menu
Annonse

Bærekraft i fokus ved ny utdanning innen interiør

Nå kommer en ny mulighet til å ta utdannelse som interiørrådgiver. Norges grønne fagskole, Vea i Ringsaker, utvider tilbudet. Til høsten starter det toårige høyere yrkesfaglige studiet Interiør, med fokus på inventar, farge- og materialbruk. Alt med et bærekraftperspektiv.

Bjørg Owren/ifi.no 08.12.2020 cloud_download

fullscreen
 • Markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud og lektor/utviklingsansvarlig Anne Stine Solberg, Norges grønne fagskole Vea.

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • Grethe Bøhn Busterud, Markedsansvarlig på Norges grønne fagskole - Vea, Ringsaker

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no

 • Prøver på velur i god kvalitet, godt egnet til å trekke om gamle møbler

  Foto: Hege Wølner

 • Interiørdesigner Hege Wølner

  Foto: Grethe Bøhn Busterud

Annonse

tekstilprøver

OMBRUK I FOKUS: Velur i god kvalitet er godt egnet til å trekke om gamle møbler. 

camera_alt (Hege Wølner)

Det nye studiet i interiørrådgivning har et bærekraftig perspektiv, med farge- og materialbruk, redesign og gjenbruk som særlig viktige fag. Kulturhistorie og bygningsvern inngår også som en viktig del av utdanningen. 

Fagteamet på Vea har samarbeidet med interiørdesigner Hege Wølner i utviklingen av studiet. Hun forteller at bærekraftvinklingen er helt i tråd med skolens profil og hennes visjon om et framtidsrettet interiørdesignfag.

Fremtidsrettet utdanning

Hege Wølner-Foto-Grethe Bøhn Busterud (2).jpg

BREDT FAGFELT: Interiørdesigner Hege Wølner har vært med i faggruppen som har utviklet studieplanen for det nye interiørstudiet ved Vea.
camera_alt (Grethe Bøhn Busterud)

– Kursplanen på Vea skiller seg fra andre interiørdesignstudier med sitt klare miljøhensyn. Bruk og kast er ikke framtidsrettet. I dette studiet vil kandidatene få kompetanse slik at de kan skape løsninger som varer, sier hun.

Wølner driver til daglig Hege Wølner Interiørdesign på Brumunddal. Med 30 års erfaring i bransjen og kunder over hele landet har hun god kjennskap til markedet. Med svennebrev som maler, byggtapetserer og gulvlegger har hun bred kompetanse og innsikt i de håndverksmessige utfordringene i faget. Hun ser et økende behov for kompetente rådgivere både i prosjekt- og privatmarkedet.

Studentene vil få innføring i overflater og overflatebehandlinger, slik at de også blir kompetent til å jobbe med eldre bygg. Fargerådgivning er en vesentlig del av jobben, enten det er nytt eller gammelt. Folk trenger hjelp til å finne farger som passer hos dem. I dette studiet vektes fargelære tungt. Interiørdesign handler om mer enn å skape pene interiør basert på de siste fargekartene. Det er kjempespennende, jeg har fått være med å utvikle mitt eget drømmestudie. Her går vi i dybden på fag, vi før bare skummet i overflaten, sier hun.

Wølner anbefaler studiet spesielt til håndverkere som ønsker mer slagkraft i yrket sitt, og vil jobbe videre med interiør, og for folk som har jobbet mange år i byggvare- eller faghandel og ønsker mer kompetanse som rådgiver.

Nettbasert og to dager på skolen

Foto-BjørgOwrenifi.no –.jpg

– BÆREKRAFTBEGREPET må sitte i ryggraden vår, uansett yrke, derfor er det viktig å få det inn utdanningen, sier Bøhn Busterud.

camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

Grethe Bøhn Busterud, markedsansvarlig på Vea, forteller at interiørstudiet er nettbasert med to undervisningsdager på skolen per uke.

I tillegg gis det undervisning og veiledning på nett med i snitt 6 timer per uke. Studentene må beregne en del egenarbeidstid til oppgaver, prosjekter og tilegnelse av fagstoff i forbindelse med studiet, sier hun.

Studiet gir 120 studiepoeng, og er godkjent av lånekassen. Opptakskravet er fagbrev relatert til interiør og design. Men man kan også bli realkompetansevurdert, som betyr vurdering av kunnskap søkeren har fått gjennom yrkespraksis eller annen utdanning.

– Det passer for alle som er interessert i og opptatt av interiør, innredning og design. Og da spesielt de som vil satse på interiør i et bærekraftig perspektiv. Bærekraftsbegrepet må sitte i ryggraden vår, uansett yrke, derfor er det viktig å få det inn utdanningen, sier Bøhn Busterud.

Søknadsfrist er 15.april. Studiestart august 2021.

Grethe Bøhn Busterud og lektor/utviklingsansvarlig Anne Stine Solberg

NY UTDANNING: Markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud og lektor/utviklingsansvarlig Anne Stine Solberg, Norges grønne fagskole Vea.

camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)


Annonse

Den grønne fagskolen ved Mjøsa

Norges grønne fagskole – Vea – ligger i Ringsaker kommune ved Mjøsa. Den ble opprettet i 1923 som hagebruksskole for kvinner, og lokalt kalles skolen bare for Vea. Skolen har i dag elever fra både inn- og utland, og har fagskoleutdanning, utdanning på videregående nivå for voksne og kurs.

Skolen gir fagskoleutdanning blant annet innen:

· Hageplanlegging

· Gartner med antikvarisk kompetanse

· Botanisk design og ledelse

· Planlegging og skjøtsel av grøntanlegg

· Anleggsgartnertekniker

· Grønt levende interiør Nytt tilbud høsten 2021

Fagskolestudiet Grønt, levende interiør er en høyere yrkesfaglig utdanning med spisskompetanse på tropiske planter og hvordan de kan brukes for å skape trivsel og estetiske uttrykk i innerom. Studiet gir kompetanse på å designe, etablere og skjøtte planteinnredninger - alt i fra enkeltplanter i plantebeholdere til større plantevegger.


Annonse
Annonse
Annonse