Bad trend 2022 - Vi koser oss på badet
Badet har blitt et oppholdsrom, der koser vi oss og slapper av alene eller sammen. Og vi vil ha det det lunt og hyggelig akkurat som i resten av boligen.
Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er ikke varmekablene i gulvet som står for hyggen, de er en selvfølge. Nå velges farger, materialer, møbler og tilbehør med omhu for å få den rette atmosfæren på badet. Matte overflater, innslag av treverk, naturstein, varme metaller og runde former er noe av det som er typisk for 2022-badet.
Nye vaner påvirker utformingen av badet
– Badet har blitt mer «heimslig», for folk bruker badet annerledes enn før. Det har blitt et oppholdsrom, sier interiørarkitekt Åse Imset. Som mangeårig spesialist på å tegne bad, ser hun hvordan vi har endret vaner og bruker badet annerledes enn før.
Hun forklarer at vi har fått nye vaner og oppholder oss lenger på badet enn før, alene eller sammen med andre.
– Vi ligger i badekaret med masker i ansiktet og balsam i håret og nyter. Hører på musikk eller ser på TV. Småbarnsforeldre tar med de slitne ungene på badet, bader og koser seg med musikk og TV, sier interiørarkitekten.
Der er det gjerne en god stol eller benker å sitte på, og tekstiler, bilder på veggen og grønne planter får badet til å ligne på et «vanlig» rom. Dørene står ofte åpne til soverommet, og badet matcher soverommet.
– Det skal være flott og fjongt, hotelltrenden har kommet også på badet, sier Imset.
Norske bad er ikke rustet for framtiden
TRESPILER: Badet anno 2022 er lunt og innbydende. For å skape en hyggelig atmosfære kombineres materialer med forskjellig uttrykk. Lyst mot mørkt, blankt mot matt og mykt mot hardt. Trespiler har blitt det helt store og brukes både på vegger, tak og gulv i kombinasjon med store fliser, slette malte flater eller vegger av microsement.
Enklere å fornye badet
Elin Ahlkvist hos rørleggerkjeden Rørkjøp er inne på det samme. I tillegg ser hun at flere ønsker løsninger som gjør det enklere å fornye badet når lysten på forandring melder seg.
– Vi ser for eksempel mer bruk av våtromsmaling. Maler man en vegg eller to, kan den enkelt endres og gi badet et helt nytt uttrykk. Servantkranen og sluk skiftes til nytt design eller materiale. Det samme med baderomsinnredning der fronten kan skiftes, sier hun.
Rørkjøp skaper kjendisenes drømmebad
DETALJER: Nisjer og innebygde skap må planlegges før badet bygges. Men ny farge på en malt vegg og skifte av kran og annet tilbehør i varme metaller er en relativt enkel vei til fornyelse av badet.
Funksjonelt og god design
Ifølge Ahlkvist har folk blitt mer opptatt av både funksjonalitet og design når de pusser opp eller bygger nytt bad.
– Folk er mer bevisste, og opptatt av egenskaper som forenkler hverdagen og øker velværefølelsen. Slik som et hygienisk dusjtoalett, eller et toalett som er designet spesielt for å forenkle rengjøring. Dusj som har flere typer stråler og funksjoner og dusjvegg som kan svinges 360 grader eller enkelt kan foldes sammen for å spare plass, er blant løsninger folk vil ha, sier hun.
MYKT OG ROLIG: Form, overflate og format er avgjørende for helheten. Tekstiler, treverk, matte overflater og runde former myker opp og store fliser gir et rolig uttrykk. Flisene her er Lagom Terratinta 60x60 fra Norfloor.
Lunere materialer
Den lune baderomstrenden preger også badene som tegnes hos flisleverandøren Norfloor. De kombinerer fliser i ulike størrelser, form og overflater med innslag av tre for å skape en innbydende helhet.
– Mange synes det blir kaldt med blanke fliser på vegg og gulv, og vil bryte opp med kontraster for å gjøre det lunere, sier Vera Bazzanella.
Hun forteller at lyst treverk er populært sammen med lyse, duse fliser. Sort er fortsatt like aktuelt. I hovedsak er det lite endring i fargebruken, men tendensen er at overflatene er mattere og dermed lunere. Det er matte servanter, badekar, toalett og armatur. Armatur i varme metaller kommer det mer av. Og baderomsinnredningene er gjerne i tre. Riller på frontene har blitt populært. Alt dette myker opp mot harde flater. Det samme gjør runde former på sanitærutstyr og speil.
