– Jøss, er det en jente som kommer?
Andelen kvinnelige rørleggere har økt fra 1,52 prosent til 2,4 prosent siden 2016. Rørleggerlærling Mariel Alexandra Hernes i Horten vil bli en del av den stadig økende statistikken når hun er ferdig utdannet. Hennes mål? Å bli bedre enn sjefen.
Emma Wold/ifi.no
Publisert (oppdatert )
Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.
Følg Fargemagasinet på Facebook, Linkedin og Instagram.
– Helt siden ungdomsskolen har jeg vært innom tanken om å jobbe i håndverksbransjen, men jeg opplevde lite støtte og oppmuntring fra de rundt meg. Dermed endte jeg opp innen salgsfaget og tok fagbrevet der. Det var vel noe med at jeg var jente, og at det var ganske uvanlig at jenter skulle velge et håndverksyrke, forteller Mariel.
Etter 10 år som selger i sportsbransjen ble ønsket om å lære et håndverksfag stadig sterkere. Med en snekkersamboer fikk hun støtten hun trengte, og før sommeren var det på tide å ta steget; å bli lærling i en alder av 28 år.
Har du hørt om Ingeborg-Nettverket?
Solgt etter to timer
Hun tok kontakt med opplæringskontoret i Vestfold, og deretter gikk ting fort. Etter bare noen få dager kom hun i kontakt Edgar F. Jimenez, som lurte på om hun ville komme på intervju.
– Det ble et jobbintervju som satte spor! Vi pratet i over to timer, og hadde kjemi fra første stund. Og da tenkte jeg; her vil jeg jobbe, sier Mariel entusiastisk.
Slik ble det, og siden september har hun jobbet hos Rørkjøp-medlem E. F. Jimenez Rørservice AS, som holder til i Horten. Bedriften ble stiftet i 2016, åpnet nytt showroom i fjor, og har i dag fire ansatte.
– Mariel er en «catch». Det merket jeg allerede ved første intervju. Hun har stå-på-vilje, og er interessert, og tar til seg lærdommen raskt. For meg er det viktigst av alt å finne de riktige og de flinke folka. Over jul får vi også en maler med på laget her, og jeg bare gleder meg til fortsettelsen, forteller Edgar.
IKKE ALENE: Det er god stemning i bedriften. Fra venstre: Edgar F. Jimenez, Tina Gjelseth og Mariel Alexandra Hernes.
Vil bli en bedre rørlegger enn sjefen
Når vi spør Mariel om hvordan hun opplever å være jente i en såpass mannsdominert bransje, kommer svaret kontant.
– Jeg har blitt enormt godt tatt imot. Jeg kan få kommentarer som «Jøss, er det en jente som kommer?», men hittil har det kun vært positivt. Jeg har også gode kolleger, både nye og gamle, som heier fra sidelinjen, sier hun. – Det kan være noen utfordringer med tunge løft og sånt, men vi er et team, og jeg kan heller gjøre andre ting imens. Alt i alt så utfyller vi hverandre godt! Jeg er sta og glad i å jobbe, og da løser det meste seg.
– Jeg angrer ikke i det hele tatt på å ha byttet bransje, jeg er bare skikkelig stolt! Det var innmari skummelt å starte, men fy søren, så gøy! Målet mitt er å bli en enda bedre rørlegger enn sjefen. Det er et hårete mål, for å si det sånn, men jeg er seriøs på at jeg vil bli like god som han, og ønsker å lære så mye som mulig å bli selvstendig raskt, avslutter hun.
Jonas og Dean vant NM i overflateteknikk
Flere damer på laget
Mariel er heller ikke eneste jenta i bedriften. Siden januar 2022 har også Tina Gjelseth vært fulltidsansatt, med ansvar for butikk og kontor. Også Tina kom inn i rørleggerbransjen uten tidligere erfaring.
