Fargemagasinet logo
E-magasin
Se flere bilder
Innedagen-22-Tarkett-FotoBjørgOwrenIFIno-06.jpg

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

7 av 10 gulvoppussere velger nytt istedenfor gjenbruk

14 prosent av norske husstander pusset opp gulv i løpet av de siste 12 månedene. De yngre huseierne velger i noe større grad enn eldre å beholde og gjenbruke eksisterende gulv, men fortsatt velger åtte av ti nytt gulv. Dette viser tall fra Prognosesenteret.

Kåre Elnan/Prognosesenteret

Kåre Elnan/Prognosesenteret
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.

Annonse
Fargemagasinet.no annons

Mer enn 8 av 10 nordmenn eier den boligen de bor i, hvilket kan være en av forklaringene til at norske husholdninger har en stor egeninteresse i å holde boligene i god stand. Jevnlig vedlikehold og oppgraderinger av boligene er vel anvendte penger, og kan nesten sammenlignes med å spare penger i banken.

Sett over tid har mellom 30 og 40 prosent av husholdningene utført oppussingsarbeider på egen bolig, hvert år. Vår siste måling av oppussingsmarkedet viser at mer enn 43 prosent av husholdningene har utført et eller flere oppussingsarbeider i løpet av siste 12 måneders periode. Det betyr at 1,1 millioner husstander har utført en eller annen form for oppussing det siste året.

Nytt eller gjenbruk?

Mer enn 7 av 10 som svarer at de har gjort noe med de eksisterende gulvene i boligen svarer at de har byttet alt. Nesten 1 av 10 sier at alt ble gjenbrukt, mens nesten 2 av 10 sier at noe av gulvene ble gjenbrukt, mens noe ble byttet. De yngre beholder i større grad enn de eldre hele eller deler av gulvene som pusses opp, mens de eldre i stor grad bytter ut alt med nye gulv.

Se flere bilder
gulvsliping

Foto: Chera Westman/ifi.no

BYTT ELLER NYTT: Yngre huseiere beholder i større grad enn eldre det gamle gulvet, mens eldre oftest kjøper nytt gulv.

Hvilke typer gulv benyttes?

Laminat har i en årrekke vært den gulvtypen som i størst grad brukes i forbindelse med oppussingsarbeider i eksisterende boliger. Fjoråret var intet unntak, da mer enn halvparten av husholdningene brukte laminat på gulvene de pusset opp. Parkett og vinyl/linoleum kommer på de neste plassene over gulvprodukter som brukes ved oppussing av boliger.

De yngste aldersgruppene bruker i størst grad laminat, mens andelen som velger parkett, eller stein/fliser, øker med alder.

Se flere bilder
laminatgulv Trondheim

Foto: Pergo

ET UNGT VALG: Laminat har i en årrekke vært den gulvtypen som i størst grad brukes i forbindelse med oppussingsarbeider i eksisterende boliger. Yngre oppussere velger gjerne laminat.

Forbrukerne velger kvalitet

Det er som kjent mange forhold som påvirker hvilke produkter forbrukerne velger. Design, pris og kvalitet er blant de viktigste egenskapene som blir vurdert før kjøp.

Når det gjelder valg av gulv, er det blant de produktgruppene som brukes til oppussing av boliger, der husholdningene i størst grad legger vekt på kvalitet. Kvalitet er ikke nødvendigvis et helt entydig begrep, og kan antageligvis variere i innhold fra produktgruppe til produktgruppe, og mellom kundegrupper.

Levetid og slitestyrke er antageligvis egenskaper som er forbundet med kvalitet på gulv, og forbrukernes oppfatning av laminat som en gulvtype som ikke, eller i liten grad, krever vedlikehold kan forklare hvorfor mer enn halvparten av de som pusser opp gulvene velger laminat. Det finnes jo andre gulvtyper som har tilsvarende eller bedre egenskaper enn laminat, men da ofte til vesentlig høyere pris.

Se flere bilder
legging av klikkvinyl

Foto: Chera Westman/ifi.no

KUNSTEN Å VELGE: Design, pris og kvalitet er blant de viktigste egenskapene som blir vurdert før kjøp.

Mer informasjon
Les mer
Kåre Elnan
Se flere bilder
Kåre Elnan

Foto: Prognosesenteret

OPPUSSINGSIVER: – Vår siste måling av oppussingsmarkedet viser at mer enn 43 prosent av husholdningene har utført et eller flere oppussingsarbeider i løpet av siste 12 måneders periode, sier Kåre Elnan hos Prognosesenteret.

Kåre Elnan er partner og markedsdirektør i Prognosesenteret AS. Han har jobbet i selskapet siden 1990 og har meget bred erfaring med alle typer analyser rettet mot bolig- og forbrukermarkedet i Norden.       

To vinnende design i ett
Produktaktuelt

To vinnende design i ett

Sjoa er en ny ullserie som forener to av våre mest populære teppeserier de siste ti årene. Teppene er håndvevd i myk og varm ull, og kommer i tre tidsriktige meleringer; marmor,...

Nyhetsbrev
Motta vårt nyhetsbrev!

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.