FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
jørann og per.jpg.jpg

Foto:

«En gavepakke til maleren»

Et nytt system for vegg i våtrom gir maleren ytterligere ett rom å jobbe i. Systemet gir mulighet for både fliser og helt slette, malte vegger – alt med teknisk godkjenning for bruk i våtsoner.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter flere år med utvikling har Duri Fagprofil fått teknisk godkjenning for et våtromssystem som gir mulighet for slette, malte flater også i våtsoner uten bruk av fiberpuss eller glassfibervev. Overflaten kan også flislegges.

Se flere bilder
membranplate

Foto: Duri Fagprofil

TESTET: Den sementbaserte platen har tilsats av EPS-kuler som å gjøre den lettere. Over den legges en membranduk. Systemet har vært igjennom omfattende tester hos Sintef og Rise med gode resultater. Våtromssystemet har TG  20678.

Eneste godkjente løsningen

– Dette er en gavepakke til maleren! Systemet er enkelt, og bygger på samme de samme prinsippene som andre våtromssystemer, sier Peder Godvik hos Duri Fagprofil.

–  Duri Fagprofil har med AquaPro Light den eneste platen i markedet som er godkjent og testet hos SINTEF for slett vegg på bad, i et system med Jotun sine våtromsprodukter. Dette har bransjen ventet lenge på, sier Per Paulsson, fagansvarlig Våtrom hos Duri.

Se flere bilder
Duri våtromssystem demo

Foto: Duri Fagprofil

HÅNDVERKERPROUDKT: Våtromssystemet selges hos Duri på Brobekk i Oslo og Billingstad i Bærum, samt via netthandelen. Fra Oslo leveres produkter over hele landet. Systemet er også på vei inn i sortimentet hos enkelte byggevarekjeder.     

Stiv og lett plate

Systemet er bygget opp av BAC Aquapro membranplate kombinert med membranstrimmel og mansjetter i skjøter og ved gjennomføringer, samt Jotun våtromssystem uten glassfiberstrie som overflatebehandling. Membranplaten består av BAC Multiboard Light, der overflaten er laminert med Aquapro foliemembran som har en kjerne av polyetylen og PP-filt på oversiden.

– Platen er stivere enn en tradisjonell veggplate, og laget av sement med tilslag av EPS-kuler som reduserer vekten. Platen er glassfiberarmert, og den er damp- og vanntett SD>90 i henhold til ISO 12572. Det gjør at den klarer krav til montering på yttervegg og mot kalde flater, sier Per Paulsson.

Sammen med Jotun våtromssystem med våtromssparkel og lim, samt våtromsmaling og tettesjikt fra Ardex eller Bostik, har membranplaten fått Teknisk godkjenning fra Sintef (TG 20678) som vanntett sjikt på vegg i baderom og vaskerom i boliger, hoteller og andre rom med tilsvarende belastning. Overflaten kan kles med fliser eller armert fiberpuss og er egnet som overflate for mikrosement.

Se flere bilder
platen

Foto: Duri Fagprofil

TO VARIANTER: Aquapro Light kommer i to versjoner. En 8 mm plate som er 90 cm bred. Denne gir færre skjøter og krever derfor mindre bruk av membran til skjøter og veggen er klar for fliser raskt. Den andre versjonen er en 12 mm tykk og 60 cm bred plate. Denne har fals på begge sider slik at jobben med å sparkle lettere.    

Slette vegger

– Nå kan maleren endelig få lage slett vegg på baderom med all dokumentasjon i orden. Vi er stolt over at vi har klart dette. Vi har arbeidet med det lenge, og systemet er av stor verdi for håndverkeren, sier Per Paulsson.

Membranplatene kommer i to formater: 12 mm tykk og 600 mm bred med falsede kanter, og 8 mm tykk og 900 mm uten fals. Platene festes skruer cc 20 cm på stenderverk med kubbing eller bakenforliggende konstruksjon. Velger man platen på 90 cm og kombinerer skruer og lim, så får man 30 prosent færre skjøter.

– Platene skrus med vanlige gipsskruer. Innfestinger og plateskjøter sparkles og strimles med en sementbasert membran og tettesjiktsremse. Ved den smalere platen kan den midterste skruerekken erstattes med en limstreng for å slippe å lappe over med membranstrimmel, sier han.  

Også den bredere platen kan limes på midten skrus og strimles i skjøtene for å unngå ekstra arbeid med lapping med strimmel og membran. Dette krever finerpanel eller tilsvarende som bakenforliggende konstruksjon.