– Helt ærlig, det første halvåret var ikke gøy, sier hun og ler. – Men helt seriøst, jeg synes det var krevende. Det er et mye større fagfelt enn jeg hadde trodd, med et enormt utvalg av varer. Det er rør og deler i haugevis, varmepumper, beredere, gulvvarme, i tillegg til alt av toaletter, møbler, dusjer, kraner osv. Jeg tror ikke man skjønner hvor omfattende rørleggeryrket er før man begynner å jobbe der.
Men tross førsteinntrykket, så er Tina klar i talen.
– Jeg stortrives! Ingen dager er like og jeg lærer noe nytt hele tiden. Jeg har en tålmodig og dyktig sjef som villig lærer bort, og i tillegg opplever jeg leverandører og grossister som svært imøtekommende. Det gjelder å ikke være redd for å spørre og være nysgjerrig. Da får man nåde gode svar og vennlig hjelp. Bransjen er helt topp!
EN SELVFØLGE: For Frank Olsen er det en selvfølge at damer er like gode rørleggere som menn.
Et eget nettverk for kvinner i bransjen
I 2016 ble Ingeborg-nettverket for kvinner i rørleggerbransjen dannet, oppkalt etter Ingeborg Markussen, Norges første kvinnelige rørleggermester. Nettverket jobber blant annet med rekruttering til yrket, og siden oppstart har andelen kvinnelige rørleggere økt fra 1,52 prosent til 2,4 prosent. Målet er å få opp andelen til rundt 20 prosent.
Rørkjøp-kjeden, som E.F. Jimenez Rørservice AS er medlem i, er gullpartner av Ingeborg-nettverket. Administrerende direktør, i Rørkjøp, Frank Olsen, er glad for å få flere jenter med på laget.
– Vi er imponert over hva nettverket gjør for å fremme faget og få flere jenter med. For meg er det en selvfølge at jenter kan være like gode rørleggere som gutter, men det er dessverre slik at bransjen fortsatt er mannsdominert. Med fare for å erte på meg alle mannlige rørleggere, har kvinner generelt en tendens til å være litt flinkere på detaljer enn hva menn er. Det er absolutt ikke feil i et yrke hvor kompleksiteten er den største av alle håndverksfag, sier Olsen.
1 av 3 rammes av vannskader: Dette sier ekspertene
Rekordoppslutning da Rørkjøp feiret 25 år
Lærlingsenter feiret 40 med kongelig nærvær
Murmestrene går ut av NHO
Fra grossist til leverandør i Norge
Rørkjøp med solid satsning på 2024
Forsterker designavdelingen hos Norvigroup Norsk Dun
Hilde Fuglesang blir fra 1. januar 2025 ny design- og konseptutvikler hos Norvigroup Norsk Dun. Hun har mange års fartstid i Lama og tar med seg solid erfaring innen design, produktutvikling...
Gulvfakta med løsning for delreparasjoner i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell...
Maling for dårlig vær godt mottatt i Bergen
Dårlige værforhold byr på utfordringer for maleren. En løsning på dette kan være en maling som gir slingringsmonn når det kommer til temperatur og tørketid. Ved bruk av malingsprøyte...
Stadig flere forbrukere velger beis
Interiørbeis beskytter treverket og gir rommet et personlig preg. Det er kanskje ikke så rart at flere og flere forbrukere blir nysgjerrige på beis, nå som naturlige elementer preger...
IFIs medlemmers fremtidstro: En blandingspalett av optimisme og usikkerhet
I løpet av 2024 har vi sett en rekke svingninger i fremtidstroen blant aktørene i overflatebransjen. Fra starten av året, preget av en forsiktig optimisme, har vi beveget oss gjennom...
Bjelin med ny region-KAM
Morten H. Jensen er ny KAM for Bjelin i region Midt- og Nord-Norge. Han kommer fra stein- og keramikkbransjen, nå senest fra stillingen som Area Manager Norway hos den italienske...