Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
BÆREKRAFTIG SKOG.JPG

Foto:

Boen : − Vi stoler på naturen

Hos Boen Bruk utenfor Kristiansand er de opptatt av to ting: Bærekraftig skogbruk og vakre tregulv. Nå har den ærverdige gulvprodusenten også blitt medlem av IFI.

Robert Walmann/ifi.no

Robert Walmann/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Markedssjef Evelyn Schedelberger og salgsdirektør for Norge og Danmark, Jan Nielsen, skuer utover Boenfossen og Topdalselva fra sine kontorer, noen kilometer fra Kristiansand. Det var her, på Tveit, det startet i 1641 med to små sagbruk. De høstet av naturen for å bygge landet på en bærekraftig måte. 

Over hele verden

I dag omsettes Boen-produkter i mer enn 50 land i fire verdensdeler.

− Vi er stolte over å være en del av dette eventyret. Tenk at visjonen til det lille sagbruket her for 350 år siden lever fortsatt. Nemlig å skape noe vakkert og nyttig av trær som må hugges på grunn av alderdom, sier de.

Se flere bilder
markedssjef i Boen, Evelyn Schedelberger.

Foto:

DITT GULV: − Når du kjøper et ekte tregulv får du et unikt gulv. Det er kun du som får akkurat den kvisten og det fargespekteret. Derfor er det lett å bli glad i et ekte tregulv, sier markedssjef i Boen, Evelyn Schedelberger.

Alt som lever, må dø

For et eiketre har ikke evig liv i skogen. Når det er et sted mellom 90-120 år, må det hugges fordi det uansett vil dø. Og for hvert tre som felles, sørger Boen for at det plantes ut fem nye.  

− Kloden vår trenger nok friske trær i skogen for å overleve. Slik skogbruk er bærekraftig, sier Jan Nielsen, og legger til at Boen blant annet kjøper eik fra Statskog i Litauen og i Kroatia.

− Vi får ikke hugge før treet er minst 90 år gammelt. All eik vi tar inn kommer enten fra eikebeltet som starter i Sverige, eller fra det sørlige eikebeltet i Kroatia, sier han.         

Se flere bilder
tregulv er godt å gå på

Foto:

RETT FRA NATUREN: − Vi stoler på at naturens egne produkter er de sunneste. Derfor er tre godt å gå på. Det skaper varme i rommet og gulvet eldes med verdighet, mener Evelyn Schedelberger.


Se flere bilder
BÆREKRAFTIG SKOG.JPG

Foto:

BÆREKRAFTIG SKOG: Når et eiketre er et sted mellom 90-120 år, må det hugges fordi det uansett vil dø. Og for hvert tre som felles, sørger vi for at det plantes ut fem nye, forteller salgsdirektør  Jan Nielsen.         

En del av Bauwerk Group

Boen Bruk er en norsk juridisk enhet. Men i 2013 ble de også en del av Bauwerk Group i Sveits.

− Da vi gikk sammen med Bauwerk Gruppen var det etter en fusjon. Bauwerk eies av et sveitsisk veldedighetsfond. Vi er i trygge hender i minst 350 år til, sier Jan Nielsen. 

Se flere bilder
INTERNASJONAL EIER.JPG

Foto:

INTERNASJONAL EIER: I 2013 ble Boen en del av Bauwerk Group i Sveits. Der ligger også en av fabrikkene som produserer 2-lags parkett.

Størst i Europa

Selskapets hovedkontor ligger i Sveits. Der er også en av fabrikkene som produserer 2-lags parkett. Den største fabrikken ligger i Litauen. Det er Europas største enkeltstående parkettfabrikk som årlig produserer om lag 10 millioner kvadratmeter parkett. Også i Kroatia og i Russland har selskapet fabrikker. I tillegg til egne sagbruk som tar imot tømmeret. 

Se flere bilder
 I 2013 ble Boen en del av Bauwerk Group i Sveits.

