FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
BRD-NM-FotoCheraWestman_ifino-068.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

«Beste messen ever»

Tett i tett sto besøkerne rundt utøverne NM i overflateteknikk under Bygg Reis Deg. «Fullt trøkk», og «Beste messen ever» lød noen av kommentarene fra utstillerne. At det er viktig for bransjens leverandører å støtte rekrutteringen til overflatefagene viste den sterke oppslutningen rundt mesterskapsarenaen, der utstillerne sto like tett som besøkerne.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Med 380 utstillere og nærmere 31 000 besøkende var det til tider hektisk aktivitet i Nova Spektrum under Bygg Reis Deg. Hos Deco Systems var det full fart, et par av dagene med Instagramprofilen @Snekkerpappaen som invitert gjest på standen der spilepaneler, slitesterke lister i printet polystyren og smarte smygløsninger for listefrie interiører ellers spilte hovedrollen.

Selskapet har nylig etablert salgsselskap i Sverige med hovedkontor i Mölndal og lager i Tranemo, og er i ferd med å rekruttere to selgere.

– Det er en strategi vi har, vi skal vokse i Sverige og om ett år regner jeg med å omsette for 5-6 millioner kroner der. Nå kikker vi også på mulighetene i Danmark, sier Johnny Hoff som er daglig leder på begge sider av grensen.

Se flere bilder
Johnny Hoff

Foto: Chera Westman/ifi.no

DECO SYSTEMS satser på Sverige forteller daglig leder Johnny Hoff. 

Mer malerjobb

Duri hadde også besøk av flere influensere med interesse for maskiner og verktøy, blant annet virket det store sortimentet med CAT som et trekkplaster. Jannike Gustad og Mathilde Njarga som sammen driver Malerteam Trøndelag, var innom for å prate om systemet for slette vegger i våtrom som Duri har utviklet.

– Med vårt Aquapro-system kan maleren bygge hele badet, fra stenderne og ut. Og det har Malerteam Trøndelag sett fordelene av. De har tatt flere jobber i baderom som malerne ikke har gjort før, sier Peder Godvik hos Duri som også lanserte spilepaneler for montering i våtrom.

Se flere bilder
Malerteam Trøndelag

Foto: Chera Westman/ifi.no

MALERTEAM TRØNDELAG består av Mathilde Njarga og Jannike Gustad, som har oppdaget mulighetene til å ta mer jobb med Duris våtromssystem for slette vegger.  

Minimalistiske kanter

Se flere bilder
Henrik Andersson og Kåre Henriksen

Foto: Chera Westman/ifi.no

GOLVABIA, her representert av Henrik Andersson og Kåre Henriksen, feirer 70 år som gulvleverandør i år.

Golvabia feirer 70 år som gulvprodusent i år og hadde med seg flere nye produkter – blant annet en spilevegg – men også det egne MaxWear-gulvet, samt teppefliser for boligformål. Mezzo Square som kommer i flere duse farger og kan legges som alternativ til heldekkende teppe.

For den som heller vil ha tepper på egne mål, har Golvabia et bredt sortiment kantninger. Og nå lanseres også Slim Line, er et tynt kantband kun 6-8 millimeter bredt, i en rekke ulike farger.         


Se flere bilder
Slim line, Golvabia

Foto: Chera Westman/ifi.no

MINIMALISTISK kantning av tepper på kundens mål med Slim Line. 

Allsidig lim og fugemasse

Standen til Dana Lim viste frem et utvalg av det store sortimentet med lim og fugemasse som de har, og med produkter for taktil merking med mer fra Genesis’ store sortiment.

– Vi vil gjerne vise frem Clear Tack og Combi Tack som er helt nye og en kombinasjon av monteringslim og fugemasse, fortalte Rune Ludvigsen. Massen finnes i farger, og kan både fuge, tette og lime de fleste materialer.

Et annet aktuelt produkt er lavisocyanatskummet Easy Foam 588.

– Det er et fugeskum som oppfører seg som et vanlig skum, men som inneholder så lite isocyanater at du ikke må gå sikkerhetskurs først, sier han. 

Se flere bilder
Rune Ludvigsen, Dana lim

Foto: Chera Westman/ifi.ni

DANA LIM hadde full stand, med både egne produkter og deler av det store sortimentet til Genesis. Rune Ludvigsen vil gjerne fokusere på Clear Tack og Combi Tack.

