Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Nytt inngangsbilde FotoRobertWalmannIFIno.JPG

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Endelig uteliv igjen!

En lang vinter går mot sin slutt. Noen steder i landet er det allerede plussgrader og fuglesang. Andre steder ligger snøen fortsatt som et tykt teppe. Likevel fylles butikkhyllene opp med nye produkter, gamle slagere og alskens nyttigheter for den viktige utendørssesongen. I år venter Prognosesenteret seg at 880 000 norske familier skal pusse opp hus eller hytte, og til tross for økt konkurranse om lommeboken fra et gjenåpnet reise- og uteliv, ventes storinnrykk til norske fag-, farge- og interiørbutikker også i år. Her har Fargemagasinet samlet noe av det viktigste å få med seg før utendørssesongen drar i gang for fullt.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

«Den råeste kosten for fasaden»

Se flere bilder
Jordan Superkost

Foto: Robert Walmann/ifi.no

EFFEKTIV KOST: Den avrundede formen på kosten gjør at den kommer godt til i kriker og kroker. Vaskekosten holder godt på vannet, og kommer godt til opp mot taket.

Hvem: Jordan

Hva: Nå skal det bli enklere å holde kledningen ren. Jordan har utviklet en ny vaskekost som de omtaler som «den råeste kosten for fasaden».

– Det er ikke mangler på fasader som trenger en vask. Ifølge SSB bor 77 av norske husstander i enebolig. Med den nye vaskekosten vil vi øke andelen husstander som faktisk vasker

Fasaden og tar vare på hjemmene sine. Jobben går i rekordfart og blir både enklere og mer gøy, sier Natalie Herland hos Jordan.

Kosten har en større flate som går lett opp og ned over kledningen og ikke setter seg fast. Den holder godt på såpemiddel og tåler alt av vaskemidler.

– Den har en form som gjør at den legger seg inn i hjørner og kommer til i kriker og kroker. Busten er frynsete ytterst i fibrene og holder godt på vaskevannet. Kosten passer til alle Jordans forlengerskaft, og vinkelen på festet gjør at du får en god flate mot underlaget. Når det blir enklere å gjøre jobben, er det større sjanse for at det blir gjort, sier Åsa Schaanning, faglig ansvarlig malermester hos Jordan.

Mer informasjon:

Les mer her: Jordan

Pensler designet for gjenvinning

Se flere bilder
Diamond Pro

Foto: Alfort

PROFFT VERKTØY: Maleverktøyet i serien Mäster Diamond Pro utvikles i samarbeid med erfarne malere.

Hvem: Alfort

Hva: Verktøyserien Mäster Diamond er delt inn i Pro og DIY, med henholdsvis hvite og blå skaft. Innen Diamond Pro kommer stadig flere verktøy, og sist ut er en vinklet fasadepensel med ergonomisk utformet håndtak. Penselen har en trekantform ved halsen og støtte for tommelen som gir gode forhold ved presisjonsmaling. Grepet har langsgående riller som lager friksjon og gjør verktøyet mindre tilbøyelig til å rotere i hånden.

– Serien er miljøvennlig, hele penselen – inkludert blikket – er laget av plast. Etter endt bruk kan verktøyet leveres til resirkulering, sier Nils-Petter Stibolt hos Alfort Norge.

I serien inngår fra før fasadepensler i ulike størrelser, og en litt tykkere, 75 mm x 40 mm, som har ekstra god kapasitet.

– Alle pensler er utstyrt med en kopp som beskytter busten. Vi garanterer at busten holder seg fuktig i tre uker i denne. Busten er en blanding av syntet- og naturbust. Det gir både god slitestyrke og kapasitet. Penslene tar opp og legger ut mye maling, sier Stibolt.

Mer informasjon:

Les mer her: Alfort

Effektiv rengjøring med skum

Se flere bilder
Selaclean skumvask

Foto: Krefting

EGET UTSTYR: Selaclean Skumkanon pro kit er en skumkanon med tilbehør som gir akkurat det skummet man er ute etter. Overganger til de fleste typer høytrykkspylere selges separat.

Hvem: Krefting

Hva: Skum har lenge vært en populær rengjøringsmetode for rengjøring av bil. Nå finnes løsningen også for rengjøring av fasade og uteplassen. Selaclean Skumvask til hus er en spesialsåpe som gir et tykt skum som henger lenge på overflaten uten å renne. Skummet legges med skumkanon som er koblet til høytrykkspyler. Selaclean Skumvask til hus kan brukes på fasader, utemøbler og plattinger med mer. Ved lett skitne overflater holder det at skummet får stå og jobbe anbefalt tid før det skylles av. Er overflaten veldig skitten, bør den bearbeides lett med en kost for å få fjernet all skitten.

