FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Vaskejobb-FotoRobertWalmannIFIno.jpg

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Det har aldri vært enklere å vaske huset

Når vårsolen skinner, merkes det godt hvor skitne husets vinduer er blitt i løpet av vinteren. Det er ingen grunn til å tro at kledningen på fasaden er spart for tilgrising av støv, eksos og annet smuss fra luften. Her er ekspertenes tips til deg som selger maleverktøy eller male- og vasketjenester:

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Nå er det slutt på bortforklaringer og unnskyldninger! Det har aldri vært enklere å vaske fasaden. Og husvasken har aldri krevd en mindre arbeidsinnsats.

Med nye koster, skumkanon til høytrykkspyleren eller gode rengjøringskjemikalier som enkelt blandes i en bøtte med vann, går det lett å vaske vinteren vekk fra husets værhud.

– Det er et paradoks at vi nordmenn bruker så mye tid og penger på å stelle med bilene våre som koster et par hundre tusen kroner, mens huset til flere millioner får stemoderlig behandling, sier malermester Rune Nygaard hos Beckers.

– Gevinsten av den vasken? Huset kan bli som nytt, og trekker opp hele nabolaget, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Dette trenger huseieren til husvasken:
  • Vaskemiddel og sopp- og algedreper
  • Vaskekost og langskaft
  • Bøtte med vann
  • Hageslange
  • Pumpekanne
    Alternativt skumlegger/skumlanse til høytrykkspyler

Hvor tidlig kan man vaske?

Norge er et langt land, der våren inntrer raskere i sør enn i nord. Over hele landet gjelder at når du kan ha hageslangen koblet inn uten å være redd kranen fryser i stykker over natten, er det varmt nok til å vaske fasaden.

– Det er en fordel å få gjort det tidlig om våren – før du setter ut hagemøblene og prydbuskene har nådd en meters høyde, sier Åsa Schaanning, malermester hos Jordan.

Se flere bilder
hageslange

Foto: Robert Walmann/ifi.no

VARIASJONER: Når du kan ha hageslangen koblet inn uten å være redd kranen fryser i stykker over natten, er det varmt nok til å vaske fasaden.

Vaske hytte uten vann?

Også hytta uten innlagt vann MÅ VASKES før den males eller beises. Dette åpner for flere kreative løsninger. Nød lærer naken kvinne å spinne: samle regnvann, hent vann i en nærliggende bekk, frakt med deg vann hjemmefra og samle smeltevann er noen av forslagene.

– Eller lei en tilhenger med vanntank, foreslår Rune Nygaard hos Beckers.

Se flere bilder
hytte i skogen

Foto: ifi.no

START MED VASK - ALLTID: Også hytta uten innlagt vann MÅ VASKES før den males eller beises.

Når starter malesesongen?

Den som skal male utendørs, gjør lurt i å vente et stykke ut på våren. Det er en god tommelfingerregel å unngå nattefrosten og å sikre at underlaget har tørket godt opp etter vinteren.

– Det er temperaturen om natten som er viktig. Mange malinger skal ikke utsettes for kulde. Når temperaturen gjennom døgnet er over 5 grader, er det fritt frem, sier Per Myhre.

Se flere bilder
frostbitt hytte

Foto: Trine Midtsem/ifi.no

UNNGÅ FROST: Den som skal male utendørs, gjør lurt i å vente et stykke ut på våren.

Mer informasjon
Les mer
Tips!

Husk: Det er forskjell på vedlikeholdsvask og vask før maling!

Faglig bistand:

Artikkelen er utformet i samarbeid med IFI Fagforum Maling, der tekniske rådgivere fra maling- og verktøyleverandører deltar.    

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.