BerryAlloc sikter på Europa

Det koker i industrilokalene til BerryAlloc i Lyngdal. «Alle» vil ha norsk høytrykkslaminat fra bedriften som snart er 70 år. Nå vil de satse på større markeder.

Av Robert Walmann/ifi.no  |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
BerryAlloc sikter på Europa

Foto: Robert Walmann/ifi.no

Han har all grunn til å smile. Administrerende direktør i BerryAlloc, Trygve Bernt Martinsen, har bygget et arbeidslag i verdensklasse. De om lag 200 ansatte her jobber dag og natt for å skrive nye eventyr i norsk industrihistorie. 

Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

VIL VOKSE: − Vi er store i Norden. Nå vil vi også satse i nye markeder i Europa, sier administrerende direktør I BerryAlloc, Trygve Bernt Martinsen.

Satser mot nye markeder

I 2020 passerte BerryAlloc i Lyngdal 1 milliard kroner i omsetning. Nye mål er satt og verdenskartet er utvidet. For det er ikke bare i Norden selskapet skal være store.
− Vi vil bygge videre på suksessen vi har i Norge og Danmark og forsterke innsatsen i nye markeder i Europa, sier Martinsen som konstaterer at kapasiteten i Lyngdal for lengst er sprengt. Produksjonen går døgnet rundt.
− Derfor har vi nye investeringsplaner for å øke kapasiteten, forteller han.

Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KLAR FOR VERDEN: Nye laminatgulv- og panelvegger til kjøkken og bad er ferdig - og klar for et liv ute i den store verden. BerryAlloc er store i Norden. Nå vil de bruke suksessen til å vinne nye markeder i Europa.

Jobber i takt

Enda flere maskiner må altså jobbe i takt for å møte etterspørselen etter de berømte gulv- og veggproduktene som strømmer ut av lokalene i den lille sørlandsbyen.  Bare innenfor høytrykkslaminatkolleksjonen (Grand Avenue, Grand Majestic og Original) er det hele 74 ulike dekorer å velge blant.
– Vårt fortrinn er at vi leverer produkter som holder høy kvalitet, og som har unike produktegenskaper sammenlignet med andre laminatgulv og gulvprodukter. Dette er også årsaken til at vi er konkurransedyktige, både i det nordiske markedet og i andre land, sier Martinsen.

Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

KRAFTPAPIR: Maskinene går døgnet rundt hos BerryAlloc i Lyngdal. Her impregneres kraftpapir til bruk på deres berømte høytrykkslaminatgulv. 

Synlig gjennom IFI

Alloc-fabrikken i Lyngdal er eid av det belgiske konsernet Beaulieu International Group (B.I.G). Lyngdalsbedriften inngår i forretningsområdet «Hardflooring» eller BerryAlloc som er merkenavnet for produktene. BerryAlloc har nå også blitt en del av IFI. Det betyr at de blir med i arbeidet som foregår i Forum for gulvbransjen og premissleverandør for IFIs arbeid på linje med deres bransjekolleger.

Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

LYNGDALS STØRSTE: BerryAlloc er Lyngdals største arbeidsgiver. Opprinnelig lå det en hanskefabrikk på området der BerryAlloc har sin fabrikk i dag. Nå er den anerkjente laminatgulvprodusenten en del av IFI. 

Verdens sterkeste

Daniel Urvalek er produkt- og marketingansvarlig. Han trekker frem den nye kolleksjonen «Grand Majestic» som et av selskapets flaggskip. Høytrykkslaminatet som produseres i Lyngdal har tatt verdensmarkedet med storm.
– Det er fordi ingen andre i markedet kan tilby noe tilsvarende. Dette gulvet representerer den siste utviklingen innen teknologien til BerryAlloc’s høytrykkslaminat. Kolleksjonen kommer i ulike design og med åtte ulike dekorer fra lys til mørk eik. Bordene er 30 centimeter brede og 240 centimeter lange. I tillegg til størrelsen er dette verdens sterkeste laminatgulv i sin klasse. Kall det gjerne laminatgulvenes «Rolls Royce». Det monteres enkelt med vår egenutviklede aluminiumslås med klikk, sier han.

Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ROLLS ROYCE: Daniel Urvalek er produkt- og markedsansvarlig. Han mener deres høytrykkslaminat «Grand Majestic» er laminatets «Rolls Royce». − Det er det sterkeste gulvet på markedet, sier han.

Full fart i fabrikken

Urvalek sender Fargemagasinet ned i selve fabrikken. På 30.000 kvadratmeter jobber maskiner og folk i høygir. Gaffeltrucker suser rundt, og enorme ruller med papir, dekor og råstoff er hele tiden i bevegelse. Det kappes, limes, presses, påføres låser og sjekkes.

Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

FULL KONTROLL: Ingenting slipper ut av fabrikken før det er foretatt en manuell kontroll. I dag er det produksjonskontroll på laminatgulvkolleksjonen «Grand Avenue».

Tjukt og godt

Fargemagasinets guide Stian Litland forteller at deres høytrykkslaminat produseres med to lag kraftpapir mellom selve dekorpapiret og kjernen.
– Vi produserer laminatet i én prosess, og limer det deretter på kjernen. Dette laminatet er også nesten en halv millimeter tykkere enn tradisjonelt laminat. Det gjør vårt laminat til det sterkeste laminatet. Det tåler mer i forhold til slagfasthet, ripebestandighet og stabilitet, sier han.

Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

LAMINATGUIDE: Stian Litland er avdelingsleder for laminatpressing. Han loser Fargemagasinet trygt igjennom fabrikken.  –  Våre gulv tåler mer i forhold til slagfasthet, ripebestandighet og stabilitet, sier han.

Kontroll på kvalitet

I en av maskinene er det impregnering som pågår. Alt flyter sømløst. Der en maskin slutter, overtar en annen. Alt kyndig overvåket av menn og kvinner. Hos BerryAlloc er ellers kvinneandelen på over 30 prosent. I enden av produksjonslinjene kommer det ferdig pakket gulv klar for levering til hele verden. Men ingenting slipper igjennom før det kontrolleres manuelt. Med fem millioner kvadratmeter gulv i året, blir det mange kontroller.
– Berry Alloc ble etablert i 1952. Jeg tror det kan være til inspirasjon for andre at vi lykkes med vår industrivirksomhet her i lille Lyngdal, sier Daniel Urvalek.

Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

OVER 30 PROSENT: Hos BerryAlloc er kvinneandelen på over 30 prosent. I fabrikken jobber det om lag 200 menn og kvinner i alle aldre. 


Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

VENTER PÅ TUR: Her er stabler med impregnert kraftpapir klart til videre bearbeiding


Dele på Pinterest BerryAlloc

Foto: Robert Walmann/ifi.no

SER UT SOM TRE: Overflaten på høytrykkslaminatet til BerryAlloc ser ut som ekte treverk.

SISTE ARTIKLER
Flere artikler
 
Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert!

Fargemagasinet har jevnlig nye artikler og en gang i uken sender vi ut nyhetsbrev med våre siste artikler. Registrer deg her for å abonnere på vårt nyhetsbrev.

Obligatorisk felt