Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Fagskolestudium interiørrådgiver- nytt fagområde -Foto-Vea.jpg

Foto: Vea

Bli en bedre interiørrådgiver med fagskoleutdanning

Til høsten starter Norges grønne fagskole – Vea et yrkesfaglig studium i interiør. Dette er en utdanning som passer spesielt bra for håndverkere og butikkselgere som vil satse mer på interiør.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges grønne fagskole – Vea, er mest kjent for å utdanne gartnere og blomsterdekoratører, men har i løpet av de siste 15 årene utvidet utdanningstilbudet til mange flere bransjer og fagområder. Til høsten starter et toårig interiørstudium med fokus på å skape bærekraftige løsninger. Der er farge- og materialbruk, redesign og gjenbruk spesielt viktige fag. Kulturhistorie og bygningsvern inngår også som en viktig del av utdanningen.

Kurset er spesielt godt egnet for håndverkere og butikkselgere som vil lære mer om interiør, farge- og materialbruk i et bærekraftig perspektiv. Det skulle opprinnelig startet høsten 2021, men ble utsatt til høsten 2022.

Økt slagkraft i yrket

Maler- og interiørrådgiver Hege Wølner er en av faglærerne ved det nye studiet. Hun anbefaler spesielt håndverkere som har svennebrev og ønsker mer slagkraft i yrket sitt, å søke utdanningen.

– Dette er en utdanning for dem som vil jobbe videre med interiør. For mindre familiebedrifter er det nyttig at én i firmaet har kompetanse på bygg og restaurering, sier hun.

Selv om det er et heltidsstudium, mener hun det kan kombineres med jobb. Og at det er perfekt for folk som har jobbet mange år i byggevare- eller faghandel og ønsker mer kompetanse som rådgiver. Etter endt studie er tittelen interiørrådgiver. Wølner erfarer gjennom sitt daglige virke at det er et økende behov for kompetente rådgivere både i prosjekt- og privatmarkedet.

Se flere bilder
Hege Wølner ny faglærer på Vea

Foto: HWI

FAGLÆRER: Hege Wølner er godt kjent i bransjen og har drevet egen praksis i 22 år. Hun har svennebrev som maler og byggtapetserer og utdannet interiørdesigner. Hun har vært med å utvikle det nye interiørstudiet på Vea, der bærekraftige løsninger er den røde tråden med fokus på gjenbruk, redesign, innredning, farger, materialer og løsninger som varer lenge.

Framtiden er interiører som varer

Wølner har lang erfaring som rådgiver for private- og bedriftskunder, og har vært med på utallige restaureringsprosjekter i Innlandet. Hun har drevet for seg selv i 22 år og bedriften Hege Wølner Interiørdesign har innlandets største utvalg av tekstiler og tapet, samt egen systue. Hun har hele tiden vært opptatt av gjenbruk, å tenke langsiktig og bidra til løsninger som varer. Noe som også er kjernen i læreplanen for det nye fagskoletilbudet.

– Kursplanen på Vea skiller seg fra andre interiørdesignstudier med sitt klare miljøhensyn. «Bruk og kast» er ikke framtidsrettet. I dette studiet vil kandidatene få kompetanse slik at de kan se muligheter i det som er, og skape løsninger som varer, sier hun. 

Se flere bilder
Hege Wølner ny faglærer ved Norges grønne fagskole Vea ute i felt

Foto: HWI

FELTARBEID: Hege Wølner vil ta studentene med ut i felten. De vil få få god innføring i materialer, overflater og overflatebehandlinger. Og farger og fargekomposisjon skal drilles inn gjennom teori og praktiske øvelser.

Behov for interiørrådgivere

Hun forteller at studentene vil få god innføring i materialer, overflater og overflatebehandlinger, de skal også blir kompetent til å jobbe med eldre bygg. Fargerådgivning er en vesentlig del av jobben, enten bygget er nytt eller gammelt.

– Folk trenger hjelp til fargesetting, og i dette studiet vektes fargelære tungt. Studentene skal lære å snakke et språk alle forstår. De skal lære det grunnleggende, blant annet NCS-systemet, og det skal øves og terpes. Teori er viktig, men du må jobbe med farger for å få det inn i årene, sier Hege Wølner.

– Har du det i blodet kan du gjøre akkurat hva du vil. I dette studiet legger vi opp til å utdanne trygge rådgivere som kan skape noe som varer, ikke kopiere verken historisk eller trend. I løpet av studiet blir det mye praksis også ute i felt, og jobber med gamle hus, avslutter fagskolelærer, maler og interiørrådgiver Hege Wølner. 

Se flere bilder
Ansatte på interiørlinjen Vea høst 2022Fra

Foto: Vea

Team interiør: Det er studiestart 22 august. Og teamet som jobber med utviklingen av det nye studiet er godt i gang. Fra venstre Ingeborg Sørheim lektor/kunsthistoriker, Siv Engen Heimdahl lektor/blomsterdekoratør, Hege Wølner faglærer interiør og Anne Hagen Bakken avdelingsleder fagskoleutdanning.  

Mer informasjon
Les mer
Nettbasert og to dager på skolen
Se flere bilder
Fra parken på Norges Grønne fagskole Vea

Foto: Vea

IDYLLISK: Skolen ligger vakkert til ved Mjøsa i Ringsaker. Den er mest kjent for å utdanne gartnere og blomsterdekoratører, men har i løpet av de siste 15 årene utvidet utdanningstilbudet til mange flere bransjer og fagområder. Fra høsten av blir dette også hovedbasen for det nye studiet i interiørrådgivning.

Interiørstudiet er nettbasert med to undervisningsdager på skolen per uke.

Studiet gir 120 studiepoeng, og er godkjent av lånekassen.

Søknadsfrist er 20. april.

Studiestart 22. august 2022.

Se mer om studietilbudet og opptakskravene på https://www.vea-fs.no/

Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.