Bli din egen interiørarkitekt

Se flere bilder
endeskjøt, Berry Alloc

Foto: Chera Westman/ifi.no

PATENTERT og norskprodusert er den nye klikklåsen som Berry Alloc skal bruke på sine laminatgulv. Låsen er laget av et kompositmateriale, og skal holde endeskjøtene tett sammen også i tørt, norskt inneklima.  

I showroomet House of Builders, med shuttlebusser til og fra messehallene, hadde Berry Alloc og Byggma egne utstillinger i tillegg til paviljongen som stod utenfor hovedentreen til Nova Spektrum.

Jens Petter Nyhus Jensen viste frem en ny, patentert komposittlås som skal holde endeskjøtene bedre på plass.

– Vi har merket at det tørre inneklimaet som det blir mer og mer av etter TEK17, utfordrer våre klikkskjøter. Denne komposittskjøten er bedre og gir en helt tett og fin skjøt som er bedre tilpasset det norske inneklimaet om vinteren, sier han.

Prosjektselgeren Vibeke Magnus er fornøyd med verktøyet Harmony Lab som hjelper hennes kunder med fargevalg.

– Verktøyet har analysert hvilke undertoner det er i fargene på våre gulv, og alle gulv er merket med hvilken farge de trekker mot. Det gjør at vi kan hjelpe kundene med å finne paletter som passer sammen med gulvene, slik at deres kunder – huskjøperne – blir mer fornøyde, sier hun.

–  Det blir mer vanlig med at tilvalgspakkene inkluderer fargesetting, og med Harmony Lab hjelper vi kundene å bli sin egen interiørarkitekt, sier hun. 


Se flere bilder
Vibeke Magnus, Berry Alloc

Foto: Chera Westman/ifi.no

FARGEHJELP: Vibeke Magnus er glad for å kunne hjelpe sine prosjektkunder med å plukke ut farger som passer med gulvets undertoner, ved bruk av det nye verktøyet Harmony Lab.

Oppover for panelplater

Byggma-konsernets utstillinger i House of Builders viser frem vinduer og forskjellige platematerialer for vegger og tak. For markedssjef Torunn Mangseth er Smartfiner en av favorittene. Det er en interiørplate med Huntonit-kjerne og ekte trefiner som overflate.

– Den kommer med beiset overflate som Smartfiner Natur og med mattlakkert overflate i eik og furu og er fantastisk lekker. De er blitt veldig populære og brukes både i kirker, andre offentlige rom og boligmiljø, sier hun.

Platene produseres i egen fabrikk i Fredrikstad, og lages av norsk råvare. Også de profilerte mdf-panelplatene opplever et oppsving i senere tid.

–  Smartpanel er smarte for oppussing. Vi opplever at etterspørselen nå snur oppover igjen, uten at vi egentlig har markedsført produktene mye i det siste. Vi selger mest skyggeprofil, og de slette platene Trend som faktisk har tilnærmet usynlige skjøter. Platene kommer i oppdaterte farger, og ved bestillinger helt ned til 100 kvadratmeter kan kunden få dem i egne farger, sier hun.         

Se flere bilder
Torunn Mangseth, Byggma

Foto: Chera Westman/ifi.no

EKTE TRE: Smartfiner er ekte tre rett gjennom: Med trefiberkjerne og finer på toppen får platene et moderne og eksklusivt utseende som likes av mange, blant andre markedssjef Torunn Mangseth. 

Populært mesterskap

Ute på messen, lengst inn i hall E lå konkurransearenaen der norgesmesterskapet i overflateteknikk gikk av stabelen. Malermestrenes Landsforbund, IFI – Informasjonskontoret for farger og interiør hadde samlet sponsorene til NM rundt arenaen, og publikum strømmet til for å se dyktige ungdommer utføre avansert håndverk.

Til tider sto publikum tett i tett rundt avsperringene der de tre malerne og de tre gulvleggerne arbeidet, til synes uten å bekymre seg for at hver bevegelse ble nøye gransket. 

Se flere bilder
konkuransearenaen NM

Foto: Kristian Owren/ifi.no

STILLE FØR STORMEN: Konkurransearenaen der NM i overflateteknikk var et populært sted på messen. Bildet er tatt før publikum slippes inn, cirka halvveis inn i konkurransen. 

