Endringsvillig designhappening
Designers’ Saturday handler om å vise frem det fineste som hovedstaden kan by på i form av interiørarkitektur og møbeldesign. Her er studentene og høyskolene viktige, og i form av blant annet prosjektet CO-OP har designelever fått utfolde seg i stor skala.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Med «Change» som tema for både innhold og gjennomføring, gikk Designers’ Saturday av stabelen i Oslo 10.-12. september, med det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design som base.
DS er en gylden mulighet som arkitekter, interiørarkitekter og -designere får annet hvert år til å se og oppleve det seneste innen farger, former og materialer i showrom og utstillinger over hele hovedstaden. Under tre dager vises internasjonal og nasjonal design fra både etablerte designere, og talenter frem. Konseptet CO-OP er et samarbeid der produsenter kobles sammen med studenter, for å lage utstillinger med wow-faktor.
Polyflor stiller ut på det nye Nasjonalmuseet
Trekker blikkene til seg
STUDENTSAMARBEID: Juni Bunkholdt og Hannah Kirkestuen har både designet og bygd standen der Polyflor viser frem Artigo gummigulv.
Polyflor Nordic, som på DS viste frem Artigo gummigulv, deltok i kooperasjon med designstudentene Juni Bunkholdt og Hannah Kirkestuen fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Resultatet ble en stand med grafiske former, moduler, kledd med gummibelegg i spreke farger.
– Standen vekker oppmerksomhet og er blitt veldig flott. Den skiller seg også ut fordi vi har valgt å profilere våre studenter som har både designet og bygd modulene og standen selv, sier Henrik Finne hos Polyflor.
Polyflor har tatt årets tema «Change» på alvor, og utfordrer med dette det beskrivende ledd; arkitekter og andre som velger materialer og farger: Et gulv må vel ikke være grått?
– Vi ønsker å utfordre de grå gulvene, og vise mulighetene med farger. Målet er å få flere til å velge gummigulv, men vi ønsker å fokusere mer på farger og løfte gulvet som en viktig del av rommet, sier daglig leder Rune Bjørnstad.
Materialer i endring
NYTT RÅSTOFF: Hos Flokk viser Håg frem kontorstolen Capisco Puls, som er laget i et begrenset opplag der kasserte brøytestikker er blitt materialgjenvunnet til stoler.
Bærekraft og forandring sto i sentrum hos arrangøren og hos utstillerne. Et par av de spennende prosjektene fant vi hos Novelties, der de visere danske Mater som har laget møbler av helt nye materialer. Mesk, som er et restprodukt ved ølbrygging, er blitt blandet med et bindemiddel og støpt til en krakk. Det samme har de gjort med skall fra kaffebønner og plast fra insulinsprøyter og annen medisinsk emballasje.
– Mater har investert i en vaskemaskin som renser plast og andre råmaterialer, slik at det kan brukes i møbelproduksjon. Det er morsomt å jobbe med en aktør som er langt frem når det kommer til bærekraft. Mater kan bruke hva som helst av avfall til å lage møbler av, sier daglig leder Christian Nielsen Myklebust hos Novelties.
I samme ånd viste Flokk frem den norske kontorstolprodusenten Håg, som har tatt en klassiker i sortimentet – stolen Capisco – og laget den av ødelagte brøytestikker. De sorte og røde brøytestikkene holder i gjennomsnitt tre sesonger, og må deretter kastes. Nå har isteden 100 tonn brøytestikker blitt til et begrenset opplag på 200 stoler.
NYE MATERIALER: I showroomet Novelties viste daglig leder Christian Nielsen Myklebust, frem produkter fra danske Mater. Mater har samarbeidet med Carlsberg bryggeri, der mesk fra ølbryggingen brukes som råstoff til stoler, istedenfor å bli brent som avfall.
BEST TALENT: Juryformannen for talentkonkurransen, industridesigner Ville Kokkonen, hadde en vrien jobb med å kåre tre vinnere blant vidt forskjellige bidrag. – 2. prisen deles mellom Jennifer Lundinner som bruker lyder på en ny måte i interiøret ved bruk av vegg med små, flagrende papirark, og Ayla Gürsoy som har laget «The Donut shelf». Vinner ble Tzi Li Wong med prosjektet «Liquid gold» som handler om morsmelk, sa han ved prisutdelingen under åpningen av Designers’ Saturday.
BEST INTERIOR: Direkte innenfor museumsdørene var de nominerte til DS Awards «Best Interior» utstilt. Vinner ble prosjektet «Pressens Hus» - laget av Iark i samarbeid med arkitektene Atelier Oslo og Kima Arkitektur. – Det var stor konsensus i juryen om å gi prisen til dette prosjekt sa juryformann Dirk Somers fra belgiske Bovenbouw Architectuur. 2. plassen i konkurransen ble delt mellom Scenarios prosjekt Kristian Augusts gate 13 og restaurant Sådd, av ACE Creative. Tredjeprisen ble delt ut til Michelsens Interiørentreprenør for leiligheten til T-Michael.
MUSEUMSSTOLEN: Basen for årets arrangement var vestibylen i det nye Nasjonalmuseet, som faktisk ikke åpner på ordentlig før til sommeren. Storsalen var viet til medvirkende arkitektur- og designskoler og utenfor auditoriet ble «The National Museum Chair» vist frem. Stolen lages av Herman Miller og er tegnet spesielt for Nasjonalmuseet av Andreas Engesvik.
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...