Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Nytt medlem-Bjelin-ANSVARLIG I NORGE-FotoSimenTorstensen.c.jpg

Foto: Bjelin

Bjelin ønsker å posisjonere seg i Norge

Bjelin har en sterk posisjon i det europeiske markedet. Nå sikter de seg inn mot Skandinavia, med ønske om å bli den ledende gulvprodusenten.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Bjelin produserer forskjellige typer gulv, med hovedfokus på herdet tregulv. Nadura- og Woodura-produktene er i førersetet.

– Bjelin har midlene til å bite fra seg, og i 2021 ble Bjelin Norway etablert, med målet om å bli den ledende gulvprodusenten i Norden på få år, forteller Simen Torstensen, Country manager i Bjelin Norway.

– I Sverige har Bjelin vært en kjent skikkelse i gulvmarkedet i mange år, gjennom søsterselskapene Välinge Flooring, som står for produksjon og salg av gulv, og Välinge Innovation, som er selskapets patentfabrikk. De har over 3 500 patenter og 280 lisenstakere for patentene, sier Torstensen.

Bjelins flaggskip

– Teknologien bak Woodura og Nadura gir gulvene god holdbarhet og lang levetid, og produsenten gir 30 års garanti. Det som gjør gulvene til Bjelin unike, er vår pulverbaserte tregulvteknologi. Woodura har en 0,6 mm komprimert og herdet eikefinér. Den er slagfast og veldig slitesterk. Du kan få gulvet i ulike formater, både i brede planker og i fiskeben. Det er viktig å ha forskjellige formater slik at man få utnyttet så mye råvaren som mulig, sier han. 

Se flere bilder
Bjelin woodura

Foto: Bjelin

TYNT SJIKT, LIKE STERKT: – Med et toppsjikt på 0,6 mm eikefinér, får du utnyttet nesten 10 ganger så mye av eiketreet som i tradisjonell parkettproduksjon, sier Simen Torstensen.

Bjelin Norway

Navnet Bjelin er relativt nytt i Norge, men produktene er etablert og kjent hos forbrukere og byggevarekjeder. Selskapet Bjelin Norway ble etablert i 2021, og har per dags dato tre ansatte.

– Målet er etter hvert at vi skal ha vårt eget showroom her i Norge, det er det noe som jobbes med fortløpende og som vi håper er på plass om ikke for lang tid. Flere ansatte blir det også i tiden fremover. Vi har ingen planer om å bygge lager i Norge med det første, sier han.

Se flere bilder
Bjelin, keramiske fliser

Foto: Bjelin

KERAMISK: Nadura er keramiske fliser som blir produsert ved å blande trefiber, bindemiddel, keramiske partikler og fargepigmenter. De blir trykt sammen under høy temperatur og høyt trykk.

Mer produkt, mindre materiale

Måten gulvene blir laget på, gjør at en stor del av eikestokken brukes i produksjonen, og lite går til spillo.

– Med Woodura-teknologien utnytter Bjelin rundt 80 prosent, og vi jobber for å øke denne andelen enda mer. Om vi ikke kan få den opp mot 100 prosent er det i hvert fall viktig at de resterende prosentene kan bli brukt til å produsere andre produkter, sier Torstensen og forteller at rester fra produksjonen kan freses opp til pulveret som brukes til å nye gulv.

Enda et skritt for å øke utnyttelsesgraden togs da de i 2021 kjøpte finerprodusenten Spačva. Bakgrunnen var å sikre seg eikeråvarer til å starte møbelproduksjon, slik at de kan øke utnyttelsesgraden mer.

– Til våre tregulv brukes kun 0,6 mm tykke finersjikt, og når vi skjærer ut finér med høvler og kniv, får vi ut mange flere kvadratmeter. Det er viktig med tanke på et eiketre vokser langsomt og kan være over 100 år gammelt da det høstes for å bli parkettråvare. Likevel er kvaliteten på gulvet like god, om ikke bedre, sier han.

