Alle gode ting er tre
13.-15. mars vrimlet 154 000 besøkere i messehallene i Frankfurt, der den store trend- og teknologimessen ISH for varme, ventilasjon og våtromsutstyr igjen bega seg. Det var fire år siden sist, og gjensynsgleden var stor for både utstillere og publikum.
Chera Westman/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
I tre av ISH-messens haller lå fokus på The Bathroom Experience, og her var det fylt opp med baderomsinnredninger, armaturer, servanter og speil med mer. Fargemagasinet kan konstatere at der råder tre hovedtrender innen baderomsdesign: naturinspirasjon, fargerikdom og bærekraft.
POPUP: Trendutstillingen Pop up my bathroom viste frem små stilleben med ulike tema med alt fra pastellfarger, til glitter og glamour.
Se bildegalleriet for flere bilder fra messen!
BÆREKRAFT:
Det er ingen vei utenom «sustainability» i år. Alle utstillere vil vise frem hva de kan bidra med innenfor vannbesparing, materialgjenvinning, energieffektivisering eller smart styring av funksjoner i huset.
Hans Grohe, med varemerkene Axor og hansgrohe, hadde valgt temaet Celebrate Change for den 2 000 kvadratmeter store messestanden i Festhalle.
– Med badekar er det lett å se hvor mye vann vi bruker for å gjøre oss rene. I dusjen er det annerledes, der renner vannet bort, sa selskapets innovasjons- og bærekraftsjef Steffen Erath, ved en pressekonferanse der de presenterte en studie utført i samarbeid med designbyrået Phoenix.
Visjonen er å redusere vannforbruket, energibruken og CO2-utslippene i baderommet med hele 90 prosent. En måte er å lage armaturer som sparer vann, uten å redusere opplevelsen av å bli ren. En annen er å senke pH i vannet ned mot 5,5.
VIL SPARE VANN: – Med badekar er det lett å se hvor mye vann vi bruker for å gjøre oss rene. I dusjen er det annerledes, der renner vannet bort, sa selskapets innovasjons- og bærekraftsjef Steffen Erath, ved en pressekonferanse der de presenterte en bærekraftstudie utført i samarbeid med designbyrået Phoenix.
RENT: Hvor mye vann trenger du for å bli ren når du dusjer? Å spare vann, uten å miste velvære og hygiene, er en delikat avveining. Hansgrohe utvikler dyser i hånddusjene som skal gi den optimale kombinasjonen av vannbesparing og den gode dusjopplevelsen.
NATURINSPIRASJON:
Var ikke baderomsinnredningen laget av ekte tre, så ville den gjerne gi inntrykk av å være det. Laminerte materialer med tremønstre og malte møbler med freste spor som etterlignet panel, var en gjenganger. Fra naturen kom også materialer med marmorutseende, organiske former på speil, og utstrakt bruk av treverk, strå, halm og flettede kurver som dekor.
Matte hvite flater gir en opplevelse av luksus, og er sammen med matt sort den dominerende fargen på sanitærkeramikken. På sin stand viste Geberit blant annet frem dusjtoalettet AquaClean Sela i matt hvit utførelse, sammen med toalettmodulen Monolith der sisternen var skjult bak en natursteinslignende plate.
Geberit, som introduserte dusjtoalettet til det norske markedet, har slike i flere ulike prisklasser og varianter.
– Norske forbrukere har absolutt fått opp øynene for dette, og de som ikke velger det nå, ser at behovet for premiummodellen kanskje vil komme en dag. Inntil da er det mange som velger en rimeligere variant, uten varme i setet, lys, og den varme fønvinden. Konkurransen innen segmentet blir stadig tøffere, fortalte salgssjef Herman Larssen.
ELEGANSE: Den kan minne litt om en serveringsvogn for drikkevarer, denne innredningen fra italienske Scarabeo. Møbelet heter Solid og er her kombinert med servanten Teorema. Mot en bakgrunn av bambusspiler ble dette elegant i Art Deco-stil.
SYNLIG OG USYNLIG VVS: Geberit hadde en stor stand der de viste frem bredden i sortimentet med utstyr for baderom. Salgssjef Herman Larssen viser den populære rennesluken Clean Line.
FARGERIKDOM:
Ikke bare på vegger, men også servanter, badekar og møbler har de kulørte retrofargene for alvor gjort entre, sammen med et stort utvalg bleke pasteller. Matt sort har overtatt fra de tidligere så vanlige gråfargene på innredningen.
Det eneste stedet hvor vi noterte et mer begrenset fargespekter enn tidligere, var på armaturene. Der vi før fant et hav av ulike metallfarger og hele fargesirkelen, var nå matt og blank sort dominerende sammen med varme og kalde metaller.
Også svenske Purus, som kanskje mest er kjent for sine slukløsninger, hadde tatt med seg nye og kanskje litt uvanlige farger til messen – blant annet en matt sort eller grå slukrist laget i 100 prosent gjenvunnet plast.
– Vi har også lakkert noen runde slukrister i ulike farger for å teste hvordan de blir tatt imot, fortalte produktsjef Håkan Fridvall, og viste frem metallrister med dråpemønster i sprekt blått, lilla og turkis, og siler til rennesluk i matt sort, rustfritt stål og gullfarge.
– Og hvorfor skal en sluk være hvit? En grå slukrist passer jo mye bedre til et grått våtromsbelegg, sa han.
FARGERIKDOM: Defra var en av flere utstillere som viste utstyr i retrofarger.
FARGETEST: – Vi har lakkert noen slukrister i ulike farger for å teste hvordan de blir tatt imot, fortalte produktsjef Håkan Fridvall hos Purus, og viste frem runde metallrister i sprekt blått, lilla og turkis.
BAU 2023: Byggebransjen er tilbake
Mal Proff åpner egen butikk i Sverige
Murmestrene er tilbake i FFV
Fargetrendene for 2023 påvirkes av klimadebatten
«En gavepakke til maleren»
Norske bad er ikke rustet for framtiden
Messen arrangeres av Messe Frankfurt annethvert år.
Denne gang ble messen besøkt av 153 734 personer fra 154 land. 44 prosent fra andre land enn Tyskland.
Neste messe går av stabelen 17.-23. mars 2025.
Se flere bilder fra messen i bildegalleriet.
Inneuken 2024: påfyll av kunnskap og inspirasjon
Nylig inviterte IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør medlemsbedriftene til å delta i årets innholdsproduksjon under Inneuken-arrangementet. I løpet av to dager, fordelt...
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...