Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
FOLKSOMT-FotoIverValkve_IFI_no.jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BAU 2023: Byggebransjen er tilbake

Etter fire års fravær var endelig BAU-messen i München tilbake for fullt. På messen ble det vist frem de nyeste trendene innen arkitektur, byggematerialer og byggesystemer. En rød tråd gjennom årets messe var miljø og bærekraft.

Iver Valkvæ/ifi.no

Iver Valkvæ/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

BAU-messen er en av verdens største messer, og en viktig møteplass for byggenæringen. Etter flere års fravær grunnet pandemi var den i år endelig tilbake. I løpet av messens seks dager var det over 190 000 besøkende i de store hallene i München, og 2260 utstillere fra 49 ulike land.

Bærekraft

Som på de aller fleste andre messer så langt i år, var også bærekraft sentralt på årets BAU-messe. Mange av utstillerne viste frem sine mest miljøvennlige og bærekraftige byggematerialer og -løsninger. Solceller var å finne over alt, og alternativer til vanlig isolasjon i ulike materialer var også populært. Disse skal føre til bedre energieffektivisering hus og storbygg.

Se flere bilder
RESTART-FotoIverValkve_IFI_no (48).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RESTART: På standen til Tarkett viste de blant annet frem materialgjenvinning-programmet Restart. 

Nytt spennende gulvteppe

Object Carpet hadde en stor stand på årets messe. I Norge er det Polyflor som fører produktene. De viste blant annet frem nyheten «NEOO», en teppeflis laget av kun ett materiale. Teppeflisen har Object Carpet utviklet i lag med sin nederlandske samarbeidspartner Niaga. De håper de kan inspirere andre produsenter til å tenke enda mer bærekraftig, ved å være transparente om produktene og produksjonen sin.

– Teppet er laget av polyester som gjør at det lett kan gjenbrukes. Da blir teppet separert, smeltet, og kvernet opp slik det kan brukes på nytt og på nytt uten å miste kvalitet, sier Rune Bjørnstad, daglig leder hos Polyflor.

Se flere bilder
NIOO-FotoIverValkve_IFI_no (22).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

NEOO: Object Carpet har i lag med sin samarbeidspartner Niaga utviklet «NEOO», en teppeflis laget av kun ett materiale. Her med Rune Bjørnstad, daglig leder hos Polyflor. Polyflor fører produkter fra Object Carpet i Norge.

Gulv med fargekoder

Også til stede på messen var Berry Alloc som blant annet viste frem «Harmony Lab», et verktøy som skal hjelpe forbrukeren med å finne et gulv som komplimenterer fargene til interiøret. Er fargen på interiøret allerede valgt kan «Harmony Lab» hjelpe med å finne et gulv i riktig farge. Er gulvet bestemt, gir den også anbefalinger til farger på interiøret.

– For å lage dette verktøyet har vi brukt NCS sine farger. Vi ser at «Harmony Lab» har blitt viktig for selgeren i butikk. Det gjør det enklere for dem å komme med konkrete råd og anbefalinger om hvile farger som passer sammen, sier Paul Petter Jensen i Berry Alloc.

Se flere bilder
FARGEKODER-FotoIverValkve_IFI_no (41).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FARGEKODER: Berry Alloc viste frem «Harmony Lab», et verktøy som skal hjelpe forbrukeren med å finne et gulv som komplimenterer fargene til interiøret. Her med Paul Petter Jensen og Jan Lien. 

Bærekraft med kork

Korkgulvprodusenten Amorin viste frem ulike gulv av kork i fine farger. De kunne fortelle at de jobber mot å få all PVC ut av deres produksjon, med et mål om å være PVC-frie innen 2025.

– Det som er fint med disse gulvene er at vi bruker kork som er til overs fra produksjon av vinkorker. Det er god bærekraft i å utnytte alt av ressurser barken fra treet korkeik gir, sier Bruno Mendez.
– Vi jobber også med å fremstille et gulv som er laget av sukkerrør og kork fra bambus. Det gjør at det blir enklere å bruke om materialene til ny produksjon, sier han.

Se flere bilder
KORK-FotoIverValkve_IFI_no (57).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

KORK: Korkgulvprodusenten Amorin viste frem ulike gulv av kork i fine farge. Amorin jobber for å fjerne all PVC fra deres produksjon innen 2025. Her med Goncalo Marques og Bruno Mendez.

Enda bredere fiskeben

Parkettprodusenten Boen, som er en del av The Bauwerk Group, presenterte sitt brede utvalg av tregulv i alle farger og stiler, men det var formatet fiskeben som sto i fokus. Tendensen er klar; folk vil ha bredere gulvplank, det gjelder også parkett i fiskeben.

– Vi ser at etterspørselen av enda bredere gulvplank er stort. Senere i år lanserer vi fiskebensparketten «Castle» i 209 millimeter bredde, og i flere fargevarianter, sier Christian Kvarnes hos Boen i Norge.

Se flere bilder
BRED FISKEBEN-FotoIverValkve_IFI_no (51).jpg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

BRED FISKEBEN: Tendensen er klar; – Folk vil ha bredere gulvplank, det gjelder også parkett i fiskeben, sier Christian Kvarnes hos Boen.


Se flere bilder
2k holtz fra Osmo

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

MONOCOAT: På standen til Osmo ble det det demonstrert påføring av produktet «2K Holz». Et produkt som passer godt til trapper og møbler, grunnet høy toleranse mot slitasje.


Se flere bilder
sika stand BAU

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VR: På standen til Sika kunne du prøve VR og teste ulike maskiner. Det var høy underholdningsfaktor da stolen roterte 360 grader.


Se flere bilder
mapei BAU

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

STOR: Mapei var på plass med en storslått stand på årets messe. De viste frem flere nyheter for de fremmøtte. 

Se flere bilder
Nora Interface stand Bau

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

GULV: Interface og Nora var på plass for å vise frem sin nyhet "Norament 926 Pado", et gummugulv med Terrazzo utseende.

Se flere bilder fra årets BAU-messe i bildekarusellen øverst.

Fuger og tetter med høy styrke
Produktaktuelt

Fuger og tetter med høy styrke

Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM er spesielt utviklet for en varig elastisk tetting av ekspansjonsfuger for kjøkken, bad, dusj samt industrielle bruksområder med varierende underlag...

Fugeskum i mindre emballasje
Produktaktuelt

Fugeskum i mindre emballasje

Fugeskummet Sika Boom-157 All Seasons kommer nå i en ny, liten forpakning: 250 ml. Sika Boom-157 All Seasons er et selvekspanderende polyuretanskum som kan brukes året rundt –...

En helt naturlig maling
Produktaktuelt

En helt naturlig maling

Med Wibo Natura inngår du en pakt med planeten. Malingen er utviklet med naturen i tankene og er en linoljeemulsjon, fri for mikroplast og konserveringsstoffer, og er et naturlig...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.