Resirkulering av teppe og tre

– Det er bra trøkk på messen, fortalte Terje Halvorsrud som sto i standen til Tarkett der de blant annet fokuserte på miljø med gjenvinningsbare teppefliser laget av resirkulert garn, og nyheten resirkulering av parkett.

Han viste frem prøver av parkettgulv som er laget av gamle gulv, levert til gjenbruk. I samarbeid med Maxbo tar selskapet imot utrevne tregulv, og bruker toppsjiktet til å lage nye gulv. 

Se flere bilder
Terje Halvorsrud

Foto: Chera Westman/ifi.no

NYGAMMEL PARKETT: Prøvene som Terje Halvorsrud viser frem er laget av treverk fra gamle, utrevne tre- og parkettgulv. Gjenvinning av parkett er en seneste utvidelsen av Tarketts ReStart-program for resirkulering av brukte gulv.

Pop med linolje

Bjørn Harald Hansen og Roger Studsrud fra Historisk Maling merket en stor nysgjerrighet på tradisjonsproduktene blant messens besøkere.

– Det har vært en veldig bra messe med mange som er interessert i linoljemaling, sier Roger Studsrud.

Se flere bilder
Bjørn Harald Hansen, Roger Studsrud

Foto: Chera Westman/ifi.no

TRADISJONEN TRO: Bjørn Harald Hansen og Roger Studsrud slår gjerne et slag for linoljemaling, naturlige pigmenter, og tradisjonelle håndverksteknikker. Roger Studsrud har undervist konkurrentene i grenen maling og tapet i kunsten å trekke streker på fri hånd. 

Smart med løstlagt

I den folksomme standen til Polyflor sto løstleggingsprodukter i sentrum.

– Dette er beste messen «ever», sa en fornøyd Lars Olafsen viste frem Expona Puzzle, et slitesterkt gulv som legges med et integrert låssystem. Gulvet er spesielt egnet for miljøer med tung belastning og intens bruk i for eksempel arbeidslokaler og treningsrom.

– Flere kommuner har vært veldig interesserte i dette gulvet for bruk i utleieboliger i utsatte miljøer. Det er et supert alternativ siden beboerne ikke kan ødelegge gulvet, og enkelte fliser kan lett skiftes ut dersom det likevel skulle få en skade, sier han. 

Se flere bilder
Jørgen Kvilekval, Thomas Gulbrandsen og Børre Veholt-Meinstad

Foto: Chera Westman/ifi.no

FORNØYD GJENG: Jørgen Kvilekval, Thomas Gulbrandsen og Børre Veholt-Meinstad hos Polyflor var fornøyde med godt besøk og stor interesse for Polyflors gulvløsninger. Fokus på standen var løstleggingsystemer av ulike slag. 

Hendene fulle

Hos IBG i nabostanden var det fullt av gulvleggerverktøy, og muligheten for besøkeren å selv få teste å sveise skjøter i vinyl, trakk mange nysgjerrige. Utførere med de beste sluttresultatene ble belønnet med en ergonomisk gulvleggerkniv med integrert dispenser for nye blader. Owe Andre Busland konstaterer at stands med aktiviteter trekker mer folk.

På lørdagen, når privatpersoner er den dominerende besøksgruppen, byttet de fokus på standen og viste heller frem trappefornyingsproduktene fra Lundbergs.

Se flere bilder
BRD-IBG-FotoCheraWestman_ifino-087.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

GULVLEGGERVERKTØY var selve starten for selskapet IBG, og er fortsatt en bærende faktor i fremgangssagaen. Owe Busland lot besøkerne prøve både å sveise i vinyl, og teste Mozartkniv med forlengerskaft.   

Satser på ungdommen

Jim-Roger Torgersen, som med fremgang driver Jim’s Lagerutsalg, var fornøyd førstegangsutstiller.

–  Vi har lenge tenkt på å være med, og har lyst til å vise oss frem i bransjen, sa han.
Butikken i Brobekkveien omsetter for rundt 70 millioner kroner i året og over 90 prosent av kundene er håndverkere.
–  Vi satser mye på de unge håndverkerne og har mange arrangementer for dem. Vi tar dem med på julebord, spiller bowling blant annet. Det er hos de unge som fremtiden ligger, sier han.

