FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Grimstad-Rørkjøp-3.JPG

Foto: Rørkjøp (arkivfoto)

Dette er en smart varmtvannsbereder

Mange forbrukere har et forhold til smarte elbilladere, som utnytter tidspunktene på døgnet når strømprisen er lavest. Samme teknologi har beveget seg over på en annen varegruppe, nemlig oppvarming av varmtvann.

Emma Wold/ifi.no

Emma Wold/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Smarte varmtvannsberedere, ofte bare kalt smartberedere, er en forholdsvis ny produktgruppe, med stadig flere produkter på markedet. Mange forbrukere ønsker denne teknologien velkommen, og vi har ringt mannen som har installert kanskje flest av dem, Rørkjøp-medlem Svein Løkenflaen, daglig leder i Svein Løkenflaen Rørleggerservice AS.

Slik funker den

Smartberederen logger seg på nettet hver dag, og følger med på svingningene i strømpris. 

– Den går inn og ser når det er billigst, og så lader den opp berederen deretter, forklarer Løkenflaen. Dette gjør at man til en hver tid har billigst mulig varmtvann på berederen. Den er ganske smart nemlig, hvis det er mange som dusjer så forstår den at den må lade likevel.

Han forteller også at du kan gå inn og justere hvis du skal på ferie, for eksempel via appen som følger med. Dette setter berederen i en form for dvalemodus. 

Se flere bilder
Svein Løkenflaen Rørleggerservice AS

Foto: Sissel Fauchald

GOD ERFARING: Svein Løkenflaen har installert opp mot 40 smartberedere siden de kom på markedet.

Helt lik å installere

– Hvordan er den å installere sammenlignet med en «dum» bereder?

– For vår del som rørleggere er den helt lik å installere. Vi kommer med berederen og setter den opp.

– Deretter trenger man en elektriker for å installere smart-systemet, men vi anbefaler alltid at det kommer en elektriker og kontrollerer tilkoblingen til den nye berederen uansett. Alle varmtvannsberedere skal fastmonteres, altså at de ikke kan kobles i vanlig stikkontakt, men må ha direkte kobling til anlegget. Skal man flytte berederen til et annet rom, er man pålagt dette. Det blir ikke stort dyrere for jobben, sammenlignet med en vanlig bereder, forteller han.

Alle som får en smartbereder installert kan søke om opptil 5000 kroner i støtte fra ENOVA. For å søke trenger kunden faktura fra rørlegger og elektriker, og Løkenflaen tipser om at det kan søkes støtte for en bereder som ble installert hele 20 måneder tilbake i tid. Dette opplever han som en god ordning som fungerer godt i praksis. 

Se flere bilder
Smartbereder

Foto: Rørkjøp/OSO

SMART DINGS: Hjernen bak smartberederen kan på flere av OSO sine beredere etterinstalleres.

Dette er alternativene

De ulike produsentene har ulike løsninger, men samme formål; følge med på strømprisene, og lade på gode tidspunkt. Løkenflaen selv har mest erfaring med OSO Charge, men har også installert flere Høiax Connect. OSO sitt system kan etterinstalleres på flere beredere tilbake til 29.09.2017. CTC har nylig kommet med sin modell som heter Connected.

– Jeg har ikke fått noen klager på berederne jeg har installert, og jeg hadde hørt det om noe ikke funket, forsikrer Løkenflaen avslutningsvis.

Bjelin med ny region-KAM
Nytt om navn

Bjelin med ny region-KAM

Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.