– Dette er en morsom måte å få uteplassen vårren på. Og enklere kan det ikke gjøres! Men det er viktig å bruke skumsåpe og en skumkanon! En vanlig husvask med såpeflasken som ofte følger med høytrykkspyleren, vil ikke gi det tykke skummet som gjør at såpen får virke over tid og løsne skitt i dybden, sier Inger Løvaas hos Krefting & Co.

Mer informasjon:

Les mer her: Krefting & Co

Eksklusiv fasade med matt oljebeis

Se flere bilder
matt fasade oljebeis

Foto: Gjøco

BETATT AV MATT: Norske hus- og hytteeiere legger sin elsk på matte fasader. Nå kommer Gjøco med en matt oljebeis for kledning.    

Hvem: Gjøco

Hva: Stadig flere oppdager hvor moderne og eksklusiv fasaden ser ut med matt overflatebehandling. Nå kommer også Gjøco med en matt oljebeis for kledning av furu og gran. Herregård Oljebeis Matt er en vanntynnet beis basert på uretanalkyd og akryl som gir panelet et vakkert, sofistikert og matt utseende.

– Den transparente beisen fremhever den naturlige strukturen i treverket og gir et flott, matt utseende. Beisen er utviklet for å takle det tøffe nordiske klimaet godt og har god farge- og glansstabilitet, sier Eivind Eriksen hos Gjøco.

Beisen inneholder filmkonserverende midler som bidrar til å minske vekst av svertesopp på treoverflaten og kan blandes i samme farger om vanlig løsemiddelbasert oljebeis. 

Se flere bilder
grunning, Gjøco

Foto: Gjøco

STÅR OVER VINTEREN: Gjøco Proff Aquagrunn Hvit overmales senest innen 6 måneder (3 måneder på sommeren). Den klare, upigmenterte varianten skal overmales senest innen 3 måneder (1 måned på sommeren).    

En annen nyhet fra Gjøco er Proff Aquagrunn – en vannløst, impregnerende og vannavvisende tregrunning basert på alkydoljer. Denne brukes på ytterkledning til hus på ubehandlet og bart malingsslitt treverk og på impregnert tre. Grunningen trekker godt inn og sikrer vedheft til maling og dekkbeis. Kan overmales etter 12 timer. Grunningen kommer både som klar og hvitpigmentert. I sommerhalvåret kan den hvitpigmenterte stå ubehandlet i opptil tre måneder, mens den klare bør overmales innen en måned. Påføres den sent på sesongen kan den hvitpigmenterte grunningen stå over vinteren og den klare i opptil tre måneder.

Mer informasjon:

Les mer her: Gjøco 

Matt fasade med slamoljemaling

Se flere bilder
Väderö Slamoljemaling

Foto: Miljømal

MATT FASADE: Väderö Slamoljemaling er en matt, diffusjonsåpen maling for utvendige fasader, og skal ikke brukes til vinduer eller andre snekkerdetaljer. Produktet er helt fritt for løsemidler, det skal ikke tynnes før bruk og er derfor et godt miljøvalg.

Hvem: Miljømal

Hva: Väderö Slamoljemaling er en fasademaling som gir en matt overflate. Den kan brytes i de fleste farger – også i mørke nyanser, men man bør unngå klare farger fordi de krever høyere glansverdier for å komme til sin rett. Malingen gir et dekkende og beskyttende toppsjikt og brukes som toppstrøk over Wibos linoljegrunning og mellomstrøk.

– Utseendet minner om komposisjonsmaling med den forskjellen at malingen fyller og dekker bedre enn vanlig komposisjonsmaling, den skal males på et mettet under lag. Slamoljemalingen har vært på markedet i mange år, og siden etterspørselen på matte fasader har økt de senere årene, tar vi inn produktet på ny, sier Johnny Spangen hos Miljømal. Malingen er i hovedsak laget av naturlige råvarer.


Mer informasjon:

Les mer her: Miljømal

Fra bunn til topp med Svanen

Se flere bilder
malingsystem med Svanen

Foto: Nordsjö

SVANEMERKET SYSTEM: Grunnpilaren i Nordsjös malingsystem for fasader er «Tinova Primer Exterior», en grunning som tørker raskt og er overmalbar etter kun fire timer. Brukt sammen med toppstrøksmalingene «One Super Tech» eller «Tinova Premium Exterior+», og «One Door & Window Tech» får fasaden en miljøvennlig beskyttelse av høy kvalitet, og helt gjennom svanemerket.

