De lager opplæringsfilm for maler- og gulvleggerfagene
Det er flere uker til skolestart, og sola steiker godt over ferieglade folk. Likevel er det full aktivitet inne i verksteds-lokalene til Stovner videregående skole i Oslo. Her er blikkene rettet mot gulvet.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Kategorier
HåndverkHei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
– Fint Per! Dette blir bra, Per! Robert Walmann fra IFI kommer med muntre tilrop til gulvlegger Per Wear som sitter på knærne, og svinger en sparkel med drevne bevegelser. IFIs filmfotograf følger bevegelsene hans nøye med filmkamera.
Kari Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef i Malermestrenes Landsforbund (MLF), overvåker det hele og følger med på at hennes ide og opplegg settes ut i levende livet.
TEAM: Mens andre fortsatt kunne nyte sommersola var Robert Walmann fra IFI, Kari Wilsgård fra MLF og gulvlegger Per Wear travelt opptatt med å lage undervisningsfilm for Vg2 og Vg3 i maler og overflateteknikk.
God faglig opplæring
De lager opplæringsfilm om legging av gulv. Sekvensen som skytes er en av svært mange som skal med i et nytt undervisningsopplegg i maling og overflateteknikk. Gulvlegging er en viktig del av faget, og her skal det gis en grundig og detaljert gjennomgang, råd og tips om forberedelser, undergulv, verktøy og legging av ulike typer gulv. Avretting, priming, fresing, skjøting og mye, mye mer skal med i det nye opplegget.
– Ja, det er riktig. Og endelig er vi i gang, smiler Kari Wilsgård.
Hun forteller at undervisningsmateriellet for malerfaget fornyes fordi det innføres nye kompetansemål i læreplanen i Vg2 og Vg3. Til nå har opplæringsmateriellet vært basert på en serie temahefter som MLF ga ut i 2004.
Hvorfor velge malerfaget?
ANSVARLIG: Kari Wilsgård er prosjektleder og står bak ide og opplegg. Hun har skrevet manus, og instruerer både gulvlegger og fotograf gjennom lange opptaksdager.
Digitalt materiell
– Det var på høy tid å fornye dette, men vi har ventet på at den nye læreplanen skulle bli vedtatt i Kunnskapsdepartementet. Det ble den i våres. Og når vi skal lage noe nytt, vil vi bruke de verktøyene og muligheten som finnes i 2021, sier Kari Wilsgård entusiastisk.
Det blir et digitalt opplegg, som skal kunne brukes uansett hvor du befinner deg i landet, og når og hvor det passer den enkelte. Opplegget målrettes mot alle som utdanner seg i faget, både de som er praksiskandidater og de som tar svennebrev.
– Vi lager instruksjonsfilmer som sammen med bilder, tekst og oppgaver skal gjøre det lettere å gjennomføre yrkesteorien i faget. Det er viktig å understreke at det må masse praksis til for å bli en dyktig fagarbeidet. Men film kan vise en del ting som er vanskelig med ordinær tavleundervisning, sier Wilsgård.
Bærekraft i fokus ved ny utdanning innen interiør
RETTER RYGGEN: I det nye opplegget er det også viktig å få inn litt HMS, så gulvlegger Per Wear retter ut både rygg og knær innimellom økter med knestående demonstrasjon.
Faglig samarbeid
MLF er ansvarlig for det faglige og pedagogiske opplegget. Det bygger på hva læreplanen sier at elevene skal kunne, tidligere undervisningsmateriell og nye forskrifter i NS 3420. I tillegg har de fått innspill fra bedriftene om deres fremtidige kompetansebehov.
– Vi samarbeider også med Opplæringskontoret i Oslo, Ingeborg Bøe som er lærer i faget, og Per Wear som er leder i prøvenemd og har bedømt utallige svenneprøver i tillegg til å være gulvlegger, sier Wilsgård.
Det gamle undervisningsopplegget er bygget opp med fem moduler, det nye opplegget følger samme modulplan. Wilsgård forteller at de starter med gulvlegging, fordi behovet for nytt materiell er størst her.
Gulvbransjen støtter Yrkes-EM
FOTOGRAF: Robert Walmann har ansvar for lyd og bilde, og setter sin ære i at det filmtekniske skal holde mål når gulvfaget skal presenteres.
Mer plass til gulv og farger
Gulv får en større plass i det nye faget etter fagfornyelsen. Industriell overflatebehandling, som innebærer sandblåsing og korrosjonsbeskyttelse på stål blir også viktigere fremover. Det samme gjør farger. Foliering kommer inn som et nytt kompetansemål. Renhold forsvinner ut av faget maler og overflateteknikk.
Det vil ta litt tid før det nye undervisningsopplegget er ferdig.
– I utgangspunktet var målet å ha det klart til dette skoleåret når ny VG2 læreplan innføres, men vi ble kraftig forsinket da alt måtte legges på is på grunn av Covid 19. Men nå er vi i gang, sier kompetanse- og utviklingssjefen.
Yrkesfag bedre tilpasset arbeidslivet
Ny anvisning for legging av linoleum med akustikkbakside
ifi.no på Topp 20 over landets beste interiørnettsteder
Endelig kan vi møtes – IFIs årskonferanse 2021
Norges hyggeligste håndverker er kåret
Ny styreleder i MLF: - Alle skal med!
Bygg og bevar fortsetter i fire år til
Klima- og miljødepartementet og NHO Byggenæringen er overens om å fortsette samarbeidet om Bygg og Bevar. Programmet forlenges i fire år og får mer penger over statsbudsjettet.
Generasjonsskifte hos Dana Lim
1. januar presenterte Dana Lim Christian Hwaiz Brask som ny CFO. Med spesiell erfaring innen økonomistyring av produksjonsbedrifter, er han klar til å videreføre Dana Lims vekstplaner...
Heimtextil 2025: Rekordvekst og Patricia Urquiola i fokus
Årets viktigste messe for interiørtekstiler, Heimtextil, åpnet 2025 med over 3 000 utstillere fra 142 land og 50 000 besøkende, og markerte med det en sterk start for det nye messeåret.
Grønne nyanser leder vei i 2025
Fargerike har kåret den grønne fargen Vårblad til Årets farge for 2025. – Vårblad er en grønn tone med en allsidighet som gjør den til et naturlig midtpunkt i ethvert rom, skriver Fargerike...
Oslo-malere skal sykle til jobb
Hvem trenger firmabil når arbeidsdagen tilbringes midt i byen? Det var spørsmålet Oslos ordfører Anne Lindboe stilte ved åpningen av en ny, sentrumsnær håndverkerbase. Med Green Hub,...
Forestia setter Svanen-merket på sponplater
Sponplateprodusenten Forestia kan nå sette Svanen-merket på 16 produkter i Norge. Sertifiseringen gir bedriften et effektivt verktøy overfor forbrukere og profesjonelle innkjøpere som...