skriver de i Oppussingsrapporten. 

Se flere bilder
Maler innvendig

Foto: Chera Westman/ifi.no

FAGKUNNSKAP: Brukerne av oppdragsformidlingen hos Mittanbud sier de er mer opptatt av kunnskap enn pris når de ser etter håndverkere. 

Mange søker gds-tips

I 2020 la private huseiere ut nesten 300 000 oppdrag på Mittanbud.

Snekkere er den yrkeskategori som er mest etterspurt med over 60 000 forespørsler. Over 20 000 henvendelser gjaldt maletjenester og like mange spurte etter rørlegger til oppdrag. 

I en Norstat-undesøkelse som er gjennomført på oppdrag fra Mittanbud, oppgir samtidig nesten halvparten av dem som har pusset opp, at de har utført hele jobben selv, og altså ikke benyttet seg av håndverkertjenester.

Nordmenns gjør-det-selv-iver bekreftes også av leserstatistikk hos ifi.no, som er landets ledende oppussingsportal. I 2020 hadde ifi.no cirka en kvart million besøk hver måned.

– Det er blitt gjort mange små prosjekter som entré, soverom og stue, men samtidig er det mange som har satt i gang med større prosjekter slik som baderommet. Det har gått mye i maling, og mange lurer på om de kan male underlag som fliser, baderomsplater, laminat osv. Mange vet mye, men det er også bra at de søker informasjon før de setter i gang enten for egen maskin eller leier inn fagfolk, sier adm.dir. i ifi.no, Kristian Owren. 

Se flere bilder
Malerhåndverker

Foto: Chera Westman/ifi.no

HÅNDVERKER: I 2020 la private huseiere ut nesten 300 000 oppdrag på Mittanbud. Snekkere er den yrkeskategori som er mest etterspurt med over 60 000 forespørsler. Over 20 000 henvendelser gjaldt maletjenester og like mange spurte etter rørlegger til oppdrag.      

Mest oppussing på bad

Mange av kundene på Mittanbud pusser opp flere rom samtidig. Som enkeltrom er badet det som forekommer oftest i anbudsforespørslene.

Disse rommene pusses mest opp:

  • Bad
  • Kjøkken
  • Stue

Over halvparten av de som har pusset opp i 2020, gjorde det fordi de ville modernisere hjemmet. Andre viktige grunner var å få bedre utnyttelse av et rom og å øke boligens verdi. For en fjerdedel av de spurte var oppussingen nødvendig på grunn av skader.

For en håndverker som vil få oppdrag via Mittanbud gjelder det å være proff – og å svare raskt. I gjennomsnitt får kunden de første svarene på forespørselen etter 50 minutter.

Over halvparten av de som har pusset opp i 2020, gjorde det fordi de ville modernisere hjemmet. Andre viktige grunner var å få bedre utnyttelse av et rom og å øke boligens verdi. For en fjerdedel av de spurte var oppussingen nødvendig på grunn av skader.

Tips! For en håndverker som vil få oppdrag via Mittanbud gjelder det å være proff – og å svare raskt. I gjennomsnitt får kunden de første svarene på forespørselen etter 50 minutter.

Se flere bilder
rørlegger

Foto: Rørkjøp

NYTT BAD: Baderommet er det av boligens rom som flest brukere av Mittanbud ønsker å få hjelp med. På badet er det mange ting som kun autoriserte håndverker har lov å gjøre – blant annet rørleggertjenester. Rørkjøps rørleggere kan dog bistå med alt fra planlegging og utstyrsvalg til montering. 

Les mer
Gjør det ordentlig
Se flere bilder
Ansatte_IFI_2018_KO-13-2.jpg

Foto: ifi.no

GODE RÅD ER GRATIS: – Vi i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør – har informert og inspirert folk som skal pusse opp og bygge nytt i over 60 år. Vårt mantra har vært å «gjøre det ordentlig», enten du gjør det selv eller bruke håndverker. Vi opplever helt klart at etterspørselen etter «skikkelig håndverk» øker. Derfor er vi nå også opptatt av rekrutteringen i faget, sier adm.dir. Kristian Owren.

Kristian Owren, leder av Norges største oppussingsportal, ifi.no, er ikke overrasket over at antall jobber som legges ut på mittanbud øker, og at folk vil ha seriøse håndverkere til å gjøre jobben. Dette har vært en økende trend de siste årene.

-Vi i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør – har informert og inspirert folk som skal pusse opp og bygge nytt i over 60 år. Vårt mantra har vært å «gjøre det ordentlig», enten du gjør det selv eller bruke håndverker. Vi opplever helt klart at etterspørselen etter «skikkelig håndverk» øker. Derfor er vi nå også opptatt av rekrutteringen i faget, sier adm.dir. Kristian Owren.

Under pandemien har aktiviteten i oppussingsmarkedet vært ekstra stor. Tall fra Prognosesenteret viser at det var mer enn 110 000 husstander flere som gjennomførte oppussingsarbeider siste 12-månedersperiode enn perioden før. 

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.