En ny standard for fabrikkdesign
Den nye bymøbelfabrikken til Vestre, formet som et pluss-tegn og navngitt deretter, er verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk. Enestående arkitektur møter god akustikk, og lekent design med nærhet til naturen møter oss i skogen på Magnor. Fargene har Mapei bidratt med.
Emma Wold/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
BedriftsreportasjerBygget har fått navnet The Plus, og målet til Vestre er at det skal være langt mer enn en fabrikk. Området rundt fabrikken er åpent for alle, på taket finner man sosiale områder, og en lang sklie som alle er velkomne til å benytte seg av. The Plus skal være et besøkssenter, og skogen rundt skal bli opparbeidet som en opplevelsespark. Vestre skriver på sine nettsider at de håper noen slår opp telt nær fabrikken.
Inne i fabrikken er arkitekturen så slående at det føles mer som et museum, og de fire fløyene er fargekodet etter som hvilken del av produksjonen de tilhører. I enden av hver fløy er det enorme vinduer som bringer de ansatte og besøkende tett på naturen.
Bli med på IFIs Trendforum!
RUNDKJØRING: De fire fløyene møtes i midten, der en fargerik rundkjøring tar deg rundt et innglassert uteområde
Unikt gulv
Gulvet er også delt inn i soner som slynger seg langs gulvet i spreke farger. Alle fargene møtes på midten i én stor rundkjøring, som også er knutepunktet i fabrikken. Gulvbelegget med de spreke fargene er det Mapei som har levert.
– Vi kom inn relativt tidlig i byggeprosessen, forteller Erik Haukerud, salgssjef for gulv hos Mapei og som også har vært med i prosjektledelsen for bygget. – De fargede partiene skulle egentlig være maling, men vi så muligheten til å få inn et mer slitesterkt belegg som krever mindre vedlikehold.
Belegget er et polyuretanbelegg, og er spesialbestilt i 24 unike farger, seks til hver fløy. Fargene er kortreiste for prosjektet, for de er blandet på fabrikken til Mapei på Sagstua – en knapp time unna byggeplassen på Magnor.
ÅPEN: Det er seks farger per fløy, og fargene lager stier som slynger seg langs gulvet. Her, fra enden i den ene fløyen, kan man se tvers igjennom fabrikken og ut vinduene på fløyen rett over.
Tålmodighetsprøve
– Forarbeidet var den største jobben, røper Haukerud. – Det var utrolig mye maskering, og man skal ha en del tålmodighet for å få det bra. Når alt forarbeidet er på plass, tømmes belegget bortover og dras ut med en sparkel. De som la gulvet var utrolig flinke.
Det var mye presisjon som skulle til for å få gulvet riktig. Artea Malermester AS påtok seg prosjektet, og det var oppmerking med maskeringsteip som tok mest tid. I tillegg skulle betongen slipes før påføring, og gulvet måtte grunnes i annethvert felt på grunn av fargene som skulle ligge inntil hverandre.
– Vi var i byggeprosessen først og fremst for gulvbelegget, men så ballet det på seg. Vi hadde veldig tett oppfølgning med entreprenøren, og vi endte med å levere rundt 35 produkter. Det er alt fra bindemiddel til betongen, til belegg på våtrom og kjøkken, sparkel – ja, det er mange forskjellige typer produkter som dukker opp underveis, fortsetter Haukerud.
GRØNN: I den grønne fløyen blir alle delene til bymøblene lakket og herdet. Først blir fargen påført av to roboter, men et par menneskelige øyne sørger for at kvaliteten er på topp.
Prisvinnende bygg
The Plus er et nytenkende bygg på mange måter, og fylt med interessante detaljer. På taket er det for eksempel solcellepaneler, men det er også plukket frø fra bakken der bygget nå står – som har nå blitt plantet på taket for å opprettholde mangfoldet.
Bygget har blitt tildelt Fornybarprisen, Storebrand Eiendoms Bærekraftpris, kåret til favorittprosjekt blant leserne til det internasjonale magasinet Detail, vunnet kategorien Greater World: Sustainability til Interior Designs Best of Year på Manhatten, og vant Årets Arkitektur og Årets Bærekraftpris under Stockholm Design Awards.
– På grunn av Mapeis produkter, har vi bidratt til at The Plus også har fått BREEAM Outstanding, avslutter Silje Strandborg Lie, markedskonsulent i Mapei. – Det er veldig gøy å se at vi er avgjørende for en slik klassifisering.
The Plus er verdens første prosjekt av sitt slag som oppnår denne miljøklassifiseringen, og kun 13 andre bygg i Norge har nådd så høyt opp i BREEAMs sertifiseringsordning.
RØDT PÅ RØDT: Det er ikke tvil om hvilken avdeling du er på.
GJENNOMFØRT: Til og med lagerhyllene har riktig farge på seg.
Fra grossist til leverandør i Norge
Mapei skaper forskningssenter for bærekraftig betong
Full satsing med innovative gulv
Foretrukken innetid
Tid for huspleie
Torsdag 4. mai arrangerer IFI Hussjekken
Mapei er en verdensledende aktør i byggebransjen, og leverer lim, fugemasser og kjemiske produkter. Mapeis norske forsknings- og utviklingssenter er en viktig ressurs i utviklingen av unike produkter og systemløsninger til det nordiske markedet. Til The Plus har Mapei levert:
Tilsetninger for lavkarbonbetong
Sementbasert gulvavrettningsmasse
Vanntettingssystemer for våtrom
Epoxyprodukter, lim og hardbetong
Reparasjonsmørtler og andre spesialmørtler
Polyuretanbelegg i spesialfarger
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...
Bjelin med ny region-KAM
Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...