Boen : − Vi stoler på naturen
Hos Boen Bruk utenfor Kristiansand er de opptatt av to ting: Bærekraftig skogbruk og vakre tregulv. Nå har den ærverdige gulvprodusenten også blitt medlem av IFI.
Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Markedssjef Evelyn Schedelberger og salgsdirektør for Norge og Danmark, Jan Nielsen, skuer utover Boenfossen og Topdalselva fra sine kontorer, noen kilometer fra Kristiansand. Det var her, på Tveit, det startet i 1641 med to små sagbruk. De høstet av naturen for å bygge landet på en bærekraftig måte.
Over hele verden
I dag omsettes Boen-produkter i mer enn 50 land i fire verdensdeler.
− Vi er stolte over å være en del av dette eventyret. Tenk at visjonen til det lille sagbruket her for 350 år siden lever fortsatt. Nemlig å skape noe vakkert og nyttig av trær som må hugges på grunn av alderdom, sier de.
DITT GULV: − Når du kjøper et ekte tregulv får du et unikt gulv. Det er kun du som får akkurat den kvisten og det fargespekteret. Derfor er det lett å bli glad i et ekte tregulv, sier markedssjef i Boen, Evelyn Schedelberger.
Alt som lever, må dø
For et eiketre har ikke evig liv i skogen. Når det er et sted mellom 90-120 år, må det hugges fordi det uansett vil dø. Og for hvert tre som felles, sørger Boen for at det plantes ut fem nye.
− Kloden vår trenger nok friske trær i skogen for å overleve. Slik skogbruk er bærekraftig, sier Jan Nielsen, og legger til at Boen blant annet kjøper eik fra Statskog i Litauen og i Kroatia.
− Vi får ikke hugge før treet er minst 90 år gammelt. All eik vi tar inn kommer enten fra eikebeltet som starter i Sverige, eller fra det sørlige eikebeltet i Kroatia, sier han.
«Fagmester» er den nye kjeden som vil samle bransjen
RETT FRA NATUREN: − Vi stoler på at naturens egne produkter er de sunneste. Derfor er tre godt å gå på. Det skaper varme i rommet og gulvet eldes med verdighet, mener Evelyn Schedelberger.
BÆREKRAFTIG SKOG: Når et eiketre er et sted mellom 90-120 år, må det hugges fordi det uansett vil dø. Og for hvert tre som felles, sørger vi for at det plantes ut fem nye, forteller salgsdirektør Jan Nielsen.
En del av Bauwerk Group
Boen Bruk er en norsk juridisk enhet. Men i 2013 ble de også en del av Bauwerk Group i Sveits.
− Da vi gikk sammen med Bauwerk Gruppen var det etter en fusjon. Bauwerk eies av et sveitsisk veldedighetsfond. Vi er i trygge hender i minst 350 år til, sier Jan Nielsen.
INTERNASJONAL EIER: I 2013 ble Boen en del av Bauwerk Group i Sveits. Der ligger også en av fabrikkene som produserer 2-lags parkett.
Størst i Europa
Selskapets hovedkontor ligger i Sveits. Der er også en av fabrikkene som produserer 2-lags parkett. Den største fabrikken ligger i Litauen. Det er Europas største enkeltstående parkettfabrikk som årlig produserer om lag 10 millioner kvadratmeter parkett. Også i Kroatia og i Russland har selskapet fabrikker. I tillegg til egne sagbruk som tar imot tømmeret.
En ny vår for våtromsvinyl
LAGER OG SALGSKONTOR: I dag brukes området ved Boenfossen og Topdalselva på Tveit som lager og internasjonalt salgskontor.
Effektiv organisasjon
I Norge er det det en liten, men effektiv organisasjon som tar hånd om markedet. Med syv mann på veien, fire på kundeservice, teknisk support og en liten administrasjon omsetter Boen Bruk i dag for om lag 300 millioner i Norge. Du finner Boens parkett hos de fleste byggevarekjeder i Norge.
− Vi har meldt oss inn i IFI fordi vi ønsker å bli enda mer synlig for det private og profesjonelle markedet. IFI er en viktig kanal som samler gulvbransjen på en fremtidsrettet måte, sier Jan Nielsen.
KLAR FOR IFI: − Vi har meldt oss inn i IFI fordi vi ønsker å bli enda mer synlig for det private og profesjonelle markedet, sier salgsdirektør Jan Nielsen.
Eldes med verdighet
Evelyn Schedelberger er opptatt av å fortelle at Boen kun bruker ekte treverk i sine parkettgulv.
− Vi stoler på at naturens egne produkter er de sunneste. Derfor er tre godt å gå på. Det skaper varme i rommet, og det kan alltid slipes og repareres. Et tregulv eldes med verdighet, mener Evelyn Schedelberger.
TID FOR TRE: − Vi har alle treslag tilgjengelig, men eik og ask utgjør 98 prosent av det vi selger, forteller salgsdirektør Jan Nielsen.
Det beste fra lakk og olje
For å bevare skjønnheten til et tregulv trengs overflatebehandling. Schedelberger foreller at de har utviklet egne behandlinger.
− Vi tilbyr i dag tre ulike overflater. Standard er matt lakk. Det gir et slitesterkt gulv. Velger du olje, får du virkelig følelsen av å gå på treverk. Men et oljet gulv trenger også mer vedlikehold.
For fem år utviklet vi en ultramatt overflate som vi kaller «Live Pure». Den inneholder kort sagt det beste fra lakk og olje. Behandlingen gir en varm trefølelse, og gulvet får bedre UV-beskyttelse. I tillegg sørger «Live Pure» for at fargen på det opprinnelige treverket beholdes. Dette er en innovasjon vi har utviklet sammen med leverandører av lakk, og den er blitt en stor suksess, forteller hun.
EGNE BEHANDLINGER: Boen har utviklet egne overflatebehandlinger. − Vi tilbyr i dag tre ulike overflater. Lakk, olje og en egen behandling vi kaller «Live Pure». Den inneholder det beste fra lakk og olje, forteller Evelyn Schedelberger.
Bjelin ønsker å posisjonere seg i Norge
Norvigroup lager god søvn på norsk jord
Typisk norsk fra undergulv til tak
Chaletino – eikeplank utenom det vanlige
Vis gulvet i kundens eget rom
«Fagmester» er den nye kjeden som vil samle bransjen
- BOEN er en av de største parkettprodusentene i Europa
- Boen tilbyr et bredt utvalg av parkett- og sportsgulv som omsettes i mer enn 50 land i 4 verdensdeler
- Salgsledelsen for hele verden har tilhold på Tveit utenfor Kristiansand.
- Foruten produksjonssteder i Litauen, Kroatia, Sveits og Russland, har Boen salgskontorer i Norge, Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Danmark, USA og i Asia.
- Produksjonskapasiteten er om lag 10 millioner kvadratmeter parkett hvert år.
Begrepet parkett er relativt stort. Kravet for at noe skal kunne kalles parkett er at elementene består av tre og at det er et slitesjikt på minimum 2,5 mm. I daglig tale brukes ordet parkett om flersjiktsparkett (også kalt lamellparkett). (Kilde: www.gulvfakta.no).
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...