Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
1-Fletco-DK-LIVOGLÆRE-FotoCheraWestmanIFIno-17.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Bare det beste er godt nok

De flatvevde teppene til Fletco tåler både tidens tann og tusenvis av tråkk. Med farger og mønstre som ikke blir umoderne, høy kvalitet og presisjon i produksjonen kan gulvene ligge lenge – det er de egne kontorene bevis på.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Da teppeprodusenten Fletco Carpets skulle pusse opp eget kontor og showroom, lot de gulvene være urørte. Etter 17 års bruk var de flatvevde vegg-til-vegg-teppene fortsatt like gode. Dette er et bevisst valg fra produsenten: å lage tidløse design som takler skiftende trender og øyets slitasje like godt som gulvet tåler tråkk og trinsehjul.

– Dette er et bevis på den gode kvalitet som teppene holder. De er kanskje til og med for bra, forteller Erik Brennmoen med et smil. Han er daglig leder i InHouse Group, som gjennom datterselskapet InHouse Prosjekt AS representerer Fletco i Norge.

Fra flagg til flatvev

Fargemagasinet ble før sommeren invitert til det lille tettstedet Bording på Jylland, der selskapet siden 1985 både vever og tufter tepper i en over 10 000 kvadratmeter stor fabrikk. Bedriftens vugge ligger dog en snau mil unna, i byen Ikast der grunnleggeren Richard Jensen i etterkrigstiden begynte å veve møbeltekstil, gardiner og flaggliner.

Det tok imidlertid ikke lang tid før vevstolen isteden ble øremerket flatvevde tepper. Da tuftemaskinene revolusjonerte tekstilindustrien mot slutten av 1960-tallet, var Fletco en av de første i landet som installerte slike.

Se flere bilder
teppebakside

Foto: Chera Westman/ifi.no

ANTISKLI: De avpassede teppene har en egenutviklet bakside av termoplast. Denne gjør teppet fleksibelt og forhindrer at det ruller seg sammen eller sklir på gulv av tre, fliser eller belegg. Disse teppene kan man formskjære etter ønske, uten at de trenger kanting etterpå.

I området rundt Herning, Ikast og Brande ligger tekstil- og teppefabrikkene tett i tett, med leverandører av garn, baksidematerialer og annet som industrien trenger i umiddelbar nærhet. Tekstilproduksjonen i området har en lang anerekke, med opphav hos bøndene som befolket de karrige hedene på Midt-Jylland og livnærte seg på sauehold og strikkede strømper og annet ulltøy. 

Patentert og prisbelønnet

Også den dag i dag ligger selskapet i fremkant i den teknologiske utviklingen, både når det kommer til produksjon og produkter. Fundamentet i sortimentet er fortsatt flatvev i form av banevarer og teppefliser. Tre av selskapets tepper skjæres ut med laser i den patenterte Lock Tiles-formen. Den unike utskjæringen gjør at teppeflisene kan legges i samme retning, og gi en overflate nesten uten synlige skjøter. Lock Tiles er flerfoldige ganger prisbelønnet i ulike design- og innovasjonskonkurranser, senest i 2024 da det nye designet Stellar ble vinner av IF Design Award. Den unike konstruksjonen er utviklet av Ole Bækkegaard, som med over 40 år som Fletco-ansatt er selskapets nestor når det kommer til alt som har med det tekniske å gjøre.

– Vi lager rimelig komplekse produkter og stiller samtidig høye krav til den kvaliteten vi leverer, sier Bækkegaard.

Se flere bilder
sort og grønn teppeflis

Foto: Chera Westman/ifi.no

PATENTERT LÅS: Lock Tiles er et patentert system med teppefliser som skjæres ut med laser i et eksakt hundetannsmønster slik at teppeflisene låses i hverandre, og skjøtene blir nesten usynlige slik at gulvet ser ut som om det er belagt med en banevare. Det var et ønske fra arkitekter om en teppeflis som man ikke trengte å legge i sjakkmønster som lå bak ideen til Lock Tiles.

Vil være best i klassen

Også når det kommer til miljøhensyn ligger Fletco i  forkant – såpass at de får problemer med kontinuerlig å forbedre seg for å oppfylle skjerpede krav i ulike miljøsertifiseringer.

– Nå er det moderne å snakke om miljø. Vi har arbeidet med dette i 40 år og vil være best i klassen, sier han og nevner noen av tiltakene:

Siden 2016 bruker Fletco kun strøm fra vindmøller, og i 2021 fikk fabrikken installert jordvarme for å redusere bruken av naturgass til oppvarming. Nå undersøker de også mulighetene for å installere solcelleanlegg på de store takflatene. Papp har blir sortert til gjenvinning i over 25 år. Sammen med andre selskaper er Fletco deleier i Foamtex, som med base i nabobygget farger inn tepper og påfører baksider laget av blant annet gjenvunne PET-flasker. Plastrørene som den ferdige banevaren rulles opp på lages, også her, av gjenvunnede skrukorker.

Fletcos tepper inneholder hverken bitumen, PVC, lateks eller perfluorerte stoffer (PFAS). Et egenutviklet lim basert på styrenakrylat sørger for liten avgassing fra de laminerte produktene, og ved endt levetid kan baksidene separeres fra luven for enklere materialgjenvinning. I enkelte produkter bruker Fletco teppegarn som er laget av forlatte fiskegarn og resirkulerte plastflasker.

– Cradle-to-cradle-krav tilsier at produsenter skal redusere klimagassutslippene med 10 prosent årlig, men disse sertifiseringene er vanskelige å nå for oss som allerede har gjort så mye, sier Jeanette Udesen, som er salgssjef for blant annet Norge og Sverige og omsorgsfull vertinne for Fargemagasinets besøk.