– Flisene blir større og større helt opp til 1,20 m x 2,40 m. De mest populære ligner betong, mikrosement, sandstein eller marmor, forteller hun.
Hygiene – en alt viktigere baderomstrend
LITE FUGER: Flisene blir større og større, med format helt opp til 1,20 m x 2,40 m. Er drømmen mikrosement, betong, sement, marmor, terazzo eller sandstein, så finnes det som store fliser. På bildet Azuma fra Norfloor.
Innredning som krever planlegging
Flere ønsker seg innebygde skap på badet.
– Det gir mer skapplass på en elegant måte, kommenterer Elin Ahlkvist.
– Det er en fin løsning som også gir god romfølelse. Men det krever planlegging, for her må du inn i stenderverket, sier Vera Bazzanella.
God planlegging er ifølge ekspertene en viktig del av det nye trendbildet, og de oppfordrer folk til å bruke god tid på planlegging og søke hjelp hos fagfolk som er proffe på å tegne bad.
– Dette er viktigere enn noen gang. Det er for sent å tenke på innebygde skap når badet er ferdig flislagt, sier Vera Bazzanella hos Norfloor.
RILLER: Sort er fortsatt populært, og innredninger har ofte fronter av tre. Legg merke til rillene på fronten her, litt art deco eleganse som bryter med mye hardt og blankt. Innredningen Como er fra Scala Bad. Frontene i denne serien er utskiftbare,
Flere strømuttak på badet
Det er ikke lenger slik at badet ferdigstilles med gulv og vegger, for deretter å bli innredet slik plassen tillater.
Katharina Sølvberg hos Geberit sier at god planlegging er en forutsetning for å få det velværerommet folk drømmer om. Hun mener den nye estetikken og de funksjonene vi ønsker på badet også utfordrer håndverkerne. Tradisjonelle løsninger holder ikke lenger. Hun peker spesielt på elektrikeren som en viktig nøkkelperson.
– Det er behov for flere strømuttak på de nye badene enn det har vært tradisjon for å montere på badet. Et dusjtoalett, speil med innebygget lys, håndkletørker, ønsket om musikk og mulighet for å lade telefonen gjør avhengige av strøm. Om dusjtoalettet ikke installeres i første omgang, så er det smart å planlegge for fremtiden og montere et ekstra uttak ved toalettet, sier Sølvberg.
HUSK STRØM: Fjernkontrollen på veggen er til å styre dusj og føn funksjon. Riktig størrelse, enkelt renhold, luktavsug og toalett med dusj og føn er noe av det vi må ta stilling til, i tillegg til design og materiale når toalettet innredes.
INN MED GODSTOLEN: At den hjemmekoselige trenden brer om seg i baderomsmarkedet så vi tydelig på den internasjonale baderomsmessen ISH for et par år siden. En av utstillerne satte det på spissen med dette «biblioteket».
GRØNT: Grønne planter har blitt en naturlig del av inventaret i våre hjem, også på badet.
ÅPEN DØR: Døren står gjerne åpen inn til soverommet, og farger og materialer avstemmes slik at det blir en harmonisk helhet. Her skimter vi speilbildet av soverommet.
Geberit belønnes for bærekrafttiltak
Tett og trendy gulv på badet
Mal flisene – forny badet rask og rimelig
Norfloor satser på relasjonsbygger
Oppussing og vedlikehold eller bare ROT?
Smart varmtvannsbereder sparer strøm
• Lunt og koselig
• Store fliser og ulike former og format
• Kontraster
• Marmor, sandstein, betong, mikrosement, terrazzo
• Trespiler
• Planter, godstol, puter, skinn, bilde på veggen
• Runde og ovale speil
• Speil med lys
• Runde vasker og badekar
• Armatur i varme metaller
• Matte overflater
• Flere strømuttak
• Dusjtoalett
• Riller på fronter og fliser
• Innebygd innredning
• God tid til planlegging
BAD 2022 NØKKELORD -->• Badet er oppholdsrom
• Lunt og koselig
• Store fliser og ulike former og format
• Kontraster
• Marmor, sandstein, betong, mikrosement, terrazzo
• Trespiler
• Planter, godstol, puter, skinn, bilde på veggen
• Runde og ovale speil
• Speil med lys
• Runde vasker og badekar
• Armatur i varme metaller
• Matte overflater
• Flere strømuttak
• Dusjtoalett
• Riller på fronter og fliser
• Innebygd innredning
• God tid til planlegging
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...
Bjelin med ny region-KAM
Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...