Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Opplæringsfilm gulv-SKOLEN-Foto-BjørgOwren-ifi.no.jpg

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

De lager opplæringsfilm for maler- og gulvleggerfagene

Det er flere uker til skolestart, og sola steiker godt over ferieglade folk. Likevel er det full aktivitet inne i verksteds-lokalene til Stovner videregående skole i Oslo. Her er blikkene rettet mot gulvet.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Fint Per! Dette blir bra, Per! Robert Walmann fra IFI kommer med muntre tilrop til gulvlegger Per Wear som sitter på knærne, og svinger en sparkel med drevne bevegelser. IFIs filmfotograf følger bevegelsene hans nøye med filmkamera.

Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef i Malermestrenes Landsforbund (MLF), overvåker det hele og følger med på at hennes ide og opplegg settes ut i levende livet. 

Se flere bilder
Lager undervisningsfilm

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

TEAM: Mens andre fortsatt kunne nyte sommersola var Robert Walmann fra IFI, Kari Wilsgård fra MLF og gulvlegger Per Wear travelt opptatt med å lage undervisningsfilm for Vg2 og Vg3 i maler og overflateteknikk.

God faglig opplæring

De lager opplæringsfilm om legging av gulv. Sekvensen som skytes er en av svært mange som skal med i et nytt undervisningsopplegg i maling og overflateteknikk. Gulvlegging er en viktig del av faget, og her skal det gis en grundig og detaljert gjennomgang, råd og tips om forberedelser, undergulv, verktøy og legging av ulike typer gulv. Avretting, priming, fresing, skjøting og mye, mye mer skal med i det nye opplegget.

– Ja, det er riktig. Og endelig er vi i gang, smiler Kari Wilsgård.

Hun forteller at undervisningsmateriellet for malerfaget fornyes fordi det innføres nye kompetansemål i læreplanen i Vg2 og Vg3. Til nå har opplæringsmateriellet vært basert på en serie temahefter som MLF ga ut i 2004. 

Se flere bilder
Kari Wilsgård

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

ANSVARLIG: Kari Wilsgård er prosjektleder og står bak ide og opplegg. Hun har skrevet manus, og instruerer både gulvlegger og fotograf gjennom lange opptaksdager.

Digitalt materiell

Det var på høy tid å fornye dette, men vi har ventet på at den nye læreplanen skulle bli vedtatt i Kunnskapsdepartementet. Det ble den i våres. Og når vi skal lage noe nytt, vil vi bruke de verktøyene og muligheten som finnes i 2021, sier Kari Wilsgård entusiastisk.

Det blir et digitalt opplegg, som skal kunne brukes uansett hvor du befinner deg i landet, og når og hvor det passer den enkelte. Opplegget målrettes mot alle som utdanner seg i faget, både de som er praksiskandidater og de som tar svennebrev.

– Vi lager instruksjonsfilmer som sammen med bilder, tekst og oppgaver skal gjøre det lettere å gjennomføre yrkesteorien i faget. Det er viktig å understreke at det må masse praksis til for å bli en dyktig fagarbeidet. Men film kan vise en del ting som er vanskelig med ordinær tavleundervisning, sier Wilsgård.

Se flere bilder
Per Wear

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

RETTER RYGGEN: I det nye opplegget er det også viktig å få inn litt HMS, så gulvlegger Per Wear retter ut både rygg og knær innimellom økter med knestående demonstrasjon. 

Faglig samarbeid

MLF er ansvarlig for det faglige og pedagogiske opplegget. Det bygger på hva læreplanen sier at elevene skal kunne, tidligere undervisningsmateriell og nye forskrifter i NS 3420. I tillegg har de fått innspill fra bedriftene om deres fremtidige kompetansebehov.

– Vi samarbeider også med Opplæringskontoret i Oslo, Ingeborg Bøe som er lærer i faget, og Per Wear som er leder i prøvenemd og har bedømt utallige svenneprøver i tillegg til å være gulvlegger, sier Wilsgård.

Det gamle undervisningsopplegget er bygget opp med fem moduler, det nye opplegget følger samme modulplan. Wilsgård forteller at de starter med gulvlegging, fordi behovet for nytt materiell er størst her. 

Se flere bilder
Robert Walmann

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

FOTOGRAF: Robert Walmann har ansvar for lyd og bilde, og setter sin ære i at det filmtekniske skal holde mål når gulvfaget skal presenteres.        

Mer plass til gulv og farger

Gulv får en større plass i det nye faget etter fagfornyelsen. Industriell overflatebehandling, som innebærer sandblåsing og korrosjonsbeskyttelse på stål blir også viktigere fremover. Det samme gjør farger. Foliering kommer inn som et nytt kompetansemål.  Renhold forsvinner ut av faget maler og overflateteknikk.

Det vil ta litt tid før det nye undervisningsopplegget er ferdig.

– I utgangspunktet var målet å ha det klart til dette skoleåret når ny VG2 læreplan innføres, men vi ble kraftig forsinket da alt måtte legges på is på grunn av Covid 19. Men nå er vi i gang, sier kompetanse- og utviklingssjefen.

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.