Se flere bilder
Jim. R Torgersen

Foto: Chera Westman/ifi.no

FØRSTEREIS: For Jim-Roger Torgersen, som med fremgang driver Jim's Lagerhus, er de unge håndverkerne viktige. Dette er første gangen de stiller ut på messen, men ikke siste, lover han. 

Ny svenske i Norge

Sveriges ledende malingmerke ble lansert i Norge under Bygg Reis Deg. Tikkurila bytter ut Beckers-produktene med funksjonsmalingene og de dekorative produktene fra søsterselskapet Alcro, og satser helt og fullt på proffene. Distribusjonsavtaler med eksterne kjeder er kansellert, og Beckers Pro Center skiltes om til Alcro Pro Center.

– Vi har fått gode responser og bra besøk på messen, både fra håndverkere og eiendomsbesittere som er interessert i våre funksjonsmalinger, sier Dagfinn Slette som har hatt ansvar for internopplæring i det nye sortimentet.  Det er viktig at butikkene er et trygt sted å handle for proffene, her skal de få gode råd og anbefalinger og møte kompetanse.

Sammen med teknisk sjef Morten Berg, forklarte han fordelene med Alcros satsing på miljø:

– Innovasjon, kvalitet og bærekraft fra et livsløpsperspektiv, preger sortimentet, hele veien fra produksjon, til malingspannet. Håndverkeren skal få mye ut av 10-literen, sier de.

Se flere bilder
Dagfinn Sette, Morten Berg, Alcro

Foto: Chera Westman/ifi.no

NY KOMPETANSE: Nå som Beckers trer ut av Norge, og erstattes av søsteren Alcro, har fokus på kompetanse og god rådgivning i butikkene vært viktig for Dagfinn Slette og Morten Berg i Tikkurila-PPG Norge. 

Full fart hos Flügger

Se flere bilder
bilbane hos Flügger

Foto: Chera Westman/ifi.no

RACERBILER var et populært innslag på standen til Flügger. Mange ville prøve å få beste tiden på ti runder, og derved vinne et gavekort på 5 000 kroner. 

Popcorn og bilbane var en kjempesuksess på standen til Flügger, og mens besøkerne konkurrerte om å få beste tid på ti runder, hadde Kåre Vedvik og de andre Flügger-ansatte god tid til å prate med dem.

–  Vi skiller oss ut i bransjen. Vi selger maling og sparkel. Ikke noe annet. I de største byene tilbyr vi også ekspresslevering – det innebærer at du kan få varene levert til arbeidsstedet 30-40 minutter etter at du har ringt inn bestillingen til butikken, fortalte han.

Flüggers satsing på malerfagets utøver strekker seg også til containerutleie og retur av avfall.


Se flere bilder
Kåre Vedvik, Flügger Rogaland

Foto: Chera Westman/ifi.no

UNIKE: – Vi skiller oss ut i bransjen. Vi selger maling og sparkel. Ikke noe annet, fortalte Kåre Vedvik.

Til stede der det skjer!

Se flere bilder
Erik Haukerud, Tommy Jevne, Mapei

Foto: Chera Westman/ifi.no

ER DER DET SKJER: –  Vi er en liten bransje og det er viktig med fellesskap og å være til stede er det skjer, sier Tommy Jevne på den mindre standen i E-hallen da Erik Haukerud var på besøk fra den store Mapei-standen i C-hallen.

Mapei hadde en stor, godt besøkt stand i C-hallen der de viste frem kjemiske produkter, fugemasser og lim for byggebransjen. Live-demonstrasjoner av rensing av betongsøl med syre, og andre nyttigheter trakk stort publikum gjennom hele messen.

Som sponsor til gulvleggerkonkurransen var det dog viktig å også stille ut rundt arenaen:

–  Vi er en liten bransje og det er viktig med fellesskap og å være til stede er det skjer, sier Tommy Jevne på den mindre standen i E-hallen.

Gulvleggeren kunne selv velge hvilke lim- og sparkelprodukter de ønsket å bruke, og fra Mapei kunne de velge universallimet Ultrabond.