Hvem: Nordsjö

Hva: Med Tinova Primer Exterior som grunning og One Super Tech får fasaden en god og miljøvennlig beskyttelse, og helt igjennom svanemerket. Fasaden kan males ferdig på én og samme dag. Tinova Primer Exterior tørker raskt og er overmalbar etter kun fire timer, og toppstrøksmalingen One Super Tech er overmalbar etter to timer. Grunningen trenger dypt inn i treverket, beskytter mot fukt og råte, og gir god vedheft til toppstrøket. One Super Tech er også selvrensende og bevarer farge og glans i opptil 16 år.

– Ordet «One» i navnet viser til at malingen tåler å utsettes for regn allerede én time etter at den er påført. Den selvrensende teknologien gjør at regnvann bidrar til å vaske vekk skitt og smuss, og gir fasaden god beskyttelse mot både fuktighet og begroing, sier Mette Dahl hos Nordsjö.

Også toppstrøksmalingen Tinova Premium+ Exterior er svanemerket og kan brukes i system med den svanemerkede grunningen. Denne malingen kombinerer akrylbindemiddelets farge- og glansstabilitet med vedheftegenskapene til alkyd, og holder på farge og glans i opptil 14 år. I det miljømerkede malingsystemet inngår også «One Door & Window Tech» for dører og vinduer.

Mer informasjon:

Les mer her: Nordsjö

Slitt treverk blir som nytt

Se flere bilder
Osmo Trefornyer

Foto: Chera Westman/ifi.no

TREFORNYER: Osmo Trefornyer Power-Gel kan brukes på alle treslag. Det kan brukes for å rense og fjerne slitte trefibre på utemøbler, terrassen og andre gjenstander utendørs. 

Hvem: Osmo

Hva: Med Osmo Power-Gel fjernes grånet tre fra kledning, terrasse og utemøbler, slik at treet får tilbake et friskt og gyllent utseende. Produktets gelekonsistens gjør at det ikke renner av fra vertikale flater. Påføres med pensel eller børste etter at overflaten er fuktet med vann. Overflaten skal være fuktig hele tiden, og påføres mer vann eller produkt hvis nødvendig. Etter cirka 20 minutter skrubbes overflaten med stiv børste, før den skylles godt av med vann slik at alt middel og løse trefibre fjernes. Når overflaten er helt tørr, er den klar for ny behandling hvis dette er anbefalt.

– Vi anbefaler å bruke hageslange og ikke høytrykkspyler, som fort kan løsne friske trefibre og lage merker, sier Tove Bang hos Osmo.


Mer informasjon:

Les mer her: Osmo

Problemløsere på nett

Se flere bilder
Net trol

Foto: InHouse/Owatrol

MULTIBRUK: Net-Trol bringer treverket til dets naturlige farge. Middelet lysner og gjenoppretter farge til alt grått og værslitt treverk uten å bleke det. Fjerner alle spor av værpåvirkning i form av mugg, jordslag og forurensning. Kan også brukes til å gjenopprette glansen på plast som er falmet av vær, vind og UV-stråler.

Hvem: InHouse

Hva: Produktene fra Owatrol forhandles i Norge av InHouse Group. I februar lanseres en helt ny nettside der forbrukere og handelsledd finner de gode problemløserne og hvordan de brukes.

– Vi har laget en nettside som gjør det lettere å finne frem til de riktige produktene og håper å treffe forbrukeren når denne er i søkemodus.

Sidene fylles med informasjon om produktene for Hus & hytte, Maritimt og Garasje & bil. Vi har også laget filmer der vi viser hvordan de skal brukes, sier Torhild Rustenberg hos InHouse.

Mer informasjon:

Les mer her: Owatrol

Avhjelp vinterens herjinger

Se flere bilder
A46

Foto: Ardex

GRADVIS NYTT: For ikke å måtte kaste ubrukt emballasje, gjennomføres designendringen som Ardex-produkter gjennomgår gradvis. Fargekodene beholdes, men forsterkes, og merkingen er forbedret slik at prosessorer raskt og enkelt kan finne produktet de ønsker.

Hvem: Ardex

Hva: Når snø og is smelter, avdekkes vinterens herjinger. Betong, sementpuss og annet murverk i balkonger, terrasser, støttemurer, trapper og annet kan ha fått skader av frostsprengning.

– Da er A46 helt suveren. Denne sparkelen kan brukes til nesten hva du vil uten primer. Den er lett å blande opp og flott å jobbe med, sier Terje Strømbom-Olsen hos Ardex.

Reparasjonssparkelen kan brukes til oppretting av hull, svanker og sprekker på gulv og vegger. Den brukes til trappetrinn og -avsatser. Innendørs kan den bygge fall og opprette overganger i gulv i 2-30 millimeters lagtykkelse. I henhold til Ardex’ nye emballasjedesign kommer sparkelen i helrøde sekker. Den nye emballasjen innføres gradvis for å fremstå tydeligere, mer ensartet, mer moderne og med forbedret merking. Merkefargen for flislim er fortsatt rosa, blått for malingprodukter og rødt for gulvsparkelprodukter.

