FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Endelig-møtes-vi-VELKOMMEN-FotoCheraWestmanIFIno.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Endelig kan vi møtes – IFIs årskonferanse 2021

Etter en rekke utsettelser var det endelig tid å møtes til årskonferanse på Støtvig Hotel. Tett opp mot 60 lederskikkelser fra overflatebransjen kunne endelig komme sammen for å få faglig påfyll fra interessante foredrag og nyte hyggelig sosialt samvær.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sammen med Kristian Owren, administrerende direktør i IFI, kunne avtroppende styreleder Per Olaf Øxseth endelig hilse velkommen til to dager med møter, foredrag og hygge på Støtvig Hotel i Larkollen. Bedriftsledere og andre mellomledere fra kjeder, grossister og leverandører har måttet vente lenge på dette egentlig årlige arrangement. Forrige gang IFI samlet bransjen til årskonferanse var i april 2019. Da sto stemningen i taket – og det gjentok seg med både nye og gjenkjennbare punkter på programmet.

– Dette er en møteplass der sentrale folk fra leverandører og kjeder møtes til to dager med foredrag og samtaler om felles utfordringer og bransjens framtid, sier Kristian Owren.

– Markedet endrer seg i et høyt tempo, slik at det er utfordrende å henge med. Med bakgrunn i dette setter vi sammen to dager med faglig tilpasset påfyll til de største aktørene i bransjen som er medlemmer hos IFI. Vi ønsker å gi vårt bidrag til at medlemmene er bedre rustet i tiden som kommer, sier han.

Se flere bilder
ledersamling Støtvig

Foto: Chera Westman/ifi.no

FULL SAL: Deltakerlisten var rekordstor, og det var tydelig etterlengtet å endelig kunne møtes etter mange lange måneder uten særlig omgang med personer utenfor egen familie- og arbeidskohort.

Få skyer på himmelen

De 2 ½ årene som har gått siden sist har vært merkelige, unormale tider. Forsamlingen er samstemt om to ting: pandemien har vær innbringende rent økonomisk – men usikkerheten om hvor lenge og hvor mye nordmenn klarer å fortsette å pusse opp er stor. I tillegg har det bygget seg opp noen skyer på himmelen i form av råvarebrist, leveringstrøbbel og galopperende prisvekst.

– Coronaårene har vært veldig bra, og så langt i år har vi også tilvekst, men jeg er mer usikker på høsten og på hvordan det skal gå i 2022, sier Torgeir Skjerve, kjededirektør i Nordsjö Idé & Design.

– For Rørkjøp var fjoråret et strålende år med en vekst på over 20 prosent. Også dette året har startet feiende flott. Det er morsomt å være i bransjen nå, sier daglig leder Frank Olsen og trekker frem usikkerhet om hvilken retning den nye regjeringen tar landet, som en liten sky på himmelen.

– Men nordmenn pusser opp åkke som, spørsmålet er bare hvor mye penger de bruker.

Se flere bilder
Torgeir Skjerve, NID

Foto: Jan Lillehamre/ifi.no

VOKSER: – Coronaårene har vært veldig bra, og så langt i år har vi også tilvekst, men jeg er mer usikker på høsten og på hvordan det skal gå i 2022, sier Torgeir Skjerve, kjededirektør i Nordsjö Idé & Design.

Fortsatt oppussingstrend

Noen stor nedgang er det ingen som venter seg – hverken på kort sikt eller til neste år.

– Men nå som koronapandemien går litt over, vil folk flest være villig til å bruke mer av feriebudsjettet sitt til ferie. Det vil merkes, mener Arne-Johnny Tveraabak hos Casco og får medhold fra Nina Cathrine Pettersen hos tapetleverandøren Storeys.

– Vi er et ungt selskap med en masse historie. Nå står vi foran kjempegode tall som vi er ydmyke ovenfor. Men den konkurrenten som heter reiseliv kommer tilbake. Derfor har vi stor tillit til at IFI vil lykkes med å slå et slag for oppussing også fremover.

Se flere bilder
Arne-Johnny Tveraabak, Casco

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FERIEPENGER: – Nå som koronapandemien går litt over, vil folk flest være villig til å bruke mer av feriebudsjettet sitt til ferie. Det vil merkes, mener Arne-Johnny Tveraabak hos Casco.

Spennende tider i møte

Hos Interiøragenturer J. Sveen forventer daglig leder Jannicke Sveen at prosjektmarkedet tar seg opp betraktelig i starten av neste år etter en tydelig nedgang både innenfor restauranter, cruise og kontorer:

– Det blir en spennende høst og et enda mer spennende 2022. Lengre leveringstider, økte transportkostnader og valutaen påvirker, sier hun. Også malingprodusenten Beckers, som inngår i Tikkurila-konsernet som helt nylig er blitt kjøpt opp av amerikanske PPG, har hatt et godt 2020.

