Det nye studiet i interiørrådgivning har et bærekraftig perspektiv, med farge- og materialbruk, redesign og gjenbruk som særlig viktige fag. Kulturhistorie og bygningsvern inngår også som en viktig del av utdanningen.
Fagteamet på Vea har samarbeidet med interiørdesigner Hege Wølner i utviklingen av studiet. Hun forteller at bærekraftvinklingen er helt i tråd med skolens profil og hennes visjon om et framtidsrettet interiørdesignfag.
OMBRUK I FOKUS: Velur i god kvalitet er godt egnet til å trekke om gamle møbler.
Fremtidsrettet utdanning
– Kursplanen på Vea skiller seg fra andre interiørdesignstudier med sitt klare miljøhensyn. Bruk og kast er ikke framtidsrettet. I dette studiet vil kandidatene få kompetanse slik at de kan skape løsninger som varer, sier hun.
Wølner driver til daglig Hege Wølner Interiørdesign på Brumunddal. Med 30 års erfaring i bransjen og kunder over hele landet har hun god kjennskap til markedet. Med svennebrev som maler, byggtapetserer og gulvlegger har hun bred kompetanse og innsikt i de håndverksmessige utfordringene i faget. Hun ser et økende behov for kompetente rådgivere både i prosjekt- og privatmarkedet.
– Studentene vil få innføring i overflater og overflatebehandlinger, slik at de også blir kompetent til å jobbe med eldre bygg. Fargerådgivning er en vesentlig del av jobben, enten det er nytt eller gammelt. Folk trenger hjelp til å finne farger som passer hos dem. I dette studiet vektes fargelære tungt. Interiørdesign handler om mer enn å skape pene interiør basert på de siste fargekartene. Det er kjempespennende, jeg har fått være med å utvikle mitt eget drømmestudie. Her går vi i dybden på fag, vi før bare skummet i overflaten, sier hun.
Wølner anbefaler studiet spesielt til håndverkere som ønsker mer slagkraft i yrket sitt, og vil jobbe videre med interiør, og for folk som har jobbet mange år i byggvare- eller faghandel og ønsker mer kompetanse som rådgiver.
BREDT FAGFELT: Interiørdesigner Hege Wølner har vært med i faggruppen som har utviklet studieplanen for det nye interiørstudiet ved Vea.
Nettbasert og to dager på skolen
Grethe Bøhn Busterud, markedsansvarlig på Vea, forteller at interiørstudiet er nettbasert med to undervisningsdager på skolen per uke.
– I tillegg gis det undervisning og veiledning på nett med i snitt 6 timer per uke. Studentene må beregne en del egenarbeidstid til oppgaver, prosjekter og tilegnelse av fagstoff i forbindelse med studiet, sier hun.
Studiet gir 120 studiepoeng, og er godkjent av lånekassen. Opptakskravet er fagbrev relatert til interiør og design. Men man kan også bli realkompetansevurdert, som betyr vurdering av kunnskap søkeren har fått gjennom yrkespraksis eller annen utdanning.
– Det passer for alle som er interessert i og opptatt av interiør, innredning og design. Og da spesielt de som vil satse på interiør i et bærekraftig perspektiv. Bærekraftsbegrepet må sitte i ryggraden vår, uansett yrke, derfor er det viktig å få det inn utdanningen, sier Bøhn Busterud.
Søknadsfrist er 15.april. Studiestart august 2021.
– BÆREKRAFTBEGREPET må sitte i ryggraden vår, uansett yrke, derfor er det viktig å få det inn utdanningen, sier Bøhn Busterud.
NY UTDANNING: Markedsansvarlig Grethe Bøhn Busterud og lektor/utviklingsansvarlig Anne Stine Solberg, Norges grønne fagskole Vea.