Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Heimtextil-2024-FotoCheraWestmanIFIno-057.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Blanding av natur og bioteknologi gir bærekraftig tekstiltrend

Under tittelen «New Sensitivity» peker Heimtextil Trends 24/25 på hvordan bærekraftendringene innen interiørtekstilindustrien har startet og hvordan den kan fortsette. Fargepaletten er dynamisk og jordnær – komplettert av kraftige mettede aksenter, og materialene i alt større grad plantebaserte.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Tekstilindustrien er på vei til å bli mer bærekraftig, men har fortsatt en lang vei å gå. Det gjelder alt fra hva tekstilene lages av, hvordan de produseres og gis farger, og til hvordan de brukes.

– Hvordan transformerer vi en bransje i stor skala? Hvordan endrer vi forbrukervaner i stor skala? Dette er de mest kritiske spørsmålene for hjemmetekstilindustrien når man ser mot fremtiden, sier Anja Bisgaard Gaede, Spott trends & business. Hun har stått for utformingen av trendutstillingen under messen Heimtextil 2024, i samarbeid med nederlandske Stijlinstituut Amsterdam og FranklinTill fra Storbritannia.

Temaet for utstillingen er «New Sensitivity». Med det menes å være lydhør for effektene som det medfører å utvikle nye produkter og å fatte beslutninger. Det handler også om å være sensitiv overfor sammenhengen mellom naturen, teknologien og menneskene rundt oss, og se at det vi gjør med teknologi påvirker våre omgivelser – og at denne dynamikken gjelder også omvendt. Trendutstillingen tar utgangspunkt i at transformasjon er drivkraften til trender. 

Se flere bilder
prøverør og dunkjevle

Foto: Chera Westman/ifi.no

ALTERNATIVER: Dunkjevle er ett av naturmaterialene som det kan lages tekstil fra. 

Naturlige materialer

Bomull er nok den vanligste av de plantebaserte tekstilfibrene, men nå kommer kaktus, hamp, menneskehår, tang og flere planter som tåler klimaendringer bedre, og reduserer bruken av kjemikalier både dyrking og foredling. I tillegg til å dyrke vekster for tekstilproduksjon, kan rester og biprodukter fra annen industriell produksjon brukes for å lage tekstiler. Hit hører banan, oliven, persimon (sharonfrukt/kakifrukt) og også hamp. Dette illustrerer hvordan teknologisk utvikling kan hjelpe transformasjonen av tekstil ved mer sirkulære måter, redusere miljøpåvirkningen og forbedre menneskers og naturens velvære.

– Plantebasert tekstil er laget av fibre avledet fra noe som vokser, istedenfor å være syntetisk produsert. De er naturlige av opprinnelse, og enkle å resirkulere i eksisterende økosystemer, skriver Anja Bisgaard Gade i trendboken som forklarer utformingen av trendutstillingen.

Et annet eksempel på bærekraftige alternativer i tiden er «lær» laget av råstoffer fra planteriket. Det kan være et alternativ til naturlig lær, og lages fra blant annet rester fra olivenindustrien, bambus og persimonfrukt.

Se flere bilder
ruller med lærstoff på bambusstativ

Foto: Chera Westman/ifi.no

«LÆR»FRA PLANTER: Selskapet von Holzhausen lager et lærlignende stoff fra plantebaserte materialer. Det «veganske» lærproduktet er holdbart, slitesterkt og kan produseres i stor skala. 

Naturfarger

Nøkkelord trendfarger:
 • Utbredt bruksområde
 • Plantebaserte og biokonstruerte farger
 • Dynamisk, men likevel subtil
 • Kombinasjon av fargerikdom og dybde
 • Nøytrale jordfarger gir ro og stillhet
 • Kraftige, mettede aksenter forsterker sansene

De naturlige farger som trendutstillingen peker ut kommer fra naturlige pigmenter. De er hentet fra jorden, fra frø og vekstdeler eller er skapt av bioingengjører i laboratorier. Levende og voksende bakterier kan fremstille rike og dype farger!

Basisfargene er jordtoner i forskjellige nyanser av grått, terra og mørkt lilla som gir ro og harmoni. Disse subtile fargene kompletteres av slagkraftige, mettede aksenter i gult, blått og rosa som skjerper sansene og løfter humøret.

– Farger laget ved innovativ bioteknologisk utvikling kan løfte tradisjonelle fargeprosesser til et annet nivå, sier Bisgaard Gade videre i trendboken.

Fargevariantene til Heimtextil Trends 24/25 var inspirert av naturlige farger som stammer fra avokadofrø, alger, levende bakterier, antikke pigmenter som rå sienna og biokonstruert indigo og cochenille (karminrødt).

Bildegalleri – se bildene fra trendutstillingen


Se flere bilder
hånd tar i garn

Foto: Chera Westman/ifi.no

TRENDUTSTILLINGEN var delt inn i fire paletter. Klikk på bildet for å få opp bildegalleriet. 

Naturlig tekstilproduksjon

Også måten tekstilene blir vevet, kan bidra til en mer bærekraftig tekstilindustri. Det viser blant annet tekstilene laget av Tanja Kirst, som vises i trendutstillingen. Hun har bruk kun syv forskjellig garnfarger for å lage en stor variasjon i tekstilfarger gjennom å kombinere ulike garnfarger, og å bruke ulike vevteknikker. Garnet hun bruker er laget av sitrusvekster, hamp, ananas og sjøgress.

Samspill mellom natur og teknologi kan for andre måten tekstiler blir produsert. Bioingeniører kan konstruere tekstiler på laboratorier, der bestanddelene i mais, gress og rørsukker gjennom biomolekylærprosesser blir til filamenter som spinnes til garn.

Se flere bilder
tekstilbilder mot blå bakgrunn

Foto: Chera Westman/ifi.no

7 GARNFARGER: Med en spesiell vevteknikk og kun syv forskjellig garnfarger har Tanja Kirst laget tekstilkunst. 

Les mer
@fargetv Charlotte og Chera fra IFI har vært en tur i Frankfurt for å besøke Heimtextil. Der fant vi @Norskdun - hør hva Kari og Trine mener om årets tekstilmesse. #foryou #foryoupage #fyp #fordeg #ifiinspirasjon #interiør #farger #design #oppussing #gjørdetselv #heimtextil2024 ♬ original sound - FargeTV
Trendfarger i «New Sensitivitiy»
Se flere bilder
trendpaletter

Foto: Chera Westman/ifi.no

TRENDPALETTENE preges av både rolige jordfarger og spreke aksenter. 

 • NCS S 6030-B30G
 • NCS S 1075-G90Y
 • NCS S 0530-B50G
 • NCS S 0530-Y40R

 • NCS S 1005-Y10R
 • NCS S 7005-G80Y
 • NCS S 5540-Y90R
 • NCS S 3030-Y50R

 • NCS S 1015-Y
 • NCS S 0540-G70Y
 • NCS S 4020-B70G
 • NCS S 7020-R50B
 • NCS S 1555-B10G
 • NCS S 4010-R10B
 • NCS S 2030-G80Y
 • NCS S 1070-Y90R
Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.