Foto:

LAGER OG SALGSKONTOR: I dag brukes området ved Boenfossen og Topdalselva på Tveit som lager og internasjonalt salgskontor. 

Effektiv organisasjon

I Norge er det det en liten, men effektiv organisasjon som tar hånd om markedet. Med syv mann på veien, fire på kundeservice, teknisk support og en liten administrasjon omsetter Boen Bruk i dag for om lag 300 millioner i Norge. Du finner Boens parkett hos de fleste byggevarekjeder i Norge.

− Vi har meldt oss inn i IFI fordi vi ønsker å bli enda mer synlig for det private og profesjonelle markedet. IFI er en viktig kanal som samler gulvbransjen på en fremtidsrettet måte, sier Jan Nielsen.         

Se flere bilder
meldt seg inn i IFI

Foto:

KLAR FOR IFI: − Vi har meldt oss inn i IFI fordi vi ønsker å bli enda mer synlig for det private og profesjonelle markedet, sier salgsdirektør Jan Nielsen. 

Eldes med verdighet

Evelyn Schedelberger er opptatt av å fortelle at Boen kun bruker ekte treverk i sine parkettgulv.

− Vi stoler på at naturens egne produkter er de sunneste. Derfor er tre godt å gå på. Det skaper varme i rommet, og det kan alltid slipes og repareres. Et tregulv eldes med verdighet, mener Evelyn Schedelberger.         

Se flere bilder
eik og ask utgjør 98 prosent av det vi selger, forteller salgsdirektør Jan Nielsen.

Foto:

TID FOR TRE: − Vi har alle treslag tilgjengelig, men eik og ask utgjør 98 prosent av det vi selger, forteller salgsdirektør Jan Nielsen. 

Det beste fra lakk og olje

For å bevare skjønnheten til et tregulv trengs overflatebehandling. Schedelberger foreller at de har utviklet egne behandlinger.

− Vi tilbyr i dag tre ulike overflater. Standard er matt lakk. Det gir et slitesterkt gulv. Velger du olje, får du virkelig følelsen av å gå på treverk. Men et oljet gulv trenger også mer vedlikehold.

For fem år utviklet vi en ultramatt overflate som vi kaller «Live Pure». Den inneholder kort sagt det beste fra lakk og olje. Behandlingen gir en varm trefølelse, og gulvet får bedre UV-beskyttelse. I tillegg sørger «Live Pure» for at fargen på det opprinnelige treverket beholdes. Dette er en innovasjon vi har utviklet sammen med leverandører av lakk, og den er blitt en stor suksess, forteller hun. 

Se flere bilder
EGNE BEHANDLINGER.JPG

Foto:

EGNE BEHANDLINGER: Boen har utviklet egne overflatebehandlinger. − Vi tilbyr i dag tre ulike overflater. Lakk, olje og en egen behandling vi kaller «Live Pure». Den inneholder det beste fra lakk og olje, forteller Evelyn Schedelberger.

Mer informasjon
Les mer
FAKTA OM BOEN
  • BOEN er en av de største parkettprodusentene i Europa
  • Boen tilbyr et bredt utvalg av parkett- og sportsgulv som omsettes i mer enn 50 land i 4 verdensdeler
  • Salgsledelsen for hele verden har tilhold på Tveit utenfor Kristiansand.
  • Foruten produksjonssteder i Litauen, Kroatia, Sveits og Russland, har Boen salgskontorer i Norge, Sverige, Tyskland, England, Frankrike, Danmark, USA og i Asia.
  • Produksjonskapasiteten er om lag 10 millioner kvadratmeter parkett hvert år. 
Hva er parkett?

Begrepet parkett er relativt stort. Kravet for at noe skal kunne kalles parkett er at elementene består av tre og at det er et slitesjikt på minimum 2,5 mm. I daglig tale brukes ordet parkett om flersjiktsparkett (også kalt lamellparkett). (Kilde:  www.gulvfakta.no).       

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.