menu
Annonse

2020 kommer med varmere interiørmote

Folk vil ha det lunt og hyggelig, og flere tør gå for mer personlig og variert stil. Slik oppsummerer IFIs TrendForum hovedtrekkene i interiørtrendene på terskelen til et nytt tiår.

Bjørg Owren/ifi.no 16.12.2019 cloud_download

fullscreen
 • Vi skrur opp trivselen i interiørene med varmere farger. Jordfarger har økende appell, gjerne i malinger med litt tekstur og i kombinasjon med mørkt tre. Her er fargene Caramel, Dry Terra og Marsala i kalkmaling fra Pure & Original.

  Foto: Pure&Original

 • Både fargene og boucletekstilene fra 70-tallet er tilbake, og byr opp en ny generasjon til fargefest. Sofaen her er fra GreenApple.

  Foto: Anna Leikanger Voje

 • I 2020 er det mye gjenbruk og brukt-kjøp. Og fargene tilpasser vi med noen strøk maling eller lakk. Her er bord, lampe og pyntegjenstander fornyet med Quick Bengalack.

  Foto: Quick Bengalack

 • Mønster og farger fra William Morris er like aktuell i dag som på slutten av 1800-tallet. Kombinasjonen mørke vegger, tregulv, jordfarger, grønne planter og velur er en svært aktuell 2020-løsning. Tekstilene her er fra Intag og Morris&Co.

  Foto: Intag

 • De klassiske mønstergulvene er på vei inn igjen. Den nye kombinasjonen med mønstergulv og mørke vegger gir moderne design et mykere uttrykk. Gulvet er Segno fra Tarkett.

  Foto: Tarkett

 • Vegger og andre overflater har liv og gjerne spor av håndverk. Her et tapet med penselstrøk så tydelige at det ser ut som kunstneren har malt direkte på veggen. Kunstneren er Van Gogh, og tapetet føres av Borge.

  Foto: Borge

 • De lyse veggfargene endrer karakter, og heller mer og mer mot varmere nyanser. For å myke opp uttrykket ytterligere får de selskap av myke og taktile materialer. Flügger har valgt fargen Soft Fall som sin 2020-farge.

  Foto: Flügger

 • Dette er tiåret for å dempe akustikk. Med tepper blir rommene hyggelige å se på, trå inn i og ikke minst de demper akustikk. Teppet her er fra InHouse Group.

  Foto: Inhouse

 • Økt bevissthet om at omgivelsene påvirker oss, har ført til at det brukes lunere farger og materialer for å gi moderne kontor en hyggelige atmosfære. Her fra lokalene til Ramsøskar Interiørarkitekter.

  Foto: Niklas Hart

Annonse

IFIs Trendforum, som var samlet til workshop 27. november, tror at når stilhistorien om vår tid skal skrives, blir det fortellingen om et markant stilskifte fra de kjølig og stramme 2010-årene til et mykt og mildere 2020-tall.

Nå legger vi fra oss de siste restene av den stramme og fargeløst nøytrale kappen som har preget interiørbildet de to første tiårene av det nye tusenåret. Farger har blitt normalt, og foretrukne farger, materialer, mønster og former har fått et stadig mykere uttrykk.

Farger og materialer mykner

MØNSTERGULV:

De klassiske mønstergulvene er på vei inn igjen. Den nye kombinasjonen med mønstergulv og mørke vegger gir moderne design et mykere uttrykk. Gulvet er Segno fra Tarkett.
camera_alt (Tarkett)

Mens trendsettere lenge har vært åpne for å innrede med mer farger, kommer nå «folk flest» etter. En etter en snur seg, og definerer at ton-i-ton med hvitt og grått som basisfarger er upersonlig og kjedelig. De foretrekker varme jordfarger som spenner fra helt lyse sandfarger til mørke blå-, grønne- og bruntoner. Nyansene er fortsatt sortaktige, men vær obs, for det er mange tegn på at renere og mer fargesterke varianter er på vei.

Interiørene mykes også opp med økt bruk av tre. Den lune trenden viser seg tydelig i gulvmoten, der de gamle klassiske mønsterparkettene er tilbake. Trendsetterne går for fiskebein- eller andre mønstre.
Vegger kles med finer og trepanel, ingen snakker lenger om «furuhelvete».

