Den viktige vinterbeskyttelsen
Det bygges hus året rundt i Norge. Også hus med trefasader. Men hvordan skal man få beskyttet kledning som settes opp når det er for kaldt for å male? Her er ekspertenes tips!
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
TekniskVanntynnet husmaling har en temperaturbegrensning som ligger rundt +10 °C i underlaget og luften gjennom både påføring og tørketid. Dette setter en grense for når på året det går an å male utendørs. Noen steder i landet tar utendørssesongen slutt allerede i august, mens man i andre deler kan male mye lenger.
– Det er ikke bare temperaturen som setter en stopper. Luftfuktigheten og når duggpunktet inntreffer er minst like viktig. Er det for kjølig ved påføring tørker malingen sent, og i verste fall kan duggen få malingen til å renne av veggen, sier malermester Rune Nygaard hos Beckers.
Pangstart på årets utendørssesong med Hussjekkdagen
Skjolder av dugg
Det hjelper ikke stort å skifte til alkydbasert maling – den tåler riktig nok lavere temperatur, men tørker sent og er mer utsatt for å få skjolder av dugg, såkalt duggmatting. Likevel er det ikke et godt alternativ å la kledningen stå ubehandlet over vinteren.
– Da har fukt og vær fått tid til å skade kledningen, og det blir mye jobb med børsting og skraping til våren, sier malermester Roger Fridheim fra Flügger.
Her er noen forslag til alternative løsninger:
BESKYTTELSE TRENGS: Høsten, med synkende temperaturer, ustabilt vær og store forskjeller mellom dag- og nattetemperatur er en utfordrende tid for utendørs malearbeider. Men det er likevel bedre å grunne kledningen enn å la ubehandlet treverk stå over vinteren.
Dekk til huset
Ved bruk av stillas er det en god idé å kle inn dette med en lys presenning som lar solen gå gjennom og varme fasaden. Under denne kan også varmevifter plasseres. Viftene fører til raskere sirkulasjon av varmluft.
– Det er dog fortsatt viktig å følge med på temperatur og eventuell kondensdannelse på nymalt kledning, og vi anbefaler alltid å måle fukten i kledningen med innstikksmåler, sier Roar Kopperud hos Teknos.
Velg fabrikkgrunnet
Fabrikkgrunnet kledning har en grunnbeskyttelse over vinteren. Vær obs på at alle kuttflater, all endeved, spikerhull, skjøter og utsatte detaljer må påføres grunning ved montering. Grunning slites raskt ned av sollys, og fabrikkgrunnet kledning som har stått ubehandlet over vinteren, må normalt vaskes og grunnes på ny før overmaling.
Ellers garanterer ikke malingprodusenten for holdbarheten på toppstrøket. Andre alternativer er kledning med grunning og mellomstrøk påført i fabrikk, og ferdigmalt kledning.
BEDRE HOLDBARHET: Fabrikkgrunnet kledning har en grunnbeskyttelse over vinteren. I handelen finnes også kledning påførte mellomstrøk på fabrikk.
Beskyttelse over vinteren
Bart treverk skades raskere av fukt. For å ivareta kledningen på kort sikt, er det bedre å sette den inn med en oljegrunning før vinteren, enn å la treverket stå ubehandlet frem til våren.
– Ta heller jobben med å grunne bar kledning så raskt som mulig etter montering, for å slippe å måtte slipe og børste før grunningen på våren. Det går fint å påføre en oljegrunning nå og ta en hybridmaling til våren, sier Eivind Eriksen hos Gjøco.
BESKYTTELSE FOR BART TRE: For å ivareta kledningen på kort sikt, er det bedre å sette den inn med en oljegrunning før vinteren, enn å la treverket stå ubehandlet frem til våren.
Malearbeider krever godt nok klima
Bli kreativ med epoksy
Gjør en god entré
Det har aldri vært enklere å vaske huset
Rørkjøp vil gjøre rørleggerens hverdag enklere
Komplett malingsystem med godkjente brannegenskaper
På yr.no varsler meteorologene ikke kun lokal temperatur og værtype – her finner du også opplysning om ved hvilken temperatur dugg opptrer – det såkalte duggpunktet.
- Temperatur: Min +5-10 °C
- Fukt i underlaget: 16-18 %
- Luftfuktighet: Maks 80 % RF.
- Avslutt i god tid før duggfall
NB: Les og følg produsentens produktspesifikke anbefalinger.
Artikkelen er utformet i samarbeid med IFI Fagforum Maling, der tekniske eksperter fra maling- og verktøyleverandører deltar.
Rørkjøp med skarpere fokus på butikk- og kampanjer
I slutten av mai hadde Rørkjøps butikk- og kampanjeråd sitt første møte. Butikk- og markedskoordinator Hilde F. Trydal er strålende fornøyd med både engasjement og kompetanse som rådsmedlemmene...
Huntonit AS får ny adm. direktør
Jon Helge Lande er ansatt som adm. direktør ved Huntonit AS i Vennesla. Lande kommer fra stillingen som produksjonssjef ved Elkem Carbon i Kristiansand, en stilling han har hatt siden...
Vi står sammen i kjøpsprosessen
Det er naturligvis mange forhold som påvirker husholdningene i deres vurderinger av og om man skal pusse opp i boligen. Her skal vi se litt nærmere på hva som skjer, fra ideen om oppussing...
Ny distriktssjef for Trøndelag i gang hos Boen
Marianne Midjo-Bremseth er av Boen parkett ansatt som distriktssjef i Trøndelag, Nordmøre og Nordland. Hun startet 1. april 2023, og har tatt over distriktet etter Vemund Sundan....
Maxbo og Tarkett starter resirkulering av parkett
Ved to av Maxbos varehus kan kundene fra 1. juni levere brukte parkett- og tregulv til resirkulering og få rabatt på det nye gulvet. Pilotprosjektet er et samarbeid mellom Løvenskiold...
Jordan vet hvordan
I samarbeid med Jernia, Fargerike, Obs Bygg og Montér, har Jordan kommet opp med Jordan-initiativet. Det har som formål å gi noe tilbake til samfunnet ved å pusse opp et verdig lokale...