FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
NATURLIG-FotoLindbak.jpg

Foto: Ronny Danielsen/Lindbak

En fargesplash på gulv og vegger

Fargene på veggene inne i det kombinerte kontor- og forskningsbygget ZEB-laboratoriet i Trondheim er valgt ut fra fargene i gulvbelegget. Og linoleumgulvet ble valgt fordi det svarer mot de krav som stilles til et nullutslippshus.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fargene på vegger og møbler i ZEB-labbet i Trondheim, er valgt ut fra fargene i gulvet Marmoleum Splash 3428 Seashell. ZEB-labbet er et kombinert kontor-, undervisnings- og forskningsbygg, og et levende laboratorium der brukerne blir en del av eksperimentene ved sin bruk av lokalene. Her driver NTNU og Sintef i Trondheim forskning og utvikling av teknologi for nullutslippsbygg i et fullskala forskningslaboratorium.

Som et ledd i arkitektutdanningen ved universitetet, fikk studentene på masteremnet «Arkitektprosjektering med lys og farger» i oppgave å komme med forslag til fargebruk i interiøret, etter forutsetningene at planløsningen var satt og materialleverandørene valgt ut.

Se flere bilder
energi fra gult interiør

Foto: Ronny Danielsen/Lindbak

MARMORERING: Linoleumgulvet Marmoleum Splash 3428 ser lysegrått ut, med svake fargevariasjoner, men på nært hold ser du at det har små hint av spenstige farger som skinner gjennom. Marmoreringen går i blått, grønt gult og rødbrunt. Gulvet er lagt i alle arealer utenom inngangssone og våtrom. Gul er en aktiv farge som skal øke appetitten og gi en opplevelse av solgløtt og varme. 

Naturlige materialer

Bygget er laget av en massiv trekonstruksjon, med mye synlig treverk innvendig, og skal være et nullustlippshus. Det har lagt føringer ved valg av materialer – blant annet ble linoleum valgt som gulvmateriale i store deler av bygget.

– Studentene kunne velge blant produkter som støttet opp under miljøaspektet. Det var godt for dem å ha en begrensning å forholde seg til. Når du har en fått start er det mye lettere, sier kurslederen Kine Angelo, interiørarkitekt og førsteamanuensis ved NTNU.

Hun forteller videre at Forbo Flooring besøkte dem for å fortelle om sine produkter.

Se flere bilder
Forbo Flooring Systems

Foto: Ronny Danielsen/Lindbak

LEKENT GULV: Linoleumbelegget Marmoleum Splash 3428 har et lekent og moderne design. Det er valgt det samme gulvdesignet gjennom hele interiøret, bortsett fra områder der linoleum ikke er egnet som ved inngangspartiet og i  våtsoner.

Stor fargevariasjon

Fra gulvleverandøren Forbo Floorings gulvsortiment valgte gruppen Marmoleum Splash 3428, som er et lysegrått gulv marmorert med innslag av blant annet gult, blått og rust.

Av de fire forslagene studentgruppene laget, ble en vinner kåret som også ble gjennomført i bygget. Forslaget som juryen valgte er laget av Sina Marie Haave, Nadia Buer Haugen og Hanna Marie Toreld Fingarsen, under veiledning av Kine Angelo.

– Det er en fantastisk fargevariasjon i linoleumgulvene, og studentene endte med å velge gulvet først, for så se hvilke muligheter det ga. Resultatet ble veldig bra, og det var morsomt at møbelleverandøren Lindbak kunne følge paletten, støtte opp under den og bryte av med en knæsj farge her og der, sier hun.

Se flere bilder
fargepalett

Foto: Nadia Buer Haugen

PALETTEN: Farge- og materialpaletten som ble valgt for ZEB-laboratoriet er utformet av NTNU-studentene Sina Marie Haave, Nadia Buer Haugen, Hanna Marie Toreld Fingarsen og med Kine Angelo fra Institutt for arkitektur som veileder. Med seg på laget hadde de Olav Johannes Borch Deinboll.

Bærekraftige valg

– Det ble et veldig fint resultat, sier Terje Leer, prosjektleder hos trondheimsbaserte MTG AS, som har utført både malerarbeider og gulvlegging i prosjektet.

Nullutslippslaboratoriet eies av NTNU og SINTEF, og er oppført i en samspillsenterprise med Veidekke. LINK Arkitektur står for arkitektur, landskapsarkitektur og arbeidsplassutforming. Fargesetting innvendig er utført av studenter ved arkitekturutdanningen på NTNU som en del av utdanningen. Lindbak Trondheim har i dette prosjektet hatt ansvaret for tegning, valg av møbler og materialer, samt leveranse og montering. Også her var oppgaven å finne bærekraftige og miljøvennlige møbler som svarer til høyt stilte miljøkrav.

Se flere bilder
grønt gir konsentrasjon

Foto: Ronny Danielsen/Lindbak

HELHETLIG: Den grønne fargen på møterommet egner seg godt til konsentrasjon. Fargepaletten var utgangspunktet når Lindbak innredet lokalene og kompletterer helhetsinntrykket.


Se flere bilder
naturlige farger

Foto: Ronny Danielsen/Lindbak

NATURLIG: Fargene på veggene i bygget er hentet fra marmoreringen i linoleumgulvet. Samtidig er mye av den massive bærekonstruksjonen beholdt naturfarget. Trapperommet har fått en blå farge som fremhever byggets trekonstruksjon.


Se flere bilder
massivtrebygg

Foto: Stine Geving/Lindbak

MASSIVTRE: Den bærende konstruksjonen i bygget er laget av massivtre i vegger og søyler. Treverket er beholdt eksponert flere steder, blant annet i trapperom.

Mer informasjon
Les mer
ZEB-LABBET, TRONDHEIM
Se flere bilder
ZEB

Foto: Foto: Nicola Lolli/Sintef

ZEB er en forkortelse av Zero Emission Buildings.

  • ZEB er en forkortelse av Zero Emission Buildings.
  • CO2-utslippene fra produksjon, transport, byggeplass, oppføring av bygget og driften av det, skal i løpet av 60 år kompenseres av egen energiproduksjon.
  • Taket og deler av fasaden er kledd med solcellepaneler. For å maksimere energiproduksjonen har pulpettaket en 42 graders helning mot sør. De deler av fasaden som ikke har solceller, er kledd med kjerneved av furu med forkullet overflate.
  • Bygget var i 2021 nominert til Statens Byggeskikkpris.
LINOLEUM:

Vurdering av miljøaspektet ved valg av gulvbelegg er sammensatt og det er flere elementer som skal sees opp mot hverandre. Marmoleum er  CO2-negativ i produksjonsfasen, det består av 97 prosent naturlige råvarer, hvorav over 70 prosent er raskt fornybart. 43 prosent av innholdet er resirkulert materiale. I tillegg gir antatt levetid på 40 år svært lave livssykluskostnader. Installasjonsspill kan materialgjenvinnes.

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.