Blanding av natur og bioteknologi gir bærekraftig tekstiltrend
Under tittelen «New Sensitivity» peker Heimtextil Trends 24/25 på hvordan bærekraftendringene innen interiørtekstilindustrien har startet og hvordan den kan fortsette. Fargepaletten er dynamisk og jordnær – komplettert av kraftige mettede aksenter, og materialene i alt større grad plantebaserte.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Tekstilindustrien er på vei til å bli mer bærekraftig, men har fortsatt en lang vei å gå. Det gjelder alt fra hva tekstilene lages av, hvordan de produseres og gis farger, og til hvordan de brukes.
– Hvordan transformerer vi en bransje i stor skala? Hvordan endrer vi forbrukervaner i stor skala? Dette er de mest kritiske spørsmålene for hjemmetekstilindustrien når man ser mot fremtiden, sier Anja Bisgaard Gaede, Spott trends & business. Hun har stått for utformingen av trendutstillingen under messen Heimtextil 2024, i samarbeid med nederlandske Stijlinstituut Amsterdam og FranklinTill fra Storbritannia.
Temaet for utstillingen er «New Sensitivity». Med det menes å være lydhør for effektene som det medfører å utvikle nye produkter og å fatte beslutninger. Det handler også om å være sensitiv overfor sammenhengen mellom naturen, teknologien og menneskene rundt oss, og se at det vi gjør med teknologi påvirker våre omgivelser – og at denne dynamikken gjelder også omvendt. Trendutstillingen tar utgangspunkt i at transformasjon er drivkraften til trender.
ALTERNATIVER: Dunkjevle er ett av naturmaterialene som det kan lages tekstil fra.
Naturlige materialer
Bomull er nok den vanligste av de plantebaserte tekstilfibrene, men nå kommer kaktus, hamp, menneskehår, tang og flere planter som tåler klimaendringer bedre, og reduserer bruken av kjemikalier både dyrking og foredling. I tillegg til å dyrke vekster for tekstilproduksjon, kan rester og biprodukter fra annen industriell produksjon brukes for å lage tekstiler. Hit hører banan, oliven, persimon (sharonfrukt/kakifrukt) og også hamp. Dette illustrerer hvordan teknologisk utvikling kan hjelpe transformasjonen av tekstil ved mer sirkulære måter, redusere miljøpåvirkningen og forbedre menneskers og naturens velvære.
– Plantebasert tekstil er laget av fibre avledet fra noe som vokser, istedenfor å være syntetisk produsert. De er naturlige av opprinnelse, og enkle å resirkulere i eksisterende økosystemer, skriver Anja Bisgaard Gade i trendboken som forklarer utformingen av trendutstillingen.
Et annet eksempel på bærekraftige alternativer i tiden er «lær» laget av råstoffer fra planteriket. Det kan være et alternativ til naturlig lær, og lages fra blant annet rester fra olivenindustrien, bambus og persimonfrukt.
«LÆR»FRA PLANTER: Selskapet von Holzhausen lager et lærlignende stoff fra plantebaserte materialer. Det «veganske» lærproduktet er holdbart, slitesterkt og kan produseres i stor skala.
Naturfarger
- Utbredt bruksområde
- Plantebaserte og biokonstruerte farger
- Dynamisk, men likevel subtil
- Kombinasjon av fargerikdom og dybde
- Nøytrale jordfarger gir ro og stillhet
- Kraftige, mettede aksenter forsterker sansene
De naturlige farger som trendutstillingen peker ut kommer fra naturlige pigmenter. De er hentet fra jorden, fra frø og vekstdeler eller er skapt av bioingengjører i laboratorier. Levende og voksende bakterier kan fremstille rike og dype farger!
Basisfargene er jordtoner i forskjellige nyanser av grått, terra og mørkt lilla som gir ro og harmoni. Disse subtile fargene kompletteres av slagkraftige, mettede aksenter i gult, blått og rosa som skjerper sansene og løfter humøret.