–  Det er et emulsjonslim, et kvalitetslim, som er raskt og effektiv, og lett å dra ut og godt egnet til blant annet LVT-oppgaven, sier Jevne. 


Se flere bilder
demo i Mapeis stans

Foto: Chera Westman/ifi.no

DEMOJOBB: Demonstrasjonene av Mapeis ulike produkter trakk mye publikum til standen i C-hallen. 

Overraskende stort interesse

Også Storeys stilte ut ved NM-arenaen for første gangen, og hadde levert tapetet som malerne brukte i konkurransen.

– Jeg er litt overrasket over hvor interessert folk faktisk er. Vi ser en økt interesse for tapet, det er blitt mer interessant igjen, fortalte Gjermund Kristiansen som også viste frem Roll on Wall, et produkt som forvandler ujevne underlag til slette og forberedt for tapet eller maling.

– Malingshåndverkerne kjenner godt til produktet, men det er tydelig at andre proffer ikke kjenner det så godt. Det er en kategori som vi satser mye på, sier han. 

Se flere bilder
Gjermund Kristiansen, Storeys

Foto: Chera Westman/ifi.no

OVERRASKET: Gjermund Kristiansen var litt overrasket både over hvor interesserte besøkerne er i Roll on Wall-produktene, og hvor få av håndverkerne, utover malerne, som kjenner godt til at de finnes. 

Fremmer ungdommen

Ardex stilte kun ut fordi det var NM. Det fortalte daglig leder Terje Strømbom Olsen på standen.

–  Det er vårt bidrag for å fremme ungdommen. Gulvleggerne kan velge å bruke vårt gulvlim AF 165 og  fallbyggingsproduktet K75. Vi har også levert litt rekvisita som wipes til NM, sier han og er fornøyd med godt besøk under messens første dager.

Se flere bilder
BRD-ARDEX-FotoCheraWestman_ifino-031.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

STØTTER NM: – Ardex støtter NM både med produkter og nærvær på messen, forteller Terje Strømbom Olsen. 

Populære kurs

Sika har i sommer og høst utdannet hele 11 000 håndverkere i sikker bruk av produkter som inneholder isocyanater. Kursene har vært gratis og nettbaserte. Kursene er godkjent av arbeidstilsynet, og fra august må alle som kommer i kontakt med isocyanatholdige produkter i jobben ha gjennomført et slikt kurs. 

Selskapet har levert flere produkter til NM-utøverne, og på standen sto Terje Rustad og viste frem Wall-Craft og malerfugen Paint Flex, blant annet.   

Se flere bilder
Terje Rustad

Foto: Chera Westman/ifi.no

TERJE RUSTAD sto på standen til Sika som har lever flere produkter til gulvleggerne i konkurransen.  

Øker støtten til rekruttering

Den desidert største bidragsyteren til NM er Mal Proff og Pure Craft-fondet, fortalte Terje Langmoe.

– Finalistene i NM i overflateteknikk har alle kvalifisert seg gjennom regionale uttak, som ble arrangert i forbindelse med Mal Proff Tour. Og vårt søsterselskap i Mestergruppen, XL Bygg, har sponset byggingen av arenaen, sa han.

Inntektene til Pure Craft-fondet kommer blant annet fra salg av yrkesklær hos Mal Proff, og pengene brukes både til å støtte en seriøs bransje, og arbeidet med rekruttering til faget.

– I år har vi støttet EM og NM med til sammen 750 000 kroner. Dessuten kan laugene og opplæringskontorene søke midler til sitt arbeid mot sort arbeidskraft. I 2024 øker vi utbetalingene med 10 prosent og vil dele ut 1,1 millioner kroner fra fondet, sier Terje Langmoe. 

Miljømal med ny butikk
Bransjenytt

Miljømal med ny butikk

25. april markerte Miljømal åpning av ny og større butikk på Etterstad i Oslo. Det var gode tilbud og anledning til å møte både lokale og nasjonale eksperter innen maling og bygningsvern. ...

Økt optimisme i overflatebransjen
Tall og prognoser

Økt optimisme i overflatebransjen

Fargemagasinet har nylig gjennomført flere undersøkelser for å kartlegge forventningene i overflatebransjen. Resultatene viser en interessant utvikling, spesielt ute i butikkene, (byggevarehus/fargehandel)...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.