– Vi har slitt med råvareproblemer og prisgalopp, men det ser ut som om det roer seg utover høsten, sier Stein- Erik Cedergren, som har ansvar for konsumentsalg et hos Beckers.

Terje Strømbom Olsen har drevet Ardex i Norge i over 30 år og har alltid klart å levere det kundene vil ha:

– Nå har vi hatt tre måneder hvor vi rasjonerer ut produktene, men vi har fortsatt klart å levere, sier han.

Se flere bilder
Terje Strømbom Olsen

Foto: Robert Walmann/ifi.no

RASJONERING: Mangel på råvare har ført til problemer med levering av produkter til håndverkere. For å være sikker på at alle kunder får det de trenger, har Terje Strømbom Olsen for første gang posjonert ut produkter til Ardex sine kunder. 

Kompetanse og veiledning

Under en lang periode førte pandemistengte butikker mange kunder over til nettet, og hos Coop tror Stephan Korsviken at dette fortsetter, mens kjedelederne for både Wifa og Happy Homes tror på faghandelens fremtid:

– Vi står stødig så lenge vi har de rette folka bak kassen, sier Wifas Stian Wiulsrud.

Også Kjetil Brandmo hos Happy Homes mener at menneskene er nøkkelen til suksess:

– Vi prøver å få flere og flere inn på kombinasjonen av butikk og håndverk. Rådgivning er faghandelens store fortrinn, sier han.

Også Helje Beisland hos Fargerike har tro på den fysiske butikken og hjelpen kunden kan få der:

– Interiørkonsulentene er viktige for oss i Fargerike, så det vil vi ha mye fokus på fremover også, sier hun.

Se flere bilder
Stephan Korsviken, Coop Obs.

Foto: Robert Walmann/ifi.no

BONANZA I BUTIKK: – 2020 kan best beskrives som «bonanza», både i dagligvare- og byggevarebutikkene. 2021 startet bra, men så kom stengte butikker og en kald vår. Nå er vi litt bak, sier Stephan Korsviken, Coop Obs.

Stor mangel på fagfolk

8 av 10 medlemsbedrifter i MLF (Malermestrenes Landsforbund) sier at de ønsker å ansette flere faglærte, men at de ikke får tak i folk.

– Mange av våre medlemmer takker nei til oppdrag fordi de ikke har kapasitet nok, sier Kari S. Wilsgård.

I 2035 vil det mangle over 30 000 faglærte i Norge.

– Derfor er rekruttering en hovedoppgave for MLF. Sammen med seriøsitet, omdømme og synliggjøring av svart arbeid, sier hun.

Se flere bilder
Kari Wilsgård, MLF

Foto: Chera Westman/ifi.no

MANGLER FOLK: Kompetanse og rekruttering er viktige temaer for MLF. Når Kari Wilsgård kunne summere antall elever under utdanning nå, kunne hun konstatere en svak oppgang. Det blir flere faglærte malere og gulvleggere, men mankoen på folk er så stor at mange håndverksbedrifter må takke nei til oppdrag.

Fra Buzz Word til handling

Miljøfokuset har rullet inn som et snøskred over oss. Hele næringskjeden – leverandører, beskrivende, utbyggere og privatpersoner – legger nå større vekt på bærekraft enn for et par år siden. Alle på sin måte, og alle monner drar.

Rune Langeteig hos Gerflor venter spent på nye krav til miljø og bærekraft innenfor prosjektmarkedet når blant annet miljøsertifiseringer oppdateres.

– Men markedet er der, og det er bare å ta det som det er, sier han.

For Boen Bruk, som lager parkettgulv av blant annet høyt etterspurt eik, er det naturlige materialet en fordel de ønsker å løfte frem:

– Det blir nødvendig å snakke om gode materialer, og hvor de kommer fra. Det vi sier må stemme; ekte varer og bærekraft er viktige miljøargumenter, sier Evelyn Schedelberger.

– Også fremover blir det mer fokus på miljø, og kunnskapsnivået går opp. Det holder ikke med å si at noe er resirkulerbart – vi må gå mer i dybden, sier Thomas Aar hos Tarkett.

Se flere bilder
Støtvig hotell, lunsjbuffet

Foto: Robert Walmann/ifi.no

PÅFYLL: Flotte Støtvig Hotel i Larkollen utenfor Moss har de siste par gangene vært sentral arena for IFIs årskonferanse 2021. På hotellet serveres både faglig og ernæringsmessig påfyll – begge av beste kvalitet.

Mer informasjon
Les mer
IFI Årskonferanse 2021

Dette er en møteplass for overflatebransjen som arrangeres av bransjeorganisasjonen IFI.

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.    

I år gikk arrangementet av stabelen på Støtvig Hotel i Larkollen 20.-21. september.


Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.