Dekormaling i toppklasse på Skjeggenes Gård
Dekorasjonsmaler Roger Studsrud fra Ørje fikk oppdraget med å dekorere hjemme hos to av landets fremste bygningsantikvarer. – Heldigvis er jeg stødig på hånden, sier han.
Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
For Victoria Brand Munthe-Kaas og ektemannen Lars, var valget enkelt. De trengte den beste dekorasjonsmaleren i landet for å gjøre jobben i sitt nye hjem. Derfor ble Roger Studsrud hos Historisk Maling i Ørje kalt inn til tjeneste. Hans oppdrag var å gjenskape dekoren på brannmurene i huset fra 1880.
Smart varmtvann
HERSKAPELIG: Skjeggenes gård i Setskog eies av Victoria Brand Munthe-Kaas og ektemannen Lars. De har restaurert den herskapelige gården tilbake til slik den var i 1880.
Fant drømmegården
Historien starter med at ekteparet drømte om en uberørt gård. En gård uten naboer og med et vann i umiddelbar nærhet. Da de fant Skjeggenes Gård, var drømmen oppfylt.
− Vi følte oss hjemme i det sekundet vi så plassen. Vi ønsket også å tilbakeføre hovedhuset til sin opprinnelige stand. Huset var nedslitt, uberørt og stemoderlig behandlet. Det var derfor en omfattende restaureringsjobb vi måtte gå løs på, forteller ekteparet.
Økonomisk støtte til ny gjenbruksfabrikk for treverk
HISTORISK SUS: Å gå inn i huset på Skjeggenes gård er som å stige inn i fortiden. Med utsøkt tapet på veggene, lysekroner, vakre farger og tidsriktige møbler, blåser det en historisk vind gjennom rommene. – Vi vil aldri bli moderne, sier Lars Munthe-Kaas. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
Tilbake til fremtiden
Victoria og Lars eier og driver firmaet Historiske Hus. Der jobber de som bygningsantikvarer med dokumentasjon og fargeundersøkelser av eldre bygninger. Med bygningsantikvarutdannelse på Røros, samt mange egne prosjekter, hadde Lars fagkunnskapen han trengte for å restaurere den gamle gården. Victoria er kulturhistoriker med historiske interiører og farger som spesialfelt. Hun lager også tapet for hånd.
IFI arrangerer Hussjekkdag for alle huseiere
FAGPRAT: Kremen innen norsk bygningsvern er samlet rundt stuebordet på Skjeggenes gård. Her snakkes det om linoljemaling og antikvariske prosjekter. Ekteparet Munthe-Kaas (t.h.) arbeider som bygningsantikvarer. Dekorasjonsmaler Roger Studsrud driver Historisk Maling i Ørje.
Overveldende stemning
Inne i det restaurerte huset er det utsøkt tapet på veggene, fantastiske farger i alle rom, møbler fra en annen tid og detaljer som gjør deg glad. Med levende stearinlys, fyr i grua, lysekroner som glitrer og vakre brannmurer, er opplevelsen overveldende. Det er altså her ekteparet og datteren Anna (10) har bodd de siste fem årene. I familien finner vi også to hunder, katt, syv sauer og fem høner.
Sponplatelim for knirkefrie gulv
MODERNE HISTORIE: Victoria Brand Munthe-Kaas er aktiv på sosiale medier. Fra sine historiske omgivelser blogger hun om livet på gården og hvordan restaureringen skrider frem. Sjekk ut «Historiske hus» på Facebook og Instagram og se hva som skjer.
Elsker linoljemaling
− I 1880 var det kun linoljemaling tilgjengelig, så vi har selvsagt videreført bruken av denne malingen ute og inne. Linolje er en sunn og frisk maling uten tilsetninger. Den gir nydelige overflater. Også er den miljøvennlig, forteller Victoria.
Dette er søt musikk i Roger Studsruds ører. Han brenner også for den naturlige malingen og driver egen butikk i Ørje med linoljemaling som sin spesialitet.
Ny komplett serie gulvlim
LINOLJEMALING: Det er brukt linoljemaling i alle rom på Skjeggenes gård. Roger Studsrud fikk det ærefulle oppdraget å male husets mange brannmurer. – Det var et puslespill å finne frem farger og mønstre. Resultatet er blitt helt fantastisk, sier han.
Stødig på hånden
− Victoria skrapet frem fragmenter av den opprinnelige dekoren og de ulike fargene på brannmurene. Så har vi tegnet av mønsteret og laget sjablonger som jeg har malt tilbake. Vi har også jobbet iherdig med å blande farger for å treffe på de opprinnelige fargene. På flere av brannmurene har jeg malt på frihånd uten maskeringstape. Det er klart at jeg har kjent litt på nervøsitet. Å gjøre frihåndsdekor foran ekteparet Munthe-Kaas er litt nervepirrende. De vet jo hvordan de vil ha det, sier Studsrud.
BEUNDRER SKAPERVERKET: Blande farger, gjenskape fortiden, male med frihånd på brannmurene. Det har dekorasjonsmaler Roger Studsrud gjort hjemme hos familien Munthe-Kaas på Setskog. Her er brannmuren fra «Herrenes rom». Det grønne røkeværelse.
Viktig som referanse
Roger Studsrud mener Skjeggenes Gård er et viktig referanseprosjekt for hans virksomhet i Historisk Maling i Ørje.
− Det at eksperter på dette nivået ønsker å bruke meg som utførende i et så viktig antikvarisk prosjekt, ser jeg på som en stor ære, sier han.
− Heldigvis hadde han tid og mulighet til å ta oppdraget, repliserer de selværeklarte antikvariske nerdene, som håper de aldri blir ferdig med sitt store husprosjekt.
− Jeg blir så utålmodig når jeg blir ferdig med noe. Heldigvis er det mye jobb med å holde ting vedlike. En ting er sikkert: Vi vil aldri bli moderne, sier Lars.
Det er kona Victoria helt enig i.
Nå samles VVS-bransjen i Norge
BADER I LUKSUS: En klassisk storgård fra 1880 må selvsagt ha et badekar med løveføtter.
STRØMLINJET: Eierne av Skjeggenes gård har også fått statlige midler til å tilbakeføre alt det elektriske anlegget i huset. Legg merke til koplingsboksen på veggen. − Jeg er allergisk mot hvite firkantede koplingsbokser, sier Lars Munthe-Kaas. Brannmuren på badet er ellers malt med en emulsjonsmaling.
DET ROSA ROMMET: I «Kvinnenes salong» er det gammelrosa som gjelder. Det er det lyseste rommet i huset. Brannmuren er malt med linoljemaling dekorasjonsmaler Roger Studsrud fra Historisk Maling.
KJØKKENKOS: I huset er det 9 jernovner. I grua på kjøkkenet er det enkelt å skape mye hygge Brannmuren er selvsagt malt i den tidsriktige fargen. − Vi er stolte av helheten i hjemmet vårt, sier Victoria Munthe-Kaas.
TAPETMAKER: Victoria Munthe-Kaas jobber med å skape og gjenskape tapet. Hun avtegner for hånd og trykker med silketrykk. Verkstedet har hun på låven på gården.
– Interessen for historisk tapet er økende, sier hun.
Historisk fargehandel i Ørje
Renovert torp malt med tradisjonsrik maling
Bergensk nasjonalskatt restaurert
Totalrestaurert tømmerfasade – med byggets beste for øynene
Et utested utenom det vanlige
Fast, original grønnsåpe uten farge og parfyme
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...