FM logoTil fargemagasinet.no AnnonseAnnonse
Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Brøggers-Hus-Miljømal-FotoCheraWestmanIFIno-23.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

Antikvarisk oppussing av fossilenes hjem

Hjemmet til Norges mest kjente fossil Ida, tyrannosaurusfossilet Stan og 6 500 000 andre fossiler, mineraler og steiner, rehabiliteres. Brøggers hus, som er en del av Naturhistorisk museum, moderniseres og pusses opp – delvis etter antikvariske prinsipper med linoljeemulsjon og lasuroljer.

Chera Westman/ifi.no

Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det som i dag heter Brøggers hus, men som av de fleste er kjent som Geologisk museum, er stengt for oppussing. Og mens bygget rehabiliteres er «Stan», som er en kopien av fossilet av en Tyrannosaurus Rex, det 47 millioner år gamle fossilet «Ida», gullklumper, månesteiner og noen av verdens fineste sølvkrystaller rehabiliteres, flyttet over til nabobygget i Botanisk hage, Robert Collets hus, tidligere kjent som Zoologisk museum.

Se flere bilder
fredet interiør

Foto: Chera Westman/ifi.no

FREDET: Bygningen består av fire etasjer med ekstra loft og kjelleretasje. Det er bygget opp av murstein med granittkledning og både fasade og interiøret i 1.-3.-etasje er fredet av Riksantikvaren. Vegger og tak er malt med antikvarisk riktig emulsjonsmaling fra Wibo, og utstillingsmontrene er tatt ut og restaurert før de ble satt på plass igjen. 

Se flere bilder
1-Brøggers-Hus-BRØGGERS HUS-FotoCheraWestmanIFIno-28.jpg

Foto: Chera Westman/ifi.no

BRØGGERS HUS: Bygget ble kalt Geologisk Museum helt frem til 2011, da den ble døpt om til W. C. Brøggers hus. Her finnes over halvparten av alle norske, naturhistoriske samlinger, totalt 6 500 000 objekter. For første gang siden bygget ble oppført i 1911-1917, rehabiliteres det. I 2022 skal museet etter planen åpne for publikum igjen. 


Fredet interiør pusses opp

Brøggers hus sto ferdig i 1917 og er kalt opp etter Waldemar Christopher Brøgger, den første rektoren ved Universitetet i Oslo (Christiania). Han var en fremtredende professor i geologi og direktør ved Mineralogisk Institutt. En byste av W. C. Brøgger står plassert utenfor huset, og på en av dørene til museets arbeidslokaler sitter hans navneskilt.

På de 100 år som har gått siden bygget sto ferdig, har det vært lite rehabilitert og oppgradert. Den fire etasjer høye bygningen som også har ekstra loft og kjelleretasje, er bygd av murstein med granittkledning. Både fasaden og deler av interiøret er fredet av Riksantikvaren. I tett samarbeid med fredningsmyndighetene pusser nå Universitetet i Oslo opp hele bygningen. Det settes blant annet inn ny vareheis, ventilasjon og teknisk utstyr. Vegger og tak males, og gulvene gjøres fremkommelige med rullestol og får nye gulvbelegg. De fredete utstillingsmontrene ble tatt ut og restaurert og er satt på plass igjen. De originale vinduene er også restaurert.

Se flere bilder
dørskilt

Foto: Chera Westman/ifi.no

WALDEMAR CHRISTOFER BRØGGER ble utnevnt til æresdoktor ved seks utenlandske universiteter, og har en stor del av æren for byggingen av Universitetsbiblioteket, Universitetets Aula og de Naturhistoriske museene på Tøyen. Der bærer ett av byggene bærer hans navn og har hans navneskilt på en dør til et arbeidsrom. 

Se flere bilder
dører og vinduer er malt med linoljemaling

Foto: Chera Westman/ifi.no

LINOLJEMALING: Innendørs tredetaljer er malt med Wibo Ekte Linoljemaling. De originale vinduene er restaurert av Alliero AS.


Antikvarisk riktig behandling

– Innvendig er murvegger og tak malt med Wibo Tak og Vegg, en emulsjonsmaling lagd på linolje, celluloselim og naturlige pigmenter. Det er den antikvarisk riktige malingen å bruke, sier Johnny Spangen hos Miljømal som har levert malingen.

Malingen gir et helmatt, nærmest kalket utseende, og kan brukes på alle underlag innendørs, også på tidligere malte tak og vegger.

Utstillingsskap og treinnredninger rehabiliteres også etter antikvariske prinsipper med Wibo laseringsolje. Tredetaljer som vinduer og dører og lister er malt med Wibo Ekte Linoljemaling.

Museet åpner for publikum til våren 2022, og vil da by på en helt ny utstillingsopplevelse, basert på seks fortellinger om jorden og livets utvikling. 

Se flere bilder
Wibo Tak & Vegg

Foto: Chera Westman/ifi.no

WIBO TAK & VEGG: Malingen gir et helmatt, nærmest kalket utseende, og kan brukes på alle underlag innendørs, også på tidligere malte tak og vegger. 

Se flere bilder
dekorstripe

Foto: Chera Westman/ifi.no

DEKORERT: Veggene er malt med Wibo Tak & Vegg som gir et helmatt, nærmest kalket utseende. I trapperommet er en smal dekorstripe malt som markering av overgang mellom tak og vegg. 


Se flere bilder
nye utstillinger

Foto: Chera Westman/ifi.no

NYE UTSTILLINGER: Når museet åpner etter rehabiliteringen skal det ha plass til nye utstillinger om jorden og livets utvikling, med bedre tilgjengelighet for publikum. Gulvet, som tidligere var i ulike nivå enkelte steder, har nå blitt jevnet ut for å gi bedre tilgjengelighet for rullestolbrukere.


Mer informasjon
Les mer
BRØGGERS HUS

Sted: Naturhistorisk museum, Botanisk hage, Oslo

Oppført i: 1911 – 1917

Rehabilitering startet: 2017

Ferdigstilling rehabilitering: Høsten 2020

Åpner for publikum: Våren 2022

Brutto bygningsareal: 8250 m2

Byggherre: Universitetet i Oslo

Totalentreprenør: Haga & Berg Entreprenør AS

Arkitekt for totalrehabiliteringen: 4B Arkitekter

Leverandør av maling: Miljømal AS

Maling: Wibo tak og vegg, Wibo Ekte Linoljemaling

Farger:

0502-Y

2005-Y30R

3010-Y20R

4040-Y30R

7020-Y

7020-G30Y

Wibo Laseringsolje, farge Rødbrun nr 6 

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem
Bransjenytt

Gode arbeidsforhold sikrer gode hjem

Søndag 28. april markeres den internasjonale arbeidsmiljødagen. – Ved å prioritere mennesket gjennom hele prosessen, fra fabrikk til ferdig hjem, med gode arbeidsforhold og trygge produkter,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.