– Farger laget ved innovativ bioteknologisk utvikling kan løfte tradisjonelle fargeprosesser til et annet nivå, sier Bisgaard Gade videre i trendboken.
Fargevariantene til Heimtextil Trends 24/25 var inspirert av naturlige farger som stammer fra avokadofrø, alger, levende bakterier, antikke pigmenter som rå sienna og biokonstruert indigo og cochenille (karminrødt).
Bildegalleri – se bildene fra trendutstillingen
TRENDUTSTILLINGEN var delt inn i fire paletter. Klikk på bildet for å få opp bildegalleriet.
Naturlig tekstilproduksjon
Også måten tekstilene blir vevet, kan bidra til en mer bærekraftig tekstilindustri. Det viser blant annet tekstilene laget av Tanja Kirst, som vises i trendutstillingen. Hun har bruk kun syv forskjellig garnfarger for å lage en stor variasjon i tekstilfarger gjennom å kombinere ulike garnfarger, og å bruke ulike vevteknikker. Garnet hun bruker er laget av sitrusvekster, hamp, ananas og sjøgress.
Samspill mellom natur og teknologi kan for andre måten tekstiler blir produsert. Bioingeniører kan konstruere tekstiler på laboratorier, der bestanddelene i mais, gress og rørsukker gjennom biomolekylærprosesser blir til filamenter som spinnes til garn.
7 GARNFARGER: Med en spesiell vevteknikk og kun syv forskjellig garnfarger har Tanja Kirst laget tekstilkunst.
Slik blir Heimtextil 2025
Siste tendensutstillingen på ODF
Farbe, Ausbau & Fassade 2024 – bransjen samlet
Fargesprakende møtested
Velkommen til Kompani Fagtur 2024
Forbedret fagskoleutdanning innen interiør
TRENDPALETTENE preges av både rolige jordfarger og spreke aksenter.
- NCS S 6030-B30G
- NCS S 1075-G90Y
- NCS S 0530-B50G
- NCS S 0530-Y40R
- NCS S 1005-Y10R
- NCS S 7005-G80Y
- NCS S 5540-Y90R
- NCS S 3030-Y50R
- NCS S 1015-Y
- NCS S 0540-G70Y
- NCS S 4020-B70G
- NCS S 7020-R50B
- NCS S 1555-B10G
- NCS S 4010-R10B
- NCS S 2030-G80Y
- NCS S 1070-Y90R
Ny distriktssjef hos Gjøco
Erik Brannan er ny distriktssjef i Rogaland og deler av Agder for Gjøco. Brannan er 49 år gammel og har lang erfaring fra detaljhandelen som butikksjef og distrikts- og regionsjef...
Etter flere års nedtur ser vi nå lyset i enden av tunnelen
Om vi skal se stort på det, er antagelig antakelig det verste over. Etter tre år med sammenhengende fall i produksjonsverdien i det norske byggemarkedet er det grunn til å forvente...
En kostnadsfri tjeneste før gulvinstallasjon
Mange norske gulvleverandører tilbyr teknisk rådgivning som en del av servicepakken når de leverer gulv til et prosjekt. Tjenesten dekker hele prosessen, fra planlegging til ferdig...
Alcro sponsor av BO BEDRE Awards 2024
Hvert år blir norske designere og designtalenter hyllet på BO BEDRE Awards. Kåringen og feiringen i år gikk av stabelen på Ambassaden i Oslo, hvor blant annet Bernhard Spidsø fra Alcro...
Hytte på Kvitfjell: en hyllest til naturen
Med autentiske overflater og naturfarger er det nettopp naturen som spiller hovedrollen i denne store og gjennomtenkte hytta på Kvitfjell. Her er atmosfæren både jordnær og sofistikert,...
Farge på blå resept?
Omgivelsenes påvirkning på menneskesinnet er et stort tema, og i anledning Verdensdagen for psykisk helse i oktober inviterte Norske arkitekters landsforbund til et debattmøte om arkitektur...