Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Dampsaglia-4.jpg

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Årsaken til at veggfargen blir feil, ligger som regel i gulvet

– Vi glemmer rett og slett at gulvet er en stor farget flate. Dette er en felle mange går i, og ender opp med farger som er annerledes enn tenkt, sier Kine Angelo, universitetslektor i farge ved NTNU i Trondheim.

Bjørg Owren/ifi.no

Bjørg Owren/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når vi jobber med farger, ender vi lett opp med feil veggfarge hvis vi tenker at «vanlig parkett» er nøytral. Eik er det mest vanlige treslaget vi bruker som parkett. Men et gulv i eik er ikke nøytralt. Det har mer farge enn du tror, sier hun.

Kine Angelo har jobbet mye med farger og tregulv, og funnet variasjoner og kulørstyrke som vil overraske mange. Faktum er at selv «vanlig» lyst tre, enten det er eik eller furu, har masse farge. Og den fargen må vi spille på lag med for at helheten i et rom skal bli bra. 

Se flere bilder
Tregulv ikke nøytralt-FARGESPILL-Foto-Bjørg Owren-ifi.no.jpg

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

STOR VARIASJON: Ingen treslag er uten farge. Hvis vi glemmer gulvet når vi skal finne farge til veggen er det fort gjort å ende opp med feil farge.

Start med gulvet

– Det første du bør sjekke ut når en kunde ber om hjelp til å finne veggfarge, er fargen på gulvet, råder hun.

Problemet er at folk svarer at det er «helt vanlig» parkett. Men ifølge Angelo er det ikke noe så «vanlig» at det ikke betyr noe.

– Et tregulv er aldri nøytralt. Hvert treslag har sin farge, og hvis gulvet lakkeres ellers oljes endres fargen. Derfor bør fargesettingsprosessen starte med å finne fargen på gulvet, er hennes klare råd.

På denne måten slipper du at kunder kommer skuffet tilbake. Det holder ikke at fargen avstemmes mot møbler og gardiner.   

– Gulvet er en svært viktig del av helheten. Den kan dessverre ikke avgrenses til vegg, møbler og tekstiler, for alle farger i et synsfelt påvirker hverandre. Og gulvet er en stor farget flate i rommet, forklarer hun.

Alle treslag har farge

Gran, furu, eik, kirsebær, mahogni og de andre treslagene vi bruker, har forskjellig farge. Og tar vi med alle typer overflatebehandlinger, er det et mangfold av fargenyanser på gulvene våre.

Angelo har dokumentert fargene på ulike treslag ved å finne den NCS-koden som er tilnærmet lik treverket.

– Fargen på et såkalt nøytralt gulv kan variere fra relativt kraftig, syrlig gul til varm, brunrød. Det avhenger av type tresort og om gulvet er oljet, lakket eller pigmentert, forklarer hun.

Forskjell på lakkert og oljet gulv

Fargen på ubehandlet eik har hun målt til S 3020-Y20R. Når eik påføres olje vrir fargen seg mer mot rødt og den blir sterkere; målingen viser S 3030-Y30R. Dersom samme type eik lakkeres, øker kulørstyrken. Da viser målingen S 3040-Y30R.

– Når kulørtheten øker fra 30 til 40, er det ganske betydelig. Mange har nok blitt overrasket over hvor gult gulvet kan være, sier hun. 

Hun presiserer at målingene hun har gjort er veiledende. Fargene vil variere fra kolleksjon til kolleksjon. Treprøvene hun har testet var av nytt virke, fargene endres når treet eldes.

– Ved å bruke en fargemåler, eller sammenligne med fargeprøver som legges på gulvet, kan du finne grunnfargen i gulvet. Med den som utgangspunkt, er det lettere å lykkes med fargesettingen av rommet.

Se flere bilder
NCS fargesirkel, nyansetriangel for kulørtone  NCS Y20R

Foto: Illustrasjon: NCS

EIK: Kine Angelo undersøkte farger på eik med ulike behandlinger og fant overraskende sterk kulørthet og stor variasjon i nyanser.


Se flere bilder
NCS fargesirkel, Nyansetriangel kulørtone NCS 2030Y

Foto: Illustrasjon: NCS

RIKTIG FARGE: NCS-systemet er et godt hjelpemiddel til å finne farge og ønsket nyanse. I dette eksemplet  viser fargesirkelen kulørtonen Y20R. Fargetriangel viser en rekke nyanser av Y20R. Pilene angir nyansene med lavere sorthet, hvithet og kulørthet.        

Riktig gråfarge til veggen når gulvet har parkett

Velger man feil nyanse, vil de såkalte nøytrale grå fargene «ødelegge» fargen på gulvet.

  • Da vil  gulaktige tresorter fremstå med et blåaktig skjær
  • Og rødaktige tresorter vil kunne få et blågrønnlig skjær   

Slik finner du farge som harmonerer med gulvet

  • Ta utgangspunkt i en farge som ha omtrentlig samme kulørtone som gulvet.
  • Velg en nyanse som er litt mer grå. Det vil si ha større andel sorthet / hvithet og er mindre kulørt.
  • Resultatet vil gi en nøytralt, helhetlig fargesetting,   
Se flere bilder
Lys stue med parkett Longplank fra Pergo

Foto: Pergo

FARGE TIL VEGGEN: Når veggene i en lys, moderne stue med hvite vegger og lyst tregulv skal skifte farge, må man spille på lag med grunntonen i gulvet for å få få en harmonisk helhet.

Mer informasjon
Les mer
Test fargen der den skal brukes

Gulvet er en stor farget flate, og påvirker de andre fargene i rommet. For å få en harmonisk helhet lønner det seg å teste farger, tapetprøver og tekstiler mot gulvet. før valget tas.

En veggfarge som er fin til oljet eikeparkett ett sted, blir nødvendigvis ikke like fin i et annet rom. Årsaken er at formen på rommet og lysinnfall også påvirker fargene. Dette er enda en grunn til å teste fargen i det rommet den skal brukes.
    


Se flere bilder
Lys moderne stue

Foto: Kristian Owren/ifi.no

OBS! : Fargene på bygg eller naturen utenfor vinduet og lysinnfall påvirker også fargene i rommet.

FORSKER OG PRAKTIKER

KINE ANGELO har lang erfaring med farger. Hun har jobbet som interiørarkitekt i 15 år med fargesetting i arkitektonisk kontekst- både interiør og eksteriør. Siden 2010 har hun vært foreleser og forsker ved NTNU, Fakultet for arkitektur og design.        

Se flere bilder
KineAngelo.jpg

Foto: Alex Booker


OLJET GULV - FARGEKODER

Når tre/parkett behandles med lakk eller olje endres fargen. Her er fargene Kine Angelo kom fram til da hun undersøkte fargen på oljet furu, bøk, eik, valnøtt, kirsebær og mahogni. Fargene er målt på nytt oljet treverk.

Fargene varierer fra kolleksjon til kolleksjon og mellom leverandører. Vær derfor oppmerksom på at fargene er veiledende,

Se flere bilder
Fargekoder på prøver av oljet treverk

Foto: Illustrasjon: Kine Angelo


Tørt tre råtner ikke
Teknisk

Tørt tre råtner ikke

Det er ikke malingens feil om kledningen råtner. Uansett type overflatebehandling gjelder at treverket skal være tørt. Er ytterveggen dessuten riktig konstruert, vil eventuell tilført...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.