– Dette er en praktisk og økonomisk løsning som er egnet for flislagte overflater, sier Per Paulsson. 

Se flere bilder
Jørann Hansen

Foto: Duri Fagprofil

PÅ MESSE:  Jørann K. Hansen, malermester presenterte systemet på messen Bygg Reis Deg i 2021.     

Gir jobb til flere

Etter montering og strimling med membranremse, helsparkles overflaten to ganger med Jotun Sparkel for våtrom med mellomsliping, og påføres Jotun våtromsgrunning. Deretter males veggen med to strøk med Jotaproff AquaTech eller Lady Aqua i ønsket farge. Første strøk er overmalbart etter 4 timer ved normal temperatur og luftfuktighet. Malingene gir en vaskbar og slitesterk overflate og holder silkematt glans (10).

Systemet gir jobb til flere yrkesgrupper: det er gjerne tømreren som setter opp membranplatene og bakenforliggende konstruksjon, mens mureren arbeider med membran og tettesjikt, deretter tar maleren jobben med sparkling og overflatefinish.

– Systemet er enkelt og trygt å bruke, sier Peder Godvik. 

Se flere bilder
Per Paulsson

Foto: Duri Fagprofil

PER PAULSSON er fagansvarlig Våtrom hos Duri Fagprofil.

«Løser en utfordring»

Det er ofte byggmesteren som er kontrakthaver ved både nybygg, rehabiliteringer og ombygginger, og denne stilles ofte foran ønsket om at det skal være mulig å skifte farge på veggene på baderommet alt etter som huseier får lyst til det.

– Med malte flater vil man kunne det, men det krever et underlag som er bra nok. Ut fra det jeg har sett av Duri sitt våtromssystem vil det kunne løse en utfordring ved overgang til fliser i dusjsonen. Så jeg er veldig positiv til systemet, sier Tor Ole Larsen, fagsjef Kvalitet hos Byggmesterforbundet.

– Slette vegger er etterspurt som et alternativ til fliser og våtromsplater, og med dette systemet får maleren ytterligere et rom å jobbe i, avslutter Per Paulsson. 

Se flere bilder
brukt i rehabiliteringsprosjekt

Foto: Duri Fagprofil

REHABILITERING: VBM Byggfornyelse har brukt systemet i et prosjekt som omfattet rehabilitering av 160 bad i Fossheim borettslag i Oslo. De bruke den 90 cm brede platen som sparte dem for mye tid. Etter kun to timer etter at membranet var påført i skjøtene kunne flisleggingen starte. 

Mer informasjon
Les mer
AquaPro Light systemoppbygging
Se flere bilder
BAC Aquapro-våtromssystem-FotoDuriFagprofil-2.jpg

Foto: Duri Fagprofil

GODKJENT: AquaPro Light våtromssystem gir mulighet for slette, malte vegger i våtsoner.

Slik er systemet bygget opp:

  • BAC Aquapro membranplate
  • Tettesjiktsreme og lim fra Bostik eller Ardex        
  • 2 strøk Jotun Sparkel for våtrom
  • Jotun Grunning/lim for våtrom
  • 2 strøk Jotun Jotaproff Aqua eller Lady Aqua, alternativt keramiske fliser.
BAC Aquap\Pro

BAC er et av Duri Fagprofil sine egne varemerker. I BAC-sortimentet finnes flere produkter, blant annet flere typer fibersementplater, våtromsplater og innkassinger for WC-sisterner samt ferdige nisjer for plassering i dusj. Våtromsplater og fibersementplatene i sortimentet produseres i på fabrikker forskjellige steder i verden med tett oppfølging fra Duri.

– Vi har etter hvert opparbeidet en betydelig erfaring med produktutvikling og produksjon, og må stadig tilpasse oss i et marked med forutsetninger som er i endring. Økende råvarepriser og transportutfordringer på verdensbasis er blitt en gjenganger, men vi forsøker hele tiden å finne løsninger for å ha varer på lager til våre kunder, sier Peder Godvik.

Våtromssystemet selges hos Duri på Brobekk i Oslo og Billingstad i Bærum, samt via netthandelen. Fra Oslo leveres produkter over hele landet. Systemet er også på vei inn i sortimentet hos enkelte byggevarekjeder. 

Setter farge på hagen
Prosjekter

Setter farge på hagen

I et lokale i Tønsberg har SoMe Garden vokst frem. Her møtes kreative hoder i et åpent kontorlandskap, en såkalt creative hub, med det de skulle trenge av studio for å fullføre prosjektene...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.