Se flere bilder
mann med sekk og filt

Foto: Chera Westman/ifi.no

KORTREIST GJENBRUK: De mest miljøvennlige teppebaksidene lages av gjenvunnede PET-flasker. Til én kvadratmeter filtbakside brukes 50 brusflasker, demonstrerer lagersjef Ole Bækkegaard. Baksidematerialet produseres i nabobygget, av et selskap de eier sammen med andre teppeprodusenter. 

Går for kvalitet

For en teppeprodusent med kvalitet og lang levetid som sentrale verdier, kan bruken av gjenbruksgarn skape «knuter på tråden». Kvaliteten og renheten til teppefibrene er avgjørende for levetiden og dermed også miljøpåvirkningen. Også valget av tykkelse på baksidematerialet spiller en miljømessig rolle: 500 gram filt eller tekstil i baksiden gjør lyddempingen og komfortegenskapene optimale, men gir samtidig litt høyere CO2-utslipp i miljøregnskapet. En tynnere bakside gir bedre miljøytelse og en lavere pris, men reduserer samtidig både komfort og levetid.

– Vi blir altså straffet i EPD-en for å være ærlig med CO2-påvirkningen. Vi anser dog at lang levetid er bedre for både kunden og miljøet, sier Jeanette Udesen. 

Se flere bilder
rundinger på veggen med teppe

Foto: Chera Westman/ifi.no

SLITASJEMOTSTAND: Ved siden av arkitektarbeidsplassen på mezzaninen i showroomet viser Fletco ikke uten stolthet frem en sammenligning mellom testresultater for den egne flatvevde kvaliteten og en egen tuftet kvalitet. Testen tilsvarer de standardiserte testene for gulvbeleggs evne til å tåle slitasje fra trinsehjul, og viser slitasje etter 25 000, 50 000, 75 000 og 100 000 omdreininger. Selv etter så mange omdreininger viser den vevde kvaliteten nesten ingen synlige tegn på slitasje.

Fabrikkbesøk hos Fletco


Mer informasjon
Les mer
Slik lages tepper:


Se flere bilder
garnruller i blå stativer

Foto: Chera Westman/ifi.no

RULL PÅ RULL: Designprosessen starter med spesifisering av hvilken garntype og kvalitet som skal brukes. Fletcos tepper lages enten av hvitt polyamidgarn som farges i vannbad, printes etter veving, eller veves med garn som farges inn i forbindelse med at fibrene, blåses til tråder (solution dyed). Ved førstnevnte ligger fargen utenpå fibrene og det gir fleksibilitet i produksjonen og rask leveringstid. Solution dyed garn er meget kjemikaliebestandig og brukes fortrinnsvis til tepper som legges i utsatte miljøer.     

EGET GARN


Se flere bilder
maskin blåser nylongarn

Foto: Chera Westman/ifi.no

Ved blåsing av fibre dannes tråder som spinnes til garn. Her kan Fletco selv bestemme farge og kvalitet på garnet. Dette er en meget rask prosess.

NYLONGARN


Se flere bilder
detalj garn

Foto: Chera Westman/ifi.no


TVINNES TIL GARNTRÅDER


Se flere bilder
tvinnes til garn

Foto: Chera Westman/ifi.no

I neste trinn tvinnes to garntråder til ett garn. Tvinningen i seg selv går så raskt at det kun er synlig gjennom stroboskoplys. Maskinlinjen er lang for å holde samme tempo som den raske blåsingen.

FLATVEV


Se flere bilder
mann foran maskinell vevestol

Foto: Chera Westman/ifi.no

I Fletcos vevemaskiner veves innslagsgarnet på tvers av teppet ved hjelp av enten en griper eller en luftdyse. På vevemaskinen sitter flere vevblader som avhengig av sin posisjon når innslagsgarnet veves inn danner mønsteret i teppet. Teknisk sjef Henrik Hedegaard tok med Fargemagasinet på en guidet rundtur blant de store maskinene. 

TUFTING


Se flere bilder
Tufting av teppe

Foto: Chera Westman/ifi.no

Ved tufting skytes trådene gjennom bunnveven og holdes fast av denne til baksiden limes på plass. Tuftmaskinene ble oppfunnet i England på 1930-tallet og ble raskt populære, blant annet fordi det går raskt å fremstille tepper ved tufting. På fremsiden kan garnet enten være kuttet (cut-loop) eller danne løkker (bouclé). 

INNFARGING


Se flere bilder
blå tørkemaskiner på lang rekke

Foto: Chera Westman/ifi.no

Etter veving eller tufting med ufarget garn, gis teppet riktig farge i et vannbad som holder cirka 30 grader. Ved å tilsette syrer eller alkaliske fargestoffer i vannbadet er det mulig å farge teppet i to farger i ett og samme vannbad. Her kan cirka 150 meter teppetekstil farges inn på et par timer, før tekstilet går videre inn i en temperert tørk som setter fargene. Når veven er tørr, går den til en toppskjæring som fungerer som en stor barbermaskin og sikrer at luven holder riktig lenge. Først deretter monteres baksiden. 

Ny distriktssjef hos Gjøco
Nytt om navn

Ny distriktssjef hos Gjøco

Erik Brannan er ny distriktssjef i Rogaland og deler av Agder for Gjøco. Brannan er 49 år gammel og har lang erfaring fra detaljhandelen som butikksjef og distrikts- og regionsjef...

Farge på blå resept?
Meninger og kommentarer

Farge på blå resept?

Omgivelsenes påvirkning på menneskesinnet er et stort tema, og i anledning Verdensdagen for psykisk helse i oktober inviterte Norske arkitekters landsforbund til et debattmøte om arkitektur...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.