FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
fabrikkmalt-AlleFarger-FotoRingAlm.jpg

Foto: RingAlm

Fabrikkmalt med 10 års garanti

Som første malingprodusent tilbyr Teknos Norge i samarbeid med trevareprodusenten RingAlm AS, fabrikkmalt kledning med ti års garanti på beskyttelse av treverket.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kan huseieren montere fabrikkmalt kledning, og med enkelt årlig vedlikehold slå seg til ro i ti år, før malerpenslene gripes fatt i. Et nytt unikt samarbeid mellom kledningsprodusenten RingAlm AS og malingkonsernet Teknos Norge har resultert i et produkt kalt «ProffMalt» som sparer både private huseiere og utbyggere for mye arbeid og tid.

– Vi gir ti års holdbarhetsgaranti på industrimalt kledning. Garantien gjelder malingfilmens holdbarhet og evne til å beskytte treverket, ikke bare farge og glans, sier Roar Kopperud, teknisk sjef hos Teknos Norge. 

System i tre deler

Teknos-konsernet som har sete i Finland, er ledende i markedet på maling for industriell påføring i trevarefabrikker. Nå har konsernets norske selskap utviklet et system for industriell påføring av maling på kledningsbord. Systemet er bygd opp av råtebeskyttelse, en nyutviklet grunning på alkyd/akrylbase, samt et vanntynnet toppstrøk av akrylatmaling. For kledning som er behandlet i henhold til systemet, gir Teknos ti års garanti, den samme garantien de normalt gir på malte flater.

– I praksis betyr dette at huseieren som kjøper malt kledning med dette systemet ikke trenger å vedlikeholdsmale før om minimum 10 år, sier Kopperud.

Betingelsene som Teknos setter er kun normalt vedlikehold av kledningen som en årlig vask, og reparasjon av eventuelle skader og lignende når de oppstår.

– Malingen holder glans 40 og det er med på å holde kledningen fri for smuss, begroing og svertesopp. Ved montering behandles alle kuttflater og spikerhull slik at den får en beskyttelse tilsvarende kledningen som er overflatebehandlet på forhånd. Så garanterer vi at malingen beskytter treverket mot fukt og nedbrytning i ti år, og at filmen beholder både farge og glans i denne perioden, sier han. 

Se flere bilder
leveres til prosjekter

Foto: RingAlm

PROSJEKT: Markedsføringen av ProffMalt kledning er forsiktig og rettet mot store aktører i byggebransjen. En stor leveranse har gått til et leilighetsprosjekt i Trysil. På bildet: Bjørn Johan Karterud fra Martin M. Bakken AS og Bård Haug fra RingAlm.

Alle farger finnes

Malingsystemet påføres i RingAlms trevarefabrikk i Næroset på Ringsaker, der selskapet blant annet har en overflatebehandlingslinje. RingAlm eies av Viken Skog, Borregaard samt Almenningsaga, og bruker kun norsk gran i produksjonen.

– Du kan få «ProffMalt» kledning i hvilken profil du vil, og hvilken NCS-farge du ønsker. Vi markedsfører systemet mot større entreprenører, og har møtt stor interesse. Allerede er et større leilighetsprosjekt i Tryslil levert, forteller salgs- og markedssjef Håkon Thiis-Evensen hos RingAlm.

RingAlm bruker det samme utstyret og de samme overflateproduktene til «ProffMalt» kledning som til kledningen som kun er grunnet, eller grunnet og påført et mellomstrøk maling. Forskjellen ligger i hvor mye maling som påføres.

– Dette gjør det enkelt for våre kunder, som ikke trenger å gjøre ekstra investeringer. Noen ganger må man justere litt på hastigheten i produksjonslinjen for å sikre god nok påføring og tørk, sier Roar Kopperud.

For at Teknos skal garantere for holdbarheten må trevareprodusenten ha en god egenkontroll som sikrer at kvaliteten på påføring og tørk er god nok.

– Siden malingsystemet blir påført innendørs av erfarne industribedrifter og har man god kontroll på materialets fuktighet, og temperaturer i påføringsøyeblikket. Dette sikrer at vedheft og mengden som blir påført blir kontrollert og sjekket nøye, sier Kopperud. 

Se flere bilder
10 års garanti

Foto: RingAlm

PROFFMALT: Trevareprodusenten RingAlm og Teknos gir ti års garanti for holdbarheten til overflatesjiktet på fabrikkmalt kledning. Ved montering behandles alle kuttflater og spikerhull slik at den får en beskyttelse tilsvarende kledningen som er overflatebehandlet på forhånd. 

Sparer inn merkostnad

Teknos tar ikke ekstra betalt for produktene, til tross for at de leverer med garanti. 

– Vi hjelper kundene våre å ta ekstra verdier og vil gjerne gi kundene våre fordeler når vi kan, sier Kopperud.

– Dette er et spennende prosjekt. Jeg tror at folk flest også ville ha likt å få kjøpt fabrikkmalt kledning til tross for at prisen ligger høyere enn for kledning som er grunnet og påført mellomstrøk. Det blir lønnsomt over tid med ti års garanti, sier Thiis-Evensen.  

Mer informasjon
Les mer
ProffMalt kledning

Norsk kledning av gran i valgfri profil. RingAlm har installert brekkmaskin, og blander alle farger selv etter Teknos’ resept.

Alle NCS-farger er tilgjengelig. 99 prosent av alle farger på markedet finnes det resept i Teknos’ database. Databasen er felles for Teknos globalt, og oppdateres daglig.

Industriell påføring av:

  • Råtebeskyttelse/primer
  • Grunning (vanntynnet akryl/alkyd)
  • Toppstrøk (akryl)

Grunning og toppstrøk påføres hver for seg i noe mer mengde enn på vanlig industrimalt kledning. Dette gjøres for å sikre at minimumskravet på 110 µ tørr film overgås med god margin.

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.