På tekstilfronten er det det også mykt, med velur som den store folkefavoritten. Teppene er med i alle rom, og skaper trivsel for alle sanser.

Sultne førstegangsoppussere

70-TALLET:

Både fargene og boucletekstilene fra 70-tallet er tilbake, og byr opp en ny generasjon til fargefest. Sofaen her er fra GreenApple.
camera_alt (Anna Leikanger Voje)

Tempoet i stilskiftet øker, og en helt ny generasjon er på vei inn i boligmarkedet. Dagens førstegangsoppussere var ikke med på 1970- og 80- tallets fargefest. De har vokst opp i hus der hvite vegger og gardinløse vinduer har vært normalen. De er sultne på noe nytt. Nå er det deres tur, og de griper nye og mer komplekse fargepaletter. De er inspirert av natur og det nevnte 1970 – 80 tallet. Men også eldre epoker som Arts & Crafts fra slutten av 1800-tallet og Art Deco fra 1920 fasinerer. Farger og mønstre fra disse periodene glir rett inn i dagens interiør.

De unge har også med seg en ny holdning til miljø og klima. Bruk og kast har blitt «harry», nå tas det som en selvfølge at vi tenker bærekraftige løsninger. Mindre bruk og kast, gjenbruk, pusse opp brukt og fokus på kvalitet som varer er en del av den nye tiden og vil prege interiørmoten.

Antagelig vil dette vil føre til at flere konsulterer fagfolk når de skal bygge nytt eller pusse opp. Folk vil ikke prøve og feile, de vil være trygge på at valgene de tar gir løsninger som holder i mange år. Her er det et marked for gode rådgivere.

Hvert rom sin karakter

VELUR:

Mønster og farger fra William Morris er like aktuell i dag som på slutten av 1800-tallet. Kombinasjonen mørke vegger, tregulv, jordfarger, grønne planter og velur er en svært aktuell 2020-løsning. Tekstilene her er fra Intag og Morris&Co.
camera_alt (Intag, Morris&Co)

Trenden med samme veggfarge i alle rom går tilbake. I erkjennelsen av at omgivelsene påvirker oss søker vi større variasjon i stil og uttrykk fra rom til rom. Et rom skal gi noe mer enn å se fint ut.

– Det er mer fokus på hva rommet skal brukes til, og hvordan det skal oppleves. Vi innreder for ro, eller energi og kreativitet. Noen steder er det riktig med lyse interiør, andre steder blir det mest trivsel med mørkere huler.

– Det er ikke lenger så interessant å definere typiske stiler. Poenget er å hjelpe kundene til å velge i det store mangfoldet, slik at de lykke med å skape interiør de trives i, og som fungerer i forhold til ønsket bruk og egen økonomi.

Opplevelsen av farger og materialer

KONTOR:

Økt bevissthet om at omgivelsene påvirker oss, har ført til at det brukes lunere farger og materialer for å gi moderne kontor en hyggelige atmosfære. Her fra lokalene til Ramsøskar Interiørarkitekter.
camera_alt (Niklas Hart)

Før var det øynene som vurderte og graderte et interiør, nå skal det appellere til alle sanser. Form, farger og materialer velges med omhu, slik at helheten gir den opplevelsen vi søker. Vi tar inn inntrykk i et rom på samme måte som når vi beveger oss i naturen. Vi jakter på opplevelser, og søker det som stimulerer, gir energi, behager og roer.

Dette skjer ikke bare i hjemmeinnredning, men også innen design av offentlige rom. Ordet hjemmelig brukes stadig oftere av interiørarkitekter når de innreder kontorer og helseinstitusjoner. Utover 2010-tallet tok vi hotellstilen inn i hjemmene våre, nå bringes hjemme-stilen videre til offentlige rom. Atmosfære og opplevelse er viktig del av den nye estetikken.

HÅNDLAGET:

Vegger og andre overflater har liv og gjerne spor av håndverk. Her et tapet med penselstrøk så tydelige at det ser ut som kunstneren har malt direkte på veggen. Kunstneren er Van Gogh, og tapetet føres av Borge.
camera_alt (Borge)

Annonse
Annonse

Nyeste artikler

Annonse
Annonse