Søsterselskapet til Bjelin, Välinge Innovation, håndterer patenter og lisenser, og flere store gulvprodusenter benytter seg av teknologi som søsterselskapet Välinge har utviklet. Ett av disse patentene er 5G-låsen som ble introdusert i 2004 og som har blitt videreutviklet flere ganger siden.

– I dag er den nyeste teknologien 5G Dry, sier Torstensen.

Se flere bilder
Bjelin fiskeben

Foto: Bjelin

FISKEBEN: – Gulv med fiskebenformat er en viktig del av produksjonen, da får man utnyttet enda mer av råvarene til gulvproduksjon, sier Simen Torstensen.

Produksjonen utvides

Bjelins hovedkontor i Norden ligger i Viken i Syd-Sverige. Her har de både kontorer og produksjonslokaler, og i byen Helsingborg har de bygget nye lokaler med både showroom og kontorer. I selskapet inngår også fabrikker i Kroatia, og til sammen har selskapet rundt 2 000 ansatte i Bjelin som inngår i Pervanovo-konsernet som i seg selv har som har rundt 300 ansatte.

– Vi har også startet byggingen av to nye store fabrikker i Kroatia. Når det står klart får vi en total produksjonskapasitet på rundt 25 millioner kvadratmeter i året, hvorav mesteparten, 20 millioner, lages i Kroatia, sier Torstensen.

Se flere bilder
Bjelin og Pervanovo i Viken

Foto: Bjelin

LOKALER I SVERIGE: Bjelin og Pervanovo sine lokaler fremst, med Välinge Innovation AB sine lokaler i bakgrunnen. Disse ligger i Viken i Sverige.

Bransjesamarbeid

Som medlem i IFI gis det også muligheter for bransjesamarbeid for Bjelin. Dette gjennom blant annet faktabasen gulvfakta.no, som bygger kunnskap om ulike gulvsystemer. Der jobbes det i felleskap for å komme med gode løsninger for bransjen.

– Vi gleder oss til å starte samarbeidet. Vi ønsker å opplyse om og definere hva et herdet tregulv faktisk er. Det er viktig ikke minst for forbrukerne at de vet hva de får og kan forvente av et herdet tregulv fra Bjelin. Vi håper også at vår kunnskap om gulv og forskjellige teknologier kan være et positivt bidrag til gulvfakta.no. Og ikke minst så gleder vi oss til å utveksle erfaringer og lære av og med likesinnede, avslutter Torstensen.

Pervanovo-konsernets historie

Bjelin er en del av Pervanovo-konsernet.

 • 1977: Laminatgulvet utvikles av Perstorp AB under ledelse av Darko Pervan.
 • 1994: Välinge utvikler låssystem i aluminium for lang- og kortside integrert i gulvplanken.
 • 1996: Introduserer første mekaniske låsene som Alloc på Domotex.
 • 1999: Kährs lanserer det første parkettgulv med mekanisk låssystem – Woodloc.
 • 2004: 5G-låsen introduseres på markedet.
 • 2007: Pulverteknologien oppfinnes, først som et gjenvinningsprosjekt.
 • 2009: Den første typen Nadura tiles presenteres.
 • 2011: 5G-låsen introduseres til møbler og andre komponenter.
 • 2014: Woodura lanseres.
 • 2016: Bjelin Kroatia starter sin produksjon.
 • 2017: Salgsselskapet Bjelin Sweden opprettes.
 • 2018: Gulvfabrikk i Viken ferdigstilles for Woodura-produksjon.
 • 2021: Bjelin Norway etableres.
 • 2022: Bjelin kjøper opp finérprodusenten Spčva, Kroatia, en av Europas største finérprodusenter til gulvproduksjon.
Mer informasjon
Les mer
Råvarebruk, herdet gulv
 • 10 prosent av råvaren forsvinner i avbarkings fasen, kan gi energi via pellets.
 • 60-65 prosent blir til eikesjikt for Woodura-gulvene.
 • 10-25 prosent av det som er igjen, blir enten gulv i fiskebenformat, eller malt til pulver.
Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.