Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Vaskejobb-FotoRobertWalmannIFIno.jpg

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Det har aldri vært enklere å vaske huset

Når vårsolen skinner, merkes det godt hvor skitne husets vinduer er blitt i løpet av vinteren. Det er ingen grunn til å tro at kledningen på fasaden er spart for tilgrising av støv, eksos og annet smuss fra luften. Her er ekspertenes tips til deg som selger maleverktøy eller male- og vasketjenester:

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
IFI annons

Nå er det slutt på bortforklaringer og unnskyldninger! Det har aldri vært enklere å vaske fasaden. Og husvasken har aldri krevd en mindre arbeidsinnsats.

Med nye koster, skumkanon til høytrykkspyleren eller gode rengjøringskjemikalier som enkelt blandes i en bøtte med vann, går det lett å vaske vinteren vekk fra husets værhud.

– Det er et paradoks at vi nordmenn bruker så mye tid og penger på å stelle med bilene våre som koster et par hundre tusen kroner, mens huset til flere millioner får stemoderlig behandling, sier malermester Rune Nygaard hos Beckers.

– Gevinsten av den vasken? Huset kan bli som nytt, og trekker opp hele nabolaget, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Dette trenger huseieren til husvasken:
  • Vaskemiddel og sopp- og algedreper
  • Vaskekost og langskaft
  • Bøtte med vann
  • Hageslange
  • Pumpekanne
    Alternativt skumlegger/skumlanse til høytrykkspyler

Hvor tidlig kan man vaske?

Norge er et langt land, der våren inntrer raskere i sør enn i nord. Over hele landet gjelder at når du kan ha hageslangen koblet inn uten å være redd kranen fryser i stykker over natten, er det varmt nok til å vaske fasaden.

– Det er en fordel å få gjort det tidlig om våren – før du setter ut hagemøblene og prydbuskene har nådd en meters høyde, sier Åsa Schaanning, malermester hos Jordan.

Se flere bilder
hageslange

Foto: Robert Walmann/ifi.no

VARIASJONER: Når du kan ha hageslangen koblet inn uten å være redd kranen fryser i stykker over natten, er det varmt nok til å vaske fasaden.

Vaske hytte uten vann?

Også hytta uten innlagt vann MÅ VASKES før den males eller beises. Dette åpner for flere kreative løsninger. Nød lærer naken kvinne å spinne: samle regnvann, hent vann i en nærliggende bekk, frakt med deg vann hjemmefra og samle smeltevann er noen av forslagene.

– Eller lei en tilhenger med vanntank, foreslår Rune Nygaard hos Beckers.

Se flere bilder
hytte i skogen

Foto: ifi.no

START MED VASK - ALLTID: Også hytta uten innlagt vann MÅ VASKES før den males eller beises.

Når starter malesesongen?

Den som skal male utendørs, gjør lurt i å vente et stykke ut på våren. Det er en god tommelfingerregel å unngå nattefrosten og å sikre at underlaget har tørket godt opp etter vinteren.

– Det er temperaturen om natten som er viktig. Mange malinger skal ikke utsettes for kulde. Når temperaturen gjennom døgnet er over 5 grader, er det fritt frem, sier Per Myhre.

Se flere bilder
frostbitt hytte

Foto: Trine Midtsem/ifi.no

UNNGÅ FROST: Den som skal male utendørs, gjør lurt i å vente et stykke ut på våren.

Mer informasjon
Les mer
Tips!

Husk: Det er forskjell på vedlikeholdsvask og vask før maling!

Faglig bistand:

Artikkelen er utformet i samarbeid med IFI Fagforum Maling, der tekniske rådgivere fra maling- og verktøyleverandører deltar.    

Kombinert masse for fug og lim
Produktaktuelt

Kombinert masse for fug og lim

Combi Tack 547 fra Dana Lim er et kraftig og elastisk produkt som kombinerer fugemasse og lim, og som passer for montering, fuging og tetting både inne og ute. Godkjent for våtrom,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.