Mer informasjon:

Les mer her: Ardex

Året-rundt-tepper for uteplassen

Se flere bilder
UTETEPPER

Foto: InHouse

UTESTUEN: Med teppe blir terrassegulvet mer behagelig å gå på. Teppene er laget av et stoff som tørker etter et par timer i solen, dersom de blir utsatt for regn eller en rengjøringsdusj fra hageslangen.

Hvem: InHouse

Hva: – Vi blir mer opptatt av å lage stuefølelse i hagen, og pynter opp med å bruke tekstiler på uteplasser og balkonger. Tepper er en viktig del av dette, og vi har også i år oppdatert vårt utesortiment med nye design, sier Torhild Rustenberg hos InHouse.

Teppene er laget av polypropylen og kan ligge ute hele året. De tåler vann, vind og vær og har god lysekthet. Ved behov kan de spyles rene med hageslangen og tørker raskt. Patchwork-teppet Harris kommer i størrelsene 160 cm x 230 cm og 200 cm x 290 cm og i tre ulike fargekonstellasjoner. Den stripete Lyngdal kommer i to farger og størrelsen 160 cm x 230 cm.


Mer informasjon:

Les mer her: InHouse

Tepper for norsk sommervær

Se flere bilder
uteteppe

Foto: Intag

GJENVUNNET: Til en kvadratmeter teppe med naturfiberutseende brukes mer enn 130 PET-flasker som materialgjenvinnes til myke teppefibre. Teppene er værbestandige og UV-behandlet.

Hvem: Intag

Hva: Skap hyggelige soner ute, med teppe på balkongen eller terrassen blir uteplassen en forlengelse av stuen.

– Indoor/outdoor teppene fra Rols er helt fantastisk fine, og kan brukes ute som inne. Ute fordi de har høy lysekthet og tåler vann. Selv om teppet har disse kvalitetene anbefaler vi at det brukes under overbygde soner, sier Camilla Jacobsen hos Intag.

Innendørs er teppene svært slitesterke, tåler vann, og flekker kan enkelt vaskes bort. Perfekt til bruk i gang, kjøkken eller under spiseplassen for eksempel. Eller der det er mye sol.

– Teppene er laget i myke resirkulerte naturtro fibre og ser ut som sisal. De er bærekraftig fremstilt, produsert av blant annet av resirkulerte PET-flasker og fiskenett, sier hun. Teppene kommer i flere ulike design og farger. De lages etter ønsket mål i bredder mellom 2 og 4 meter og med kanting etter kundens ønske!

– Nytt av året er kolleksjonen Terra som byr på spennende design som hundetannmønstinger, tøffe ruter og på spennende struktur, sier hun.

Mer informasjon:

Les mer her: Intag

Murpussen som gjør jobben enklere

Se flere bilder
Sika Wall

Foto: Sika

FORNYE MUREN: − Sika Wall Puss kan brukes på fasaden, LECA-muren, på teglstein, lettklinker eller på betong. Med sluttpussen får du en hvit og lett strukturert overflate. Du kan droppe strukturpussen og bruke universalpussen som sluttpuss. Da får du en grå vegg. Mange synes også det er pent, forteller Frode Olaisen hos Sika.    

Hvem: Sika

Hva: Sika Wall Puss-system er for deg som vil renovere fasaden, grunnmuren, fornye peisen eller få vakre vegger på betongveggene i kjelleren. Systemet kan brukes på alle rene mineralske underlag og består av en grunnpuss (universalpuss), et armeringsnett og eventuelle armeringshjørner – samt en sluttpuss som gir en fin og hvit struktur. Det anbefales å bruke en primer som forsinker tørkeprosessen i underlaget, slik at du ikke får hastverk med å bli ferdig.

− Det er utrolig enkelt å jobbe med. Følger du veiledningen, er det vanskelig å gjøre feil. Resultatet blir alltid pent, sier Frode Olaisen hos Sika/Casco.

Armeringsnettet brukes for å unngå sprekker i overflaten, utvendige hjørner forsterkes med egne armeringshjørner. Det nye puss-systemet fra Sika er utviklet og grundig testet i Danmark. Det er laget for nordisk klima og skal tåle å stå i all slags vær år etter år.

− Vi henvender oss til både håndverkere og forbrukere med dette produktet fordi vi er sikre på at folk flest vil håndtere det uten å måtte ringe håndverkeren. Universalpussen er lett å bearbeide, og sluttpussen gir en fin struktur. Du vil oppleve at dette blir en ryddig jobb uten stress, sier han.

Mer informasjon:

